Gästinlägg: Även feminister behöver ett försvar

Försvarsminister Karin Enström gick i måndags i Aftonbladet till angrepp mot Feministiskt Initiativs försvars- och säkerhetspolitik. Idag hade Nyheter24 en replik från FI:s riksdagskandidat Katerin Mendez. Nedanstående är ett gästinlägg från moderate riksdagskandidaten Ingebrikt Sjövik om FI:s försvarspolitik.

Wiseman


Även feminister behöver ett försvar

Feminism, solidaritet och jämställdhet är viktiga frågor för FI. Världens mest jämställda land, Sverige, borde bli än mer jämställt, kosta vad det kosta vill. Hur det ska gå till är dock inte lika enkelt. Frånvaron av sunt förnuft och väl avvägda beslut lyser dock med sin frånvaro. Nyligen uttalade sig en av FI:s riksdagskandidater om att militärbudgeten dramatiskt borde minska till förmån för våldsförebyggande arbete.

Efter att ha tagit del av Linnea Brunos uttalande om detta så antar jag att hon med militärbudget avser Sveriges försvarsbudget. Jag ställer mig frågande kring detta utspel och får inte matematiken att gå ihop. Framförallt kan jag inte se samspelet mellan dramatiska nedskärningar i försvarsbudgeten men ändå kämpa för solidaritet och jämställdhet i vår omvärld.

Främst ska försvaret ta hem sina fredsbevarande utlandsinsatser och därefter borde vårt nationella försvar minimeras, om inte läggas ned helt. I sak betyder detta att FI inte uppskattar det arbete som Försvarsmaktens personal genomför. Utlandsinsatserna påverkar inte freden i rätt riktning och det arbete som svenska kvinnor och män gör i exempelvis Afghanistan påverkar inte kvinnor och barn positivt.

Efter att ha tjänstgjort i Afghanistan som officer måste jag här vara väldigt tydlig. Det arbete som svenska försvaret gör och har gjort i Afghanistan, har lett till mer jämställhet, feminism och solidaritet än vad FI:s samtliga medlemmar någonsin lyckats uträtta tillsammans. Att eventuellt blivande riksdagsledamöter som Linnea Bruno (FI) överhuvudtaget har mage att uttala sitt förakt för det yttersta arbete som våra svenska soldater och sjömän gör runt om i världen är inte bara skamligt, det är oförskämt och nedlåtande.

Solidaritet verkar vara något som bara kan diskuteras av arga och missnöjda enfrågepolitiker på vänsterkanten. Vanligtvis sker detta dessutom på finare adresser innanför Stockholms tullar. När det väl kommer till att stå upp för något man verkligen tror på och faktiskt sätta sitt liv i fara för någon annan så är det helt plötsligt inte lika enkelt. Ska jobbet dessutom utföras av någon i uniform så är det dessutom helt befängt. Militärer är ju något onaturligt som oftast kommer i kvinnohatande manskroppar och vars enda mål är att få döda.

Att svenska militärer har bidragit till att afghanska kvinnor numera får studera och jobba och dessutom fri tillgång till sjukvård pratas det sällan om inom FI. Utan insatserna av svenska soldater runt omkring i världen hade kvinnor haft en betydligt sämre situation än vad de har idag. Men det är ju klart att det som sker ”långbortistan” är något som inte kan diskuteras lika flitigt på de fina adresserna i Stockholm. Det är svårt att ta i andras problem och solidaritet har en tendens att enbart sträcka sig till Sveriges territorialgräns.

Lustigt nog så vill man också använda försvarsbudgeten till våldsförebyggande verksamhet. Jag ställer mig lätt frågande till uttalandet. Innebär det att försvarsbudgeten inte leder till något våldsförebyggande? Skulle Försvarsmaktens uppgifter leda till det motsatta eller
genomför man bara inte sina uppgifter rätt? Det är svårtolkat och ogenomtänkt att vältra sig med uttryck som låter fint men som inte har någon verklighetsförankring.

Med tanke på att vi i Sverige är ledande inom jämställdhet och feminism så måste det ändå innebära att vi har något att vara stolta över. Det kanske är värt att sprida denna kunskap och kultur vidare till andra länder, det kanske till och med är så att våra sunda ideal och värderingar är värda att försvara? Med tanke på att vi ligger så långt fram i detta område kanske vi borde vara beredda på att stå upp för vår sak och skydda våra medborgares demokratiska rättigheter och rätt till sina åsikter.

Eftersom FI också vill att vi ska lämna EU och sluta samarbeta med Nato så kan jag inte se någon annan lösning än att vi, tvärtemot FI:s frispråkiga riksdagskandidater, måste höja försvarsanslagen och försvara våra värderingar. Att sluta samarbeta med vänligt sinnade demokratier och göra oss mer sårbara för icke demokratiska stormakter som motarbetar feminism och förbjuder homosexualitet, känns inte som rätt väg att gå. Ska vi dessutom göra det med byxorna nere och utan någon som helst beredskap att försvara oss själva, känns det helt plötsligt overkligt att någon överhuvudtaget kunnat lägga sin röst på FI.

Sverige behöver ett starkt försvar. Försvarsbudgeten borde dramatiskt höjas för att Sverige ska kunna stå upp för sin sak och hävda våra medborgares demokratiska rättigheter. Våra utlandsinsatser har hjälpt miljoner av människor i nöd. Detta är en viktig fråga, låt inte populister spela bort vår säkerhet och vår möjlighet att hjälpa andra. Feminism, jämställdhet och solidaritet kommer inte gratis.

Ingebrikt Sjövik
Riksdagskandidat
Moderaterna i Stockholms stad

10 kommentarer:

Unknown sa...
25 juni 2014 20:59  

Efter att på nära håll bevittnat den moderata försvarspolitikens konsekvenser kan man ju undra om inte den legat i linje med det som Fi nu föreslår i klartext.

Resenären sa...
25 juni 2014 21:07  

När ni nu läst detta gästinlägg klart. Klicka på länken till Skippers blogg och läs där om den politiska pajkastningen.

SYNK:JA

Unknown sa...
25 juni 2014 22:25  

Du om någon bör ju veta att en politikers främsta plikt är att värva röster till partiet. Beroende på vilken kategori man ser som främsta mottagare av budskapet låter olika politiker olika i sin argumentation men något krav på vare sig sanning eller logik finns uppenbarligen inte. Linnea Brunos inlägg bör ses i ljuset av ovanstående och avslöjar alltså mer om Fi´s målgrupp än om avvägda tankar om våldsförebyggande verksamhet eller global feminism och jämlikhet.
Fi donc!

Anonym sa...
25 juni 2014 23:35  

Moderater, Faderater och lede FI är pacifister. Endast SD vill försvara vårt svenska fosterland.

Gronvita sa...
26 juni 2014 05:01  

Moderaterna har under sitt regeringsinnehav inte bara fullföljt tidigare regeringars minskningar av försvaret, de har accelererat dem till den grad att försvaret numera utgör en bråkdel av tidigare förmågor och värnplikten har lagts ned. Gör om, gör rätt! Jämför historien åren 1925-1939.

Däremot har retorikförmågan vässats till aldrig tidigare skådade nivåer så man kan lätt få för sig att försvaret är starkt och satsas på ytterligare. Inget kunde vara mer fel.

MartinW sa...
26 juni 2014 07:57  

Jo, jo. Vilja och förmåga är två olika storheter. Grannens gamla trötta och smått överviktiga tax försvarar med tämligen begränsad förmåga sitt revir mot småfåglar och ekorrar och en och annan katt.

gustafason sa...
26 juni 2014 14:37  

Det går att argumentera för att försvarets största fiende är dom själva.
Genom att "tiga" för samhället om vad som händer runt oss och hur det kanske borde tolkas.
Men det är också en fin linje mellan att uttala sig utan att bli politiska.

dagens hobbypolitiker förmår inte se längre än nästa artikel i någon kvällstidning eller sluta bli upprörda efter ett twitter/facebookinlägg av "sanning"

Vi har kommit till vägs ände nu. Endast en bred blocköverskridande överrenskommelse om en försvarsreform och inriktning är lösningen. Det måste tas ett gemensamt ansvar och lyssna på kunnigt folk om hur vi ska flytta denna skuta.

Gustav Lundström sa...
27 juni 2014 00:24  

Jag har all förståelse för att bittra försvarsvänner som röstat m i alla år vill spy galla på regeringen. Men alliansens styre är väl ändå snart slut, kd och c åker ur, borgarna tappar försvarsröster till SD, högersidans svar på tokpartiet fi.

Istället väntar Lövens regering som ska manövrera med ett helt nytt trepartiblock till vänster om sig. V+mp+fi=seriösare försvarspolitik?

Deppigt? Ja.

Unknown sa...
28 juni 2014 00:15  

Klart SD vill försvara fosterlandet, men de vill mer än så, de vill även försvara mänskliga rättigheter så att inte läskiga utomnordiska människor ska få ta del av det... För att övergå till ett seriöst inlägg:

SD vill inte försvara det som Försvarsmakten står för gällande mänskligt värde, mänskliga rättigheter osv. Det SD i förlängningen vill är att vissa ska få mer rättigheter än andra. Jag köper inte det! SD är minst lika radikala som Fi.

Martin sa...
28 juni 2014 09:42  

@ Samhällsfrämjaren

Intressant...kan du utveckla det där lite. Vilka politiska förslag har SD lagt eller vilka skrivningar finns i partiprogrammet som stödjer dina åsikter?

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade