Intensiv helg

Tyvärr hann jag inte med att uppdatera bloggen med anledning av fredagens presskonferens om den nu bekräftade undervattenskränkningen i oktober. Istället har fokus legat på en av Flygvapnets trevligare traditioner, nämligen gåsmiddag. De av er läsare som följer mig på Twitter vet också att jag i lördags hade en längre krönika i Expressen med anledning av de uppgifter som framkom på presskonferensen. Krönikan går nu även att läsa på nätet.

För övrigt vill jag tipsa om att generalmajoren (pa) Karlis Neretnieks, numera mycket aktiv ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien, under söndagen publicerade det första blogginlägget på egna bloggen. Den kommer med all sannolikhet att vara värd att följa.

2 kommentarer:

Per K Eleman sa...
17 november 2014 19:02  

Genom den folkrättsvidriga annekteringen av Krim och den fortsatt exempellöst aggressiva destabiliseringen av den suveräna ukrainska staten, har vi successivt medvetandegjorts om hur Putinregimen med stor beslutsamhet och betydande kraft nu implementerar sin version av Brezjnevdoktrinen. Denna sinistra doktrin är i version 2.0 inrikespolitiskt nödvändig och baserad på storslagna geopolitiska ambitioner snarare än på marxism-leninistiska teoribildningar.

Den åtföljande och omfattande upprustningen av den ryska militära förmågan, det nya övningsmönstret och det aggressiva taktiska uppträdandet – inte minst i och omkring Östersjön – syftar till att fylla operativa utfallsrum som av avspänningsivrande västmakter lämnats tomma. Exempel på sådana tomrum är, vilket vi nyligen erfarit, svenskt sjöterritorium och svenskt luftrum efter flygövningstid.

Så länge Sverige förblir allianslöst och den ryska staten anser sig ha väsentliga nationella intressen att tillvarata inom svensk ekonomisk zon i Östersjön, Nord Stream, och på Gotland, hamnen i Slite, sammantaget med att den svenska staten inte har förmåga att hävda undervattensdomänen inom sitt sjöterritorium, kan vi nog räkna med att regelbundet få återknyta den allt annat än angenäma bekantskapen med främmande undervattensverksamhet i våra fostervatten...

Resenären sa...
17 november 2014 23:31  

"För övrigt vill jag tipsa om att generalmajoren (pa) Karlis Neretnieks, numera mycket aktiv ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien, under söndagen publicerade det första blogginlägget på egna bloggen. Den kommer med all sannolikhet att vara värd att följa."

Är det inte läge för några aktiva generaler att våga sig in i försvarsdebatten?

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade