Om konsekvenserna av de senaste 20 årens försvarsbeslut

Ikväll har jag ytterligare en lite längre krönika i Expressen om hur de senaste 20 årens försvarsbeslut påverkat den nationella försvarsförmågan och i synnerhet förmågan att genomföra ubåtsjakt. Grunden till artikeln är de blogginlägg i vilka jag inför Folk och Försvars rikskonferens 2013 sammanfattade dessa försvarsbeslut (Del 1, 2, 3 och 4). Dessa blogginlägg sammanfattade jag sedan till en rapport åt tankesmedjan Frivärld som även återpublicerade blogginlägg inför årets upplaga av rikskonferensen. Utöver dessa inlägg och rapporten skrev jag under våren en uppsats på kandidatnivå där jag identifierade drivkrafterna bakom den svenska försvarsreformen 1994-2004. Kanske inte helt förvånande blev mitt resultat att det var ekonomin och en vilja hos både politisk nivå såväl som Försvarsmakten som var drivkrafterna bakom försvarsreformen. Detta har tyvärr fått mycket allvarliga konsekvenser på den svenska försvarsförmågan idag, inte minst genom de beslut som fattades inom ramen för försvarsbesluten 2000 och 2004.

För den som vill läsa mer om svensk ubåtsjakt genom åren rekommenderar jag varmt Skippers inläggsserie om detta. Här är det första inlägget av många läsvärda.2 kommentarer:

Die Dumme Schwede!!!! sa...
18 oktober 2014 kl. 22:06  

Var paa ett informationsmoete under 2004/2005 daa naagon Brigadgeneral vid namn Moore for runt och predikade det nya och vansinniga insatsfoersvarets vael och ve. Vid min foerfraagan om detta var foerankrat i militaera kretsar saa var svaret: Att detta aer inget att resonera om eftersom beslut redan tagits paa politisk nivaa."
Ja, saa gick det som det alltid gaar, "naemligen kaeppraett aat helvete"!
Hur mycket har detta vansinne kostat Sverige och hur mycket kommer det att kosta att aaterstaella. Det vael inarbetade svenska mobiliseringssystemet aer koert i "papperstuggen", Vi har inga utbildningsanstalter kvar, Vi saknar uniformer och persedlar, Vi saknar det mesta i vapenvaeg. Om Vi har tur saa kanske Armemuseum har naagra uniformer m/39 kvar, kanske naagon trekantig hatt m/10 foer att inte tala om laanglivaren gevaer m/96(1896).
Lycka till Sverige, "daararnas foerlovade paradis"!

FV-sergeanten sa...
18 oktober 2014 kl. 22:35  

Någon mer än jag som undrar vad Försvarsmakten ville ha ut av sin pressträff i eftermiddags? Pinsam. "Vi repeterar vad vi sa igår, för övrigt säger vi ingenting. Jo, förresten! Visby är världens bästa jolle!"

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade