Äpplen och päronklockan gick sönder

Svenska Freds står idag på Brännpunkt för en av de sämsta argumentationer jag någonsin sett. Debattartikeln heter "Försvaret saknar inte pengar". Jag tror faktiskt t o m Vänsterpartiet anser att Försvaret saknar pengar i dagens läge.

Det som snarare gör debattartikeln så otroligt korkad är argumentationen till varför försvarsanslagen ska sänkas.

Först anklagar författarna Försvaret och politikerna för att leka med siffror genom att jämföra försvarsanslagen med BNP och därigenom påskina att försvarsanslagen minskat med 50%. Därefter leker man själv med siffror genom att hävda att det bästa är att jämföra mot ett fastprisindex. Då kommer man fram till att anslagen endast sjunkit 9%, vilket skulle vara den lägsta reduktionen i världen enligt Svenska Freds. Svenska Freds anklagar t o m Sverige för att gå emot den globala nedrustningstrenden. Ungefär här började min riktigt stora äpplen och päronklocka gå sönder för att den ringde så frenetiskt.

Svenska Freds ägnar sig åt argumentation på en nivå som t o m högstadieelever skulle skämmas för. Man väljer medvetet att inte redovisa alla fakta. Svenska Freds vet mycket väl att Försvaret idag har reducerats med 80-90% i materiel och personal sedan Kalla Krigets slut. Ändå hävdar de att den enda rätta modellen är att använda fastprisindex som jämförelse. De får t o m fram att Ryssland reducerat medan Sverige inte gjort det. Det är allmänt känt att Ryssland kraftfullt ökat sina satsningar på "de väpnade styrkorna" de senaste åren och avser göra det ännu mer i framtiden.

Den mest korrekta bilden av huruvida man nedrustat eller inte (det hörs ju för f-n på namnet) är att se hur den militära förmågan utvecklats över en tidsperiod och om alla partier idag samt Försvarsmakten är överens om att Försvaret ej kan försvara Sverige vid ett väpnat angrepp måste Svenska Freds ha upprustat till de största skygglapparna för att missa detta faktum.

Är det utgifterna eller den militära förmågan som utgör den militära anspänningen i världen? Blir du mest orolig för din säkerhet om din psykiskt labile granne köper en 100 kg raket till nyår för 1000 kr eller om han köper en standard nyårsraket för en miljon? I det senare fallet skulle man nog bara skaka på huvudet åt grannens bristande ekonomiska sinne och det är det den svenska staten lider av när det gäller försvarsanslagen.

2 kommentarer:

Anonym sa...
27 mars 2008 21:40  

Ack Wiseman, det är ofta jag skrattar mig till tårar (eller får en klump i halsen och ont i magen) när jag läser dina tänkvärdheter.

Fortsätt på utstakad väg - du talar (skriver) för många av oss inom det gröna mumintrollet.

Wiseman sa...
28 mars 2008 00:26  

Tack, det värmer!

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade