561. OMRP

Uppgifter till Svenska Dagbladet talar som bekant om att det skulle vara en rysk undervattensfarkost som är i nöd inne i den svenska skärgården och att nödradiomeddelanden skickats till Kaliningrad. Samtidigt dementerar nu Ryssland att man har någon ubåt i nöd, vilket man sannolikt skulle ha gjort i vilket fall som helst.

Observationsplatsen rekommenderar på Twitter ett besök på VKontakte-sidan för 561. OMRP, det vill säga 561. avdelta marinspaningsförbandet eller på ren svenska, den ryska militära underrättelsetjänstens marina spetsnaz-förband i Östersjön.


Det är rätt sevärda bilder, inte bara utifrån perspektivet att det skulle kunna vara detta förband som är aktuellt om SvD:s uppgifter stämmer, utan också för både bilderna på modern materiel och  museibilderna som uppvisar utrangerad materiel i form av t.ex. miniubåtar. Se gärna också forumet Skalman för fler bilder av både tidigare och aktuell materiel.

10 kommentarer:

Unknown sa...
19 oktober 2014 kl. 10:31  

"Ryssland drar sig österut. Europa säkrare än på länge"

Vi får väl hoppas att det hela leder till att en hel del kontraproduktiv verksamhet (tex Vidar, gender och sponsring av innebandy) som just nu tar resurser kan prioriteras bort i fortsättningen.

joners sa...
19 oktober 2014 kl. 14:24  

Att bjuda in NATO i denna operation är det en omöjlighet ?

Unknown sa...
19 oktober 2014 kl. 14:49  

Dom har ju cyklop och kikare från 50-talet.

Unknown sa...
19 oktober 2014 kl. 15:33  

Vad som är intressant i nuläget är hur Rysk Flotta kommer att agera om krisen utvidgas?
Flyttar man fram sina positioner som i samband med krisen, U-137, 1981?

Anonym sa...
19 oktober 2014 kl. 17:04  

Verkar märkligt att en eventuell undervattensfarkost i nödläge sänder meddelande per radio som sedan avlyssnas av FRA. Enklare vore att använda vanlig mobil telefon – naturligtvis i övervattensläge – och meddela eventuella problem via att SMS. Har man sedan problem kan man ju simma iland och ta en Waxholmsbàt till Sthlm och àka hem.

Unknown sa...
19 oktober 2014 kl. 17:24  

Det intressanta nu är Svenskens reaktion på att vi står inför ett hot. Garva bort det?Eller ta ansvar för det som nu sker..?

Anonym sa...
19 oktober 2014 kl. 18:02  

Uppgiften att en Liberiaflaggad/ryskägd 50 000 dwt produkttanker SN Concord, som ligger och driver i Östersjön skulle vara moderfartyg och/eller radiolänk för en eventuell undervattensfarkost verkar vara rena science pseudo fiction. När det begav sig på 1980-talet var moderfartyget ett mindre 120 meters fartyg som lätt kunde serva en eller flera midgetubåtar. Jag köpte faktiskt ett överblivet sådant fartyg i Nikolaev, Ukraina 1993 (utan midgetubåtar) efter SSSR:s sammanbrott men med stora hål i botten för antenner som kunde skjutas ut (under vatten). SSSR gav ut frimärken med bilder av dessa midgetubåtar. Fartyget byggdes senare om till kryssningsfartyg. Min bedömning är att insatsen i skärgården är ren propaganda att skrämma upp allmogen med litet gammal rysskräck. Bättre är naturligtvis att förbättra relationerna med Ryssland med vänliga samtal, mm, och inte eskalera med all sorts hot. Ryssland är faktiskt ett grannland som Sverige skall ha goda förhållanden till oavsett om USA tycker annorlunda.

Magnus Redin sa...
20 oktober 2014 kl. 15:06  

Goda relationer med Rysslands befolkning är en god idé. Vi kommer att vara grannar under många generationer, förhoppningsvis för alltid.

Men att ha goda relationer med Rysslands folk är inte samma sak som att ha goda relationer med Rysslands statsledning inklusive oligarker och småpåvar under Putins beskydd. Att svenska staten har stöttat korruptionsbekämpning tolkas som ett angrepp och jag hoppas att vi försöker igen så fort vi får en möjlighet. Det vore fantastiskt om den ryska befolkningen kunde börja må bra och Ryssland bli världens rikaste land med inre trygghet i stället för att ha rädda statsledningar som söker efter yttre fiender.

Den "hotfullhet" som brukar efterfrågas hos försvarsbloggarna och som jag själv önskar mer av är en egen förmåga att försvara sig och därtill kunna hjälpa grannar att försvara sig. Anders, du behöver inte oroa dig för svensk invasion av Ryssland.

Peter Grafström sa...
21 oktober 2014 kl. 14:31  

@Magnus Redin
Före WWI hade Ryssland den snabbaste industrialiseringstakten och den största oljeproduktionen i världen. Hade de fått vara ifred för anglosaxarnas ränksmiderier både beträffande kriget och den påföljande revolutionen och interventionskriget skulle din förhoppning om Ryssarna som världens rikaste folk kanske slaget in. Får de vara ifred nu och Tyskland och andra inte hindras att samarbeta med Ryssland av anglosaxarna finns det åter en möjlighet. Inget annat än västpropaganda kan leda dig till att det vore bra för dem att byta inriktning i enlighet med vad Washington önskar. Läs tex hur olika oligarken Khodorkovsky och militären Strelkov beskriver läget.
Igor Strelkov replies to Mikhail Khodorkovsky
http://vineyardsaker.blogspot.se/2014/10/igor-strelkov-replies-to-mikhail.html

Magnus Redin sa...
21 oktober 2014 kl. 22:22  

Peter, det jag önskar är att den ryska statsledningen skall bekämpa korruption och bygga mer på sin nation än enbart militären och framförallt ge 17 i att angripa grannarna. Om det finns en konspiration som den du beskriver förstår jag inte varför Putin återuppväcker Nato från dess gradvisa borttynande av militär kraft.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade