Gamla bekanta från ondare tider

Bloggen Brezjnev uppmärksammar fenomenet med ryska TIR-lastbilar återuppstått. För den som är lite yngre och inte känner till de sovjetiska TIR-lastbilarna som dök upp på alla möjliga platser i landet utom där de borde ha vistats, rekommenderas ett besök hos Sandarnegubben eller Hjak. Det finns all anledning att fundera över ryska TIR-lastbilar och liknande företeelser. Som förhoppningsvis bekant, berättade Säpo i sin årsrapport för 2013 att man identifierat att Ryssland genomför "krigsförberedelser" mot Sverige, utan att specificera vad det handlade om. Man kan dock sluta sig till att detta i så fall innefattar en omfattande underrättelseverksamhet då kontraspionage hör till Säpos huvuduppgifter.

Härom kvällen länkade jag till Brezjnev inlägg på Twitter och fick inte oväntat respons av personer som i närtid observerat ryska TIR-lastbilar intill militära anläggningar. Nu finns det ju naturligtvis gott om anledningar till ryska lastbilar att färdas genom Sverige, men det är ju inte utan att man lyfter på ögonbrynen när man väljer att parkera precis utanför ett skyddsobjekt istället för det truckstop som ligger i närheten och som har de faciliteter som övriga lastbilschaufförer brukar vilja nyttja.

Nu är det dock inte bara TIR-lastbilarna som dykt upp igen, utan även flera andra företeelser som förknippas framförallt med det kalla krigets 80-tal och det här inlägget syftar till att mana till vaksamhet. Tyvärr kan man redan nu pricka av flera av de företeelser som illustreraras i den kända informationsfilmen "Förebudet" från slutet av 80-talet, om än vissa i något mer modern tappning. Uppmaningen är därför att ser du som försvarsmaktsanställd något misstänkt, så anmäl det då hellre till ditt förbands säkerhetsavdelning (S2, G2, M2 eller A2) en gång för mycket än för lite. Allra helst också du som inte är försvarsmaktsanställd, vilket du kan göra genom att ringa växeln till närmaste förband och berätta vad det gäller så ska du bli kopplad till rätt handläggare.

Uppdatering på allmän begäran: Det som är intressant att rapportera är enligt de klassiska 7 S:en, det vill säga:
- Stund (när gjordes observationen)
- Ställe (plats för observationen)
- Styrka (hur många var de/det som observerades)
- Slag (vad observerades)
- Sysselsättning (vad gjorde de/det som observerades)
- Symbol (specifika kännetecken på det som observerades, t ex färg, signalement, kläder, bilnummer)
- Sagesman (vem är du och hur når man dig för att få kompletterande uppgifter)


12 kommentarer:

Teknikern sa...
3 oktober 2014 kl. 02:02  

Att det förekommer informationsinhämtning är ju ingenting nytt men när jag nämnt någonting om vad jag sett eller hört talas om har jag blivit kallad paranoid för hotet finns ju inte längre eller? Senast i somras var jag med om något som jag uppfattade som att nån ville snoka runt lite extra. Jag har den "ovanan" att tälta precis vid mobilmasterna när jag är ute i terrängen och har bilen med. Perfekta planer och väg ända upp och ostört brukar det vara men inte den här gången. När jag låg och läste i tältet i sena kvällen hörde jag röster så jag pallrade mig ur tältet och stod orörlig och då såg jag några som "botaniserade" precis vid byggnaden. När dom upptäckte mig så fick dom bråttom att ta sig ner till sin bil och försvann med en rivstart. Vad gör man 11 på kvällen vid en mobilmast?

Om nu någon ser ett grönt Kerontält eller en grön hängmatta under en tarp vid något objekt är det garanterat jag som slagit läger där för natten.

Die Dumme Schwede!!!! sa...
3 oktober 2014 kl. 03:15  

Angaaende gamla tider och det "kalla kriget", saa kommer jag ihaag ett besoek av en s.k "polsk tavelfoersaeljarer". Jag tror det var 1973 och "tavelfoersaeljaren" var en student fraan naagot afrikansk land vilken studerade i Warszawa. Trevlig ung man som saalde naagra egna konstverk vilka jag fortfarande har i besittning. Det var inte saa svaart att hitta oss eftersom Vi stod med titel och allt i telefonkatalogen. Titel med mera togs senare bort i telefonkataloger motsvarande.
Det var en tjusig tid med maanga flygtimmar och ett flertal luftstrider, men tyvaerr ocksaa med maanga kollegor, kamrater bortgaagna i foertid, RIP!

Gronvita sa...
3 oktober 2014 kl. 04:37  

Vad är det för mening visa en sådan film när vi saknar civilförsvar, totalförsvar och det militära försvaret är en fragmentarisk spillra?

Det är som att diskutera kärnfysik i en tredjeklass i skolan. Fel forum, fel nivå och helt bortkastat för ingen närvarande har ens förmågan förstå frågan. På sin höjd uppfattas det kanske som en spännande actionfilm. Men det vet ju alla att film är fiction.

Har man inte fått lära sig livets mörkare realiteter utan valt att bortse från dem i sin välmenande strävan efter det goda är man väldigt sårbar.

jan-olov sa...
3 oktober 2014 kl. 06:32  

En annan förpackning på samma företeelse är hyrbilar på fel platser vid fel tidpunkt.
Kom ihåg 7S+gärna foto från din mobil
så blir G2,S2 A2 osv mkt nöjda

Unknown sa...
3 oktober 2014 kl. 11:47  

I sammanhanget vill jag även uppmana alla att lära sig hur man snabbt startar ljudinspelningsfunktionen i telefonen. Att snabbt kunna prata in vad man ser, reg nummer, detaljer som klädsel o dy är ovärdeligt när man sedan skall vidarebefordra vad man sett. Är det tillräckligt ljust kan man naturligtvis prata in detta på filmen.

A. Nilsson sa...
3 oktober 2014 kl. 19:24  

Till teknikern:

stjäl diesel/drivmedel från elverket.

FV-sergeanten sa...
3 oktober 2014 kl. 20:41  

Vad som stör mig, är vad jag upplever som passivitet från alla nivåer inom FM. Möjligen är jag naiv, möjligen finns avdelningar och förband, sannolikt även IBSS-verksamheten, som faktiskt arbetar med dessa frågor i "hemlighet". Men hur kan det komma sig att vi inte har en bred information och aktivitet kring detta inom FM? Eller är det bara ni bloggare som är konspiratoriska?

Försöker man klämma dit någon sån här verksamhet med avsikten att försöka avslöja något i offentlighetens ljus? Jag skulle inte tveka om jag fick möjligheten.

Teknikern sa...
3 oktober 2014 kl. 23:50  

Till A Nilsson

Elverket i den och många flera sådana anläggningar (om dom ens finns och inte masten går på batterier) finns inuti byggnaderna så att stjäla diesel obemärkt går inte för då måste man bryta sig in och då går larmet, dessutom är masterna med vidhängande byggnader inhägnade. Just denna masten hade garanterat inget elverk.

Unknown sa...
4 oktober 2014 kl. 16:54  

Gränser testas på många sätt i närtid.

http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/10/kuvert-med-vitt-pulver-pa-p-7-i-revingehed/

Unknown sa...
4 oktober 2014 kl. 16:54  

Gränser testas på flera sätt än traditionella.

http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/10/kuvert-med-vitt-pulver-pa-p-7-i-revingehed/

Unknown sa...
5 oktober 2014 kl. 11:52  

En verksamhet som har tillkommit och som ökar är Geocaching. Dvs att med hjälp av GPS leta efter gömmor i terrängen. Just mobilmaster är populära att placera
"cacher" vid. Även andra " spännande" platser kan vara i närheten av militära anläggningar och/eller skyddsobjekt.

Magnus Redin sa...
20 oktober 2014 kl. 14:06  

Tänk att man oroade sig för säkerhetsriskerna med det öppna samhället innan internet, det hade jag glömt.

Det är ganska gulligt med kartläggning av individer nu när vi har facebook, mobiltelefoninät osv som kartlägger hela befolkningar. Mjukvara finns att licensiera från bland annat ericsson.

Nu får man kallt räkna med att de flesta av en nyckelpersons vänner är kända, vad hennes son tittar på för porr, normalt rörelsemönster i vardagen, politisk övertygelse och om det finns oro för egna eller närståendes sjukdomar, folk googlar mycket. Osv, osv, hoppet är om underrättelseorganisationer dränker sig själva i data eller förlamar sin verksamhet med befogad paranoja.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade