Sprickor i den ryska fasaden?

Uppföljning från förra inlägget:

SVT Rapport hade ikväll ett intressant inslag (ca 13.30 in) om de stupade ryska fallskärmssoldaterna. Inslaget innehöll även en intervju med journalisten och politiker Lev Shlosberg, som var den som först uppmärksammade de nyligen begravda fallskärmsjägarna i Pskov. I en tv-intervju återgiven av den ryska nyhetssajten NEWSru berättar Shlosberg om de intervjuer han fått med överlevande fallskärmsjägare. De uppger att förbandet kommenderades till Rostov-regionen på övning och väl där ställdes man inför fullbordat faktum att man skulle fortsätta in i Ukraina. Vidare berättades om det "anhörigstöd" som lämnats de efterlevande. Antingen håller man tyst eller så försvinner vissa förmåner. Idag kunde man också läsa om att de ryska förbanden på Kolahalvön också begravt sina första döda. Officiellt heter det att de omkommit på övningar som ägt rum i Rostov-regionen (nära ukrainska gränsen och det område där frivilliga till de pro-ryska styrkorna tidigare utbildats). Fler och fler ryssar blir nu medvetna om det hemliga krig som förs i Ukraina.

BBC har lagt ner stor energi på att dokumentera det hemliga ryska kriget i Ukraina och då även fokuserat på nedskjutningen av MH17. Ikväll sändes en dokumentär på BBC One där man lyckats intervjua tre civila i trakten av Snizhne, Ukraina varifrån luftvärnsroboten tidigare förmodas ha avfyrats. De tre berättar var för sig att de har sett ett robotfordon opererat av vad de uppfattade som ryska soldater, då dessa talade ryska utan ukrainsk dialekt. Förhoppningsvis går dokumentären senare att se på nätet.

EU skulle idag införa nya sanktioner mot Ryssland, men införandet har skjutits fram några dagar. Fortfarande ikväll råder oenighet om sanktionernas utformning, där särskilt ett EU-land (oklart vilket) uppges kämpa emot. De sanktioner som bli aktuella blir också förhållandevis lindriga i syfte att få med så många stater som möjligt och drabbar därför inte heller något område där det verkligen skulle svida. För Ryssland som har haft gott om tid för förberedelser är det bara att effektuera nästa motdrag, vilket man redan tidigare varnat för, nämligen att förbjuda europeisk flygtrafik genom ryskt luftrum. Därmed kommer många europeiska flygbolag som redan har det ekonomiskt svårt att drabbas hårt och inte osannolikt riskera konkurs.

EU ger sig här på ett spel man inte har förstånd nog att spela annat än halvdant och blir därmed övertrumfat av Ryssland som kan spelet utan och innan liksom EU:s svagheter. Det finns inget som tyder på att Ryssland kommer att vika sig för några sanktioner utan att det här är snarast åtgärder som man kalkylerat med och är beredd på. Sålunda kan sanktionstrappan komma att fortsätta. Carl Bildt gjorde därför klokt i att varna i lördagens Dagens Industri för investeringar i Ryssland. Fortsätter sanktionsspiralen kommer Ryssland till slut att hota med förstatligande av utländska företag i vissa väl valda länder.

Fortfarande håller Ryssland en av Estlands mest meriterade säkerhetspoliser fången anklagad för spioneri efter att ha kidnappat honom från estniskt territorium. Fler och fler bedömare, däribland FOI är nu övertygade om att aktionen var avsiktlig och ett sätt att näpsa Estland, USA och NATO efter Obamas besök dagarna innan. En enstaka estnisk tjänsteman är inte nog att trigga någon självförsvarshandling enligt artikel 5. Här visar Ryssland återigen prov på hur man bemästrar konsten att koka upp vattnet så långsamt så att groda aldrig hinner hoppa ur innan det är för sent.

De svenska  och finska lärdomarna av detta måste bli att om Ryssland nu inte ser några problem med att från ett NATO-lands territorium kidnappa en hög tjänsteman – vad är man i så fall beredd att göra och vilka risker är man beredd att ta mot ett land som inte är medlem i NATO eller annan försvarsallians?

Av ovanstående kan vi sluta oss till att Ryssland inte drar sig för att utnyttja och straffa EU:s ekonomiska svagheter, medan man låter USA komma lindrigare undan. Man vet att EU med dess ekonomiska känslighet och svårigheter att komma överens inbördes, är den svaga länken i västvärldens hållning. Vi ser återigen bevis för att Putin läser västvärlden som en öppen bok, vilket inte är så konstigt med tanke på att hans tidigare profession och studier, medan USA och Europa famlar i mörkret när det gäller hur Ryssland fungerar.

HIttills tyder tyvärr ingenting på att den negativa säkerhetspolitiska spiralen är på väg att hävas. Istället uppvisas allt starkare tecken på en ideologisk konflikt mellan Ryssland och västvärlden. De sprickor som börjat anas i den ryska fasaden verkar än så länge inte gå djupare än putslagret.


Läs gärna Försvar och Säkerhet om läget i den svenska försvarspolitiken. Ett mycket bra, men oroande inlägg.

10 kommentarer:

Anonym sa...
9 september 2014 kl. 01:13  

Sveriges enda möjlighet att upprusta Försvarsmakten är att Ryssland kidnappar Fredrik Reinfeldt och låter honom gräva skyttegravar i Sibirien.

zeta sa...
9 september 2014 kl. 08:22  

Dagens situation har vissa likheter förstadiet till anda väldskriget. I mars 1936 lät Hitler åter-militarisera Rhenlandet. Västmakterna gjorde inget. Frankrike hade bland annat ekonomiska problem som gjorde att de inte hade råd att mobilisera. Enbart Frankrike skulle med enkelhet besegra de då svaga Tyska styrkorna, men antagligen hade Hitler fått avgå efter ett sådant fiasko, långt före några strider inträffat.

I mars 1938 iförlivades Österike av Tyskland. Västmakterna gjorde inget. Strax efteråt ville Hitler ha Sudet området i västra Tjeckoslovakien. Västmakterna gav honom det. Den Britiska premiärministern myntade då utrycket ”fred i vår tid”. Ett halvår senare tog Hitler övriga Tjeckoslovakien. Västmakterna gjorde inget. I september 1939 tog Hitler Polen. Hitler trodde att västmakterna inte skulle göra något då heller men de gjorde de och andra väldskriget startade.

En liten historialektion, men vissa likheter med dagens situation finns det. Ännu mer intressantare blir det om det är Tjeckien eller Frankrike som motsätter sig ökade sanktioner.

krmc sa...
9 september 2014 kl. 10:24  

Nå, hur motar man maffian i grind med legala medel? I USA tog skatteverket sitt ansvar mot Al Capone. Alla som följt italienska Bläckfisken vet hur svårt Kommissarie Cattani hade det att lagligt sätta dit Cosa Nostra.
Hur gör man med Putin och hans anhang? Svår nöt att knäcka. Som tur är är ju inte alla ryssar som sina ledare. Skulle tro att de flesta vill ha ett jobb, försörja familjen och se sina barn växa upp till goda medborgare. Precis som i Sverige. Sen finns en och annan som fått för lite uppmärksamhet som barn och tar igen det som vuxen.

Unknown sa...
9 september 2014 kl. 10:40  

Jo men för att din historielektion skall bli korrekt måste man påpeka att Hitler på den tiden var oerhört populär och folk i största allmänhet var Tyskvänliga. Den stora faran då var kommunismen med Stalin i spetsen vilket gjorde att man uppskattade Tyskland och Nazismen som en slags broms för Stalin. Putin har ju som tur är inte den statusen mer än kanske i sitt eget land där gemene man känner stolthet över att Ryssland nu upprustar och återtar sin plats som stormakt.

PW sa...
9 september 2014 kl. 10:48  

@ flygsoldat 113 bom
Om ryssarna kidnappar Reinfeldt för att gräva skyttegravar, lovar jag att bidra med en spade... ;-)

PW sa...
9 september 2014 kl. 11:00  

@ zeta
Det troliga är att det är Italien som motsätter sig sanktionerna. Ferdinando Nelli Feroci - EU-kommionär med ansvar för näringsliv och företagande, har tidigare varit mycket skeptisk till att ha sanktioner mot Ryssland över huvud taget.

Max Hanemann sa...
9 september 2014 kl. 12:04  

Nu är första rapporten från haveriutredningen för MH17 ute.

Kan vi förvänta oss ett inlägg från S-E Björling där han refererar till Internetkällor som bevisar att utredningen helt styrts av CIA?

Max Hanemann sa...
9 september 2014 kl. 12:07  

Heads up:

Enl uppgift har Frankrike meddelat att man f n inte avser fullfölja leveransen av det första hkp-landstigningsfartyget (Mistral) till Ryssland.

Om det verkligen stämmer vore det skönt inte minst för Sverige och skulle hedra Frankrike.

Unknown sa...
9 september 2014 kl. 12:14  

Vad vi i Väst, särskilt USA har så svårt att acceptera är att "ta förluster". Det blir ett jäkla liv på hemmaplan. Ryssland: 27 miljoner döda under VK2. Gav bara en obändig vilja att vinna. Vi måste lära oss att ryssen inte tänker som vi.

Roger Klang sa...
9 september 2014 kl. 17:24  

Det skulle försvåra för Ryssland betydligt vid en invasion av Gotland om de inte har Mistral tillgängliga på grund av att Mistral är en major attackhelikopterplattform. Dessutom så försökte Ryssland snika till sig IFF av Frankrike på köpet.

Roger

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade