Europas nya friktionsyta

Att kränkningen i onsdags av svenskt luftrum är ett resultat av det nya säkerhetpolitiska läget i Europa, förklarar jag i en krönika i Expressen. Det är i vårt närområde de enda landgränserna finns mellan EU/NATO och Ryssland, vilket jag diskuterade djupare i ett inlägg härom veckan så se detta för ett utvecklat resonemang.

Jägarchefen gör en bra analys av läget och pågående övningsverksamhet i Östersjön och bedömer kränkningen som en del av en maktdemonstration i syfte att Sverige ska avhålla sig från ett NATO-medlemskap och att man avsiktligt gör detta i den politiska osäkerheten som råder i Sverige efter valet. Jag vill trycka på en sak i Jägarchefens resonemang och det är delen om Försvarsmaktens perspektivstudie från 2013, vilken förutspådde att Sverige kan utsättas för påtryckningar med militära maktmedel. Om det ser ut på det här sättet när så sker öppet, vad händer då i det fördolda, t.ex. under vattnet?

Jag vill vidare även tipsa om Skippers inlägg om händelsen samt gårdagens diskussion med Johan Wiktorin på Försvarshögskolan inom ramen för Folk och Försvars projekt #ungsäk. Samtalet är ca 30 minuter långt och det är värt tiden att lyssna till Johans resonemang om hur Ryssland genomför komplexa informationsoperationer som stöd för sin krigföring i Ukraina.

8 kommentarer:

Bygdemajoren sa...
20 september 2014 kl. 10:18  

Tycker att det dessvärre börjar bli lite för mycket inslag av rättshaverister bland kommentarerna på denna i övrigt eminenta blogg (och jag står väl kanske också för vissa av dessa). Är det inte musikkårernas krigsavhållande effekt så är det något annat tokeri som avhandlas.

Skärpning!

A. Nilsson sa...
20 september 2014 kl. 12:10  

Precis.

Ta upp och debattera alla kränkningar av luftrummet.

http://abcnews.go.com/Blotter/us-spy-plane-brush-russian-military-crosses-sweden/story?id=24835126

http://www.wopular.com/comment/reply/26675140

Unknown sa...
20 september 2014 kl. 12:12  

Intressant! Wiseman har du någon kommentar till varför det uteslutande hänger svenska kartor på väggarna i detta klippet? http://www.defense.gov/video/default.aspx?videoid=361797

Gormel01 sa...
20 september 2014 kl. 14:16  

Bygdemajoren, hur gör ni i din garnison för att ha direkt kontakt med allmänheten (som betalar vår lön och vår materiel)och hur ofta?

Har du personligen t.ex. visat dig i skolorna i garnisonen?

När visade sig din garnisons militärer för allmänheten senast?

MVH Göran Mellblom

Wiseman sa...
20 september 2014 kl. 14:34  

Hampus Appelgren,

Eftersom scenariot tydligen utspelar sig i södra Sverige. Mycket intressant.

Incus sa...
20 september 2014 kl. 16:12  

Min bedömning är att man använder SKOLKAN scenariot som NATO utvecklat för övningar som handlar om Östersjön. Jmf med Viking övningarna där vi använder det fiktiva landet Bogaland som använder Sveriges geografi.
/P

Bygdemajoren sa...
20 september 2014 kl. 18:39  

Göran. Jag dödar den diskussionen i sin linda genom att fråga dig när du senast var på en försvarsmaktsövning. Vi måste lämna kulissförsvaret och istället bygga upp ett skalförsvar. Mycket mer resurser måste satsas på de blå stridskrafterna.

Gormel01 sa...
20 september 2014 kl. 20:35  

Bygdemajoren, jag har ingen anledning att hysa avvikande uppfattning än dig om flyget och marinen, ehuru arméofficer intresserad av hemvärnsförbandens potential, och självklart intresserad av ett ökat antal manöverbataljoner och brigadsystem.

Jag har sport politiska personer om verkligt stora övningar och fått förklarat att de som bedrivs inom NATO resp EU-strukturerna numera har en viktig roll i dagens försvars- och säkerhetspolitik.

Min egen färskaste erfarenhet gjordes med militärpolisförband som organiserades till en gemensam MP-bataljon av svenskar, norrmän och britter under COLD RESPONSE.

Erfarenheten av soldater och officerare på marken inom NATOs ram är inte imponerande. Däremot var logistiksystemet på högre nivå med lasarettsfartyg mm uppseendeväckande.

Vi svenskar har intet att skämmas för vid jämförelse man mot man, officer mot officer, stridsskjutningspass mot stridsskjutningspass.

Bygdemajoren, hur gör ni i din garnison för att ha direkt kontakt med allmänheten (som betalar vår lön och vår materiel)och hur ofta?

Ni har inget att skämmas för, tvärt om. Och allmänheten längtar efter er, speciellt i dessa tider.

Kom ut ur er garderob inne i kasernerna och hjälp militärmusiken att påverka allmänheten. Vi gör det 500 gånger per år. Med er hjälp kan det ske på bredden. Utan er hjälp står vi ensamma, och lämnar offentligheten till journalister och andra personer (med och utan agendor).

MVH Göran Mellblom

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade