Utför för regeringen inför Almedalen

I en färsk opinionsundersökning som Ipsos gjort för DN inför Almedalsveckan visar det sig att Alliansens mycket låga väljarsiffror kvarstår. Läget börjar onekligen bli mycket illavarslande inför valet om tre månader.

Bryter man ut en enda fråga ur helheten, nämligen just försvarsfrågan, så tror jag faktiskt den kan vara talande för hur (tidigare) alliansväljare ser på regeringen. Under det senaste halvåret har vi sett en allt större säkerhetspolitisk oreda i den nära omvärlden, samtidigt som svenska folket åren dessförinnan matats med budskap om hur fredlig omvärlden är, att det har gått att göra besparingar på försvaret, att försvarets förmåga trots allt är mycket god och så vidare. När då först ÖB:s uttalande om enveckasförsvaret kommer, följt av att ryska påsken blir offentlig och slutligen Ukrainakrisen, torde detta bidra till öka väljarnas tvivel till regeringens handlingskraft.

Ingen lär vinna ett val på försvarsfrågorna såvida inte världskriget tydligt står för dörren. Likväl är det min övertygelse att bristande handlingskraft och uppfyllande av förväntningar i dessa frågor späder på andra intryck och känslor inför valet av vilket parti man ska lägga sin röst på. Har man redan ett tveksamt eller negativ intryck av ett resultatet inom ett annat politikområde, t.ex. skolan, kommer det att spädas på när det visar sig att den tidigare kärnfrågan försvaret har hanterats så illa. Jag tror därför att det är ett mindre klokt drag att hantera ett ansvarsområde på det sätt som Alliansregeringen har hanterat försvaret.

Ser man också till de opinionsundersökningar som det senaste året genomförts av bl.a. Novus om just försvarsfrågan så finner man att alliansväljarna, med de moderata väljarna i spetsen, har ett mycket lågt förtroende för den förda försvarspolitiken. På samma sätt är alliansväljarna (minus folkpartister) samt sverigedemokrater de som är minst nöjda med beslutet att avskaffa värnplikten. Att ha så missnöjda väljare som successiva opinionsundersökningar om försvaret visat, borde ha rest varningsflagg för länge sedan hos partistrateger, men tydligen inte.

Det torde vara, eller snarare ha varit, ett vist drag att värna om de väljare man redan har.

7 kommentarer:

Anonym sa...
28 juni 2014 05:14  

Hmm..tidigare väljare?

En undersökning av blivande väljare känns väl inte så lyckad den heller ;-(


SvD 28 juni 2014 kl 04:32, uppdaterad: 28 juni 2014 kl 04:34

"Tre av Alliansens partier skulle åka ur riksdagen om förstagångsväljarnas röster avgör. Bara Moderaterna blir kvar, med 10 procent.
Det visar en undersökning från Örebro universitet, omfattande cirka 1 500 förstagångsväljare."

Resultatet får väl ses som en kraftig förstärkning av Alliansens väljare.

SUCK!

Teaterdirektören.

P.S. Läser just nu en bok som heter "Dårarnas paradis" utgiven 2009 och skriven av herr Sandström. Fd officer vid KA4.
Kan rekommenderas.

Erik78 sa...
28 juni 2014 10:50  

Vem ska man tro på, tro på, tro på sjunger Di Leva, jag är benägen att sjunga med. Snart val och dags att bestämma sig.

Anonym sa...
28 juni 2014 11:21  

Dagens SVD.se http://www.svd.se/nyheter/inrikes/s-vi-lovar-forhandla-med-alliansen-om-forsvaret_3697338.svd

I min mening är enda sättet att få till en väl förankrad och finansierad försvarspolitik just en blocköverskridande överenskommelse. Men det kanske är ett önskescenario...

Unknown sa...
28 juni 2014 13:57  

Vad kan man vänta sig av detta land?
Såg igår i aktuellt att de partier som gynnats mest av södermalmsjounarnlisterna, är FI o MP. Kan man då inte vänta sig att dagordningen när det gäller Säk.pol blir därefter. Två samhällsfientliga partier.
Sen det här med försvaret: Enl. socialstyrelsens statistik har det svenska folket i modern tid varit så friskt som under VK2.
Inte så konstigt. Rökat o krökat var ransonerat och ville man nånstans fick man cykla eller gå. Och äta vad som bjöds, utan att svälta.
Lägg sen till en yttre fara som hotade, som svetsade ihop en homogen befolkning.
Vågar nog påstå att soldatmaterialet var av helt annan kvalitet än idag. I det sk. "moderna förvaret". Många hade skogsvana o var van att klara sig med det lilla.
Så jag påstår att välfärden, stilla-sittandet, bristen på kroppsarbete o bortklemandet av fruntimmer har gjort att det är svårt att bygga slagkraftiga förband som ska verka i den svenska naturen. Där var det "Bättre förr"

Anonym sa...
28 juni 2014 21:35  

"Det torde vara, eller snarare ha varit, ett vist drag att värna om de väljare man redan har."

Självklart - men bara i ett land där politik är mer väsentligt än diverse bollsporter.

Så länge diskussionen runt fikaborden inskränker sig till bara hockey och fotboll är det nog kört!

Peppino sa...
28 juni 2014 23:56  

"Jag är inte bitter jag inte..."

Gustav sa...
29 juni 2014 09:23  

Eftersom den känns mer aktuell nu än någonsin rekommenderar jag Morgonsurs inlägg där han liknar Sverige vid en Internationell flygplats

En mer träffande beskrivning av Sverige och varför det ser ut som det gör avseende Försvars- och Säkerhetspolitiken (ointresset för den) är svår att hitta

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade