Belönad av Kungliga Krigsvetenskapsakademien

I mitten av september erhöll jag ett samtal från Kungliga Krigsvetenskapsakademiens sekreterare generalmajor Björn Anderson. Han hade äran att meddela att akademien bestämt att jag skulle belönas för mina insatser för den svenska försvarsdebatten med akademiens silvermedalj av 8:e storleken samt 25 000 kr. Motiveringen löd:

"Carl Bergqvist har genom sitt engagerade, kvalificerade och omfattande arbete med bloggen Wiseman’s Wisdoms på ett nästan unikt sätt bidragit till att föra upp försvarsdebatten på agendan till en nivå och spridning som inte tidigare förekommit i modern tid.
Genom sina texter har han fortlöpande lyft fram viktiga frågor som på ett positivt sätt bidragit till att debatten kunnat föras med fakta som grund. En viktig aspekt är att Bergqvist visat ett mycket gott omdöme i valet av frågor."

I onsdags var det så dags att tillsammans med de övriga pristagarna infinna sig i Börshuset i Gamla Stan för att under akademiens högtidssammankomst motta belöningarna från dess styresman, generaldirektören Mikael Odenberg. Efter sammankomsten bjöds sedan till högtidsmiddag på Karlberg.


För mig är det naturligtvis en oerhörd ära att motta denna belöning som jag ser som en kvittens inte bara för att försvarsbloggarna bidragit till att försvarsdebatten tagit fart, utan framförallt för att debatten faktiskt förs och att det idag är ett mycket bättre debattklimat i Försvarsmakten. I Officerstidningen nr 3, 2008, undrade översten av första graden, Ulf Henricsson, var alla arga majorer tagit vägen då han upplevde att ingen längre vågade föra debatt inom Försvarsmakten. Jag hade då drivit Wiseman's Wisdoms i ungefär ett år och kände igen mig i det som Henricsson skrev. Det var inget trevligt och öppet debattklimat i Försvarsmakten på den tiden. Under de dryga 7 år som jag nu har drivit bloggen så har detta förhållande helt ändrats och debattklimatet i Försvarsmakten är idag betydligt öppnare och mer gynnsamt än förr och det är min bestämda uppfattning att Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten har en stor del i detta. Lagersten har alltid varit ett stöd för oss försvarsbloggare, även innan vi blev offentliga, och har uppmuntrat till öppen debatt och ett kritiskt förhållningssätt gentemot såväl Försvarsmakten som inom försvarspolitiken i allmänhet.

När jag ser tillbaka på de gångna åren känns det lite smått märkligt att betrakta den resa som jag och bloggen har gjort. Jag startade bloggen en gång i tiden för att jag inte kände igen mig i den bild som målades upp av försvaret, hur läget var i Försvarsmakten eller de argument och fakta som framkom i försvarsdebatten och jag ville kunna diskutera dessa ämnen. Eftersom jag som löjtnant i Flygvapnet inte var "någon" så släpptes jag heller inte fram på tidningarnas debattsidor och några av de försök jag faktiskt lyckades med var inte helt uppskattade. Tillsammans med min befattning som pilot i Flygvapnet ledde detta till att jag bloggade anonymt och jag tror mig kunna konstatera att det faktiskt var de argument som framfördes på bloggen som gjorde den så populär och gav budskapet dess genomslagskraft – inte vem jag var som avsändare. Nu har ju dock detta förändrats sedan ett knappt år och jag tror inte för ett ögonblick att jag hade haft samma genomslagskraft om jag varit offentlig redan från början. (På fredag hoppas jag att kunna komplettera denna utblick med ytterligare ett exempel)

Debattklimatet är dock som sagt ett annat idag. Om inte vi inom officersprofessionen uttalar oss i försvarsdebatten utifrån de specialistkunskaper vi besitter så kommer det att bli en mycket fattig debatt och därtill också rentav vilseledande. Såväl det politiska perspektivet, som lekmännens (allmänhetens förväntningar) och även professionens perspektiv, behövs för att debatten ska föra det svenska försvaret framåt och där kan vi officerare samt gruppbefäl, soldater och sjömän bidra även med våra perspektiv. Jag ser därför min belöning inte bara som riktad till mig utan som ett tecken på tacksamhet till alla anställda inom Försvarsmakten som under de senaste åren varit med att föra försvarsdebatten.

Därför vill jag rikta mitt varmaste tack till Kungliga Krigsvetenskapsakademien för den belöning som dess medlemmar valt att tilldela mig, men också till alla er läsare som egentligen gjort bloggen till vad den blivit genom att bidra till debatten.

Slutligen vill jag även rikta ett stort grattis till min gode vän örlogskaptenen Niklas "Skipper" Wiklund, som under kvällen belönats av Kungliga Örlogsmannasällskapet med dess förtjänstmedalj i guld! Många är de kvällar vi spenderat med intressanta diskussioner – ofta tillsammans med några av de andra försvarsbloggarna som i lika hög grad som vi bidragit till att ge perspektiv från oss inom professionen, soldat som anställd.21 kommentarer:

Unknown sa...
17 november 2014 20:58  

Stort grattis!

Johannes Tirén sa...
17 november 2014 21:20  

Stort grattis till en välförtjänt förtjänst =)
Eller som man också kan säga - rätt åt dig! (och skipper!)

Erik78 sa...
17 november 2014 22:01  

Grattis! Stort grattis!!

paul sa...
17 november 2014 22:35  

Grattis!

Np sa...
17 november 2014 23:30  

Carl

Välförtjänt

Peter Neppelberg
(fortfarande arg major ...)

Unknown sa...
18 november 2014 07:45  

Gratulerar!

Instämmer i ovanstående kör: Mycket välförtjänt.

Anonym sa...
18 november 2014 09:33  

Grattis, Wise! Oerhört välförtjänt.

Ante sa...
18 november 2014 11:02  

Stort grattis major!

flygarolle sa...
18 november 2014 11:11  

Ja det har verkligen varit en lång, lysande och betydelsefull bloggärning (som kommer att fortsätta länge än förstås). Många grattis!

Roger Klang sa...
18 november 2014 11:30  

Det var en förtjänt medalj och prispengar. Kunde inte ha gått till någon bättre förtjänt.

Roger

TwoKingsAndAQueen sa...
18 november 2014 16:38  
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...
18 november 2014 17:39  

Det är inte alltid medaljer hittar rätt, brukar jag säga. Men nu gjorde den verkligen det. Grattis och stort tack för en fantastisk insats i det fria ordets, goda omdömets och underbyggda argumentets tjänst.

/Morgonsur

Wiseman sa...
18 november 2014 18:57  

Stort tack för gratulationerna och de vänliga orden!

Magnus Redin sa...
18 november 2014 19:24  

Gratulerar!

laros sa...
18 november 2014 19:59  

Gratulerar! Mycket välförtjänt.

Anonym sa...
18 november 2014 20:31  

Gratulerar Wiseman! Du behövs i debatten! Minnes regel: 3 F

Rekodelig sa...
18 november 2014 21:42  

Ett stort Grattis till Dig!! Sen ett tack till bloggskribenterna Du, Skipper med flera.

Skipper sa...
18 november 2014 22:38  

Carl!

Än en gång, stort grattis! Kungliga Krigsvetenskapsakademien träffade verkligen rätt i passagen "på ett nästan unikt sätt"... Jag instämmer helt och hållet.

Jag passar även på att tacka för gratulationen. Jag avser precis som du, att skriva några rader och beskriva innebörden av att erhålla uppskattning för det arbete som lagts ned.

GMY / Niklas

Bjäen sa...
19 november 2014 15:40  

Grattis!

Då tänkte jag skriva en kommentator serie, om försvaret som inte är ett försvar. Försvaret har så mycket luckor och hål att försvarsmakten kan helt enkelt inte kan tillgodose svenskt territoriellt försvar.
I en konflikt med Svensk inblandning ger luckorna i svenska försvaret att man bör lägga ned vapnen. Eftersom med de organisatoriska hålen, materiella hålen och resurshålen. Är det inte lönt att sätta upp styrkorna militärt vid en konflikt. Bättre att inte göra något och spara människor och materiel.

De vapen system idag går ej att effektivt försvara Sverige, utan kraftiga egna förluster.

Början är luftförsvar och marinen.
http://navyskipper.blogspot.se/2013/09/den-marinbla-vapenarsenalen.html?m=1

CS sa...
20 november 2014 19:51  

Gratulerar! Ingen har bidragit i lika stor utsträckning som du när det gäller att öppna upp Försvarsmakten. Du är ett föredöme!

Dr Hedge sa...
22 november 2014 00:06  

Grattis!

Jag tror att aktionsgruppen som grävde fram din verkliga identitet har bitit sig i tummen flera gånger. De hade nog förväntat sig att tysta en försvarsvänlig röst - istället gjorde de bloggen så pass känd att jag och många andra hittade hit.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade