Bortskämda svenskar

En svensk soldat sårades under dagen då hans stridsfordon 90 träffades av en improvised explosive device, IED. Tillståndet betecknas enligt media som allvarligt.

Situationer som denna inbjuder som alltid till att spekulera i orsak och verkan, vilket som vanligt är helt meningslöst. De som behöver informationen har den redan och de som definitivt inte behöver informationen, d v s "den andra sidan", ser mer än gärna att det spekuleras.

Inget stridsfordon eller stridsvagn är osårbart för motverkan, speciellt inte när det gäller verkan underifrån, och då hör ändå stridsfordon 90 till de bättre fordonen. Förstärker vi svenskar och ISAF vår skyddsnivå på fordonen, laddar motståndarsidan på större laddningar i sina laddningar. Verkan och motverkan - alla tiders klassiska stridstekniska spiral.

Det torde inte komma som en överraskning för någon att det finns element i Afghanistan som ogillar skapandet av ett mer demokratiskt styrelseskick och återuppbyggnad av Afghanistan med utländsk hjälp. Tyvärr har detta blivit allt vanligare i norra Afghanistan under senare tid. Värt att komma ihåg i helgen då vi har svenska val till riksdag, landsting och kommun är att även Afghanistan har val. Vi tar rätten att rösta och säga vår mening i parlamentariska val för given, så till den grad att vi helt struntar i att rösta och sätta oss in i vad de olika partierna vill. I Afghanistan dör människor dagligen för rätten att säga sin mening. Skillnaden kunde inte vara mer slående.

De rödgröna i Sverige går till val på att ta hem den svenska militära insatsen för att helt fokusera på ett civilt bistånd, när t o m Svenska Afghanistankommittén säger att utan utländskt militärt säkerhetsarbete kommer den afghanska staten att haverera. Man säger att "om situationen förvärras ska man ompröva beslutet att ta hem svensk trupp", samtidigt som argumenten för att ta hem truppen allt som oftast varit just att det är för "hårda" strider i Afghanistan. Det är svårt att tro på löftet att ompröva situationen.

Det internationella engagemanget i Afghanistan är en mycket liten del av det svenska riksdagsvalet, men bör ändå finnas med som en del i beslutsfattandet rörande vilket parti man ska lägga sin röst på.

Viktigast av allt inför söndag - det finns miljoner människor i världen som inte har möjlighet att lägga en röst för det de tror på och påverka sin framtid. Är det då godtagbart att säga att man som svensk inte orkar lägga energi på att ta reda på de olika partierna och politikerna vill?

"Nej", torde det självklara svaret vara, men så är vi också uppfödda i landet "I-landsproblem" så det svaret är nog inte så självklart som det borde vara. På uppdrag av Sveriges riksdag strider och jobbar svenska soldater och hjälparbetare varje dag för att människor i andra länder ska ha de rättigheter vi anser som så självklara att vi kan strunta i dem.

Bär detta i åtanke på söndag när du går eller inte går till vallokalen för att rösta.


SvD, SvD, DN, 2, Expressen, 2, Aftonbladet, SVT, GP, Syds, HD

Bloggar: Efter bomben, Försvarsministern, Allan Widman

21 kommentarer:

Anonym sa...
18 september 2010 kl. 02:53  

Självklart skall Sverige inte vara med trupp i Afghanistan. Ta hem dem omedelbart.
Den som vill åka dit och kriga kan göra det på eget bevåg och egen bekostnad.
Enda anledningen att rösta på Sossarna.

Per A. sa...
18 september 2010 kl. 02:53  

"De rödgröna i Sverige går till val på att ta hem den svenska militära insatsen för att helt fokusera på ett civilt bistånd, när t o m Svenska Afghanistankommittén säger att utan utländskt militärt säkerhetsarbete kommer den afghanska staten att haverera."

Med tanke på hur liten del av den totala militära kakan som är svensk, och hur akut underdimensionerad den civila kakan tydligen är, så är det inte orimligt att anta att en helcivil svensk biståndsinsats skulle vara mer verkningsfullt än den nuvarande, huvudsakligen militära svenska insatsen.

Det militära stödet till Afghanistans regering står och faller inte med 500 svenska soldater.

Anonym sa...
18 september 2010 kl. 08:48  

Det finns fortfarande grundläggande demokratiska problem i det här landet som gör att jag är osäker på om jag kommer rösta eller inte. De stora, viktiga frågorna diskuteras inte utan det handlar mest om skattesatser och kvotering av föräldraledighet. Näe, att rösta är en rättighet och jag vill inte legitimera det system vi har idag.

Anonym sa...
18 september 2010 kl. 10:08  

Det blir väl som vanligt... Den starke flyr och lämnar de värnlösa kvar. När skall de starka bli föregångsmän?

Anonym sa...
18 september 2010 kl. 10:31  

Som "väktare" av demokratin och en del av utrikespolitiken som vi alla kommer att bli efter obligatoriet genomförts via utpressning trodde jag att det va en självklarhet att rösta!

Det svåra är, hur gör man när man inte hittar något parti som representerar det man känner ?
Hinner knappast starta ett nytt till det här valet men om inget händer så får man fundera till nästa val !!

Anonym sa...
18 september 2010 kl. 10:49  

Dumskallar, det kommer inte att vara möjligt att göra en civil biståndsinsats i Afghanistan när talibanerna har tagit makten.

Micke sa...
18 september 2010 kl. 11:30  

"All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing"

Detta är relevant idag och kommer fortsätta vara det i framtiden.

Soldaten sa...
18 september 2010 kl. 13:29  

Jag säger bara en sak: "RÖSTA för bövelen!".

Sen om ni röstar på ett parti eller blankt, välj själv.

Om alla som inte hittar rätt röstar blankt, sänder dom ett enormt starkt budskap till våra folkvalda; Skärp er, annars kommer nåt nytt.

Carl Gustaf sa...
18 september 2010 kl. 13:38  

För att få någon i huvudtaget kontroll borde betydligt mer svenska soldater sättas in, man kan inte göra något sådant här halvhjärtat. Ett tusentals borde alla gånger skeppas över.

Svensk kvinna, Fd soldat i Afgh sa...
18 september 2010 kl. 15:50  

Stort TACK för att du belyser detta problem ur den sanna synvinkeln. Vi behöver stötta våra soldater så mycket som möjligt och detta är ett bra sätt.

Anonym sa...
18 september 2010 kl. 21:10  

Varför tror vi att demokrati passar så utsökt bra i ett land som aldrig haft det och inte vill ha det? Ta hem våra soldater genast. Afghanerna måste för böveln reda ut sina egna problem eller ska vi stanna där i 200 år?

Wiseman sa...
19 september 2010 kl. 00:12  

21.10: Liknande argument fördes för 15 år sedan fram om situationen på Balkan.

Att tro att en uppbyggnad av Afghanistan skulle gå på något år är en oerhört naiv inställning. Det kommer det inte att göra. Men det är viktigt att det blir lugn och stabilitet i regionen. Ett talibanstyrt Afghanistan medför en enorm risk i form av ett liknande maktövertagande även i Pakistan, vilket är ett kärnvapenland. Kommer Indien att acceptera en sådan situation? Det är en konflikt som kommer att sprida sig som en löpeld över Asien och sedan övriga delar av världen och allt går att härleda till just situationen i Afghanistan.

Anonym sa...
19 september 2010 kl. 11:23  

Demokrati handlar inte bara om rösträtt utan om förmågan att kunna påverka sin vardag. Många afghaner är säkerligen tveksamma till att rösta på politiker som befinner sig i en helt annan verklighet än väljarna och som mest bryr sig om sig själva. Frågan är hur man ens kan ha fria val i ett land där 9 av 10 invånare inte ens kan läsa eller skriva. ISAF har haft alldeles för bråttom med valen, för att skapa legitimitet för insatsen. Istället borde man ha satsat på infrastruktur, och byggt upp en egen lokal administration som man i ett senare skede hade kunnat lämna över till ett demokratiskt system. Valen är förstås ett snyggt alibi för insatsen, men det är också en charad.

Anonym sa...
19 september 2010 kl. 20:40  

Precis inkommen från "valarbete" på plats i Afghanistan och jag uppskattar verkligen detta (som så många andra) inlägg.

Enligt de afghanska poliser, militärer, politiker, civila män och kvinnor som vi pratar med så är svensk trupp här lika välkommen som viktig för uppbygnadsarbetet. Ett stort tack vill jag rikta till dig Wiseman och alla ni andra som stödjer både oss som jobbar här och det afghanska folket som i regel vill ha oss här!

/Soldat P

Wiseman sa...
19 september 2010 kl. 21:05  

Soldat P: Av hela hjärtat - tack själv!

Ferferi i Paris/Göteborg sa...
20 september 2010 kl. 02:09  

Intressant blogg! Jag har skrivit ett inlägg om SDs seger på min. Men antar att många här inne kanske inte är så intresserade av att kika in så jag kopierar in det här.

"Ja det där gick ju inte så bra, med SD in i riksdagen alltså. Jag tror verkligen starkt på att de som röstat för partiet inte riktigt läst deras manifest och allt som de står för. Jag vill i alla fall tro det. För Sverigedemokraterna står inte alla gånger för särskilt humana åsikter. Snarare tvärtom. Självklart finns där ett par punkter jag kan hålla med om, men så där är det ju alltid. Oavsett parti. Nu är mitt hopp på att Miljöpartiet går med på ett samarbete. Kom igen Mp! För som det är nu anser jag att ingen av oss har vunnit förutom Sverigedemokraterna, alltså en förlust för både röda och blå. Det här var SDs seger. De blåas seger har svärtats ner. Till och med Reinfeldt kallar situationen för ”ett oönskat läge”.

2010 fick vi ett oerhört skrämmande valresultat. Vill jag veta vilka i min bekantskapskrets som röstade så här?

Men vi måste inse att de som röstade SD, måste ha röstat för att de ville ha en förändring av något slag. Det måste vi ta hänsyn till. Någonstans ifrån kommer dessa röster. Ilska? Besvikelse? Okunskap? Jag har ingen aning. Men kanske, kanske kan SD föra något gott med sig? Kanske öppnar vi upp för diskussion. För förståelse. För bättre integration.

Jag startade en Facebookgrupp för frågan. Den heter ”Jag röstade inte på Sverigedemokraterna!”. Om ni vill vara med i diskussionen så klicka här: http://www.facebook.com/group.php?gid=156825121003132"

Anonym sa...
20 september 2010 kl. 08:07  

Man kan tro att 500 soldater inte gör någon skillnad, men man måste se till hur soldaterna är placerade geografiskt i landet. Där våra soldater befinner sig finns inte tusentals amerikaner. Drar vi tillbaka våra styrkor lämnar vi oerhört många civila i norr i princip helt utan hjälp. Drar vi oss tillbaka misstänker jag att finnarna i områder skulle dra sig därifrån med, då de är få till antalet.

Detta är en otroligt bra blogg och det är väldigt ofta jag instämmer helt i wisemans åsikter, MEN. Jag är så fruktansvärt trött på alla som ska ha en åsikt bara för att höras, de som sitter hemma och helt utan erfarenhet och utan kunskap och tycker en massa. Jag får en klump i magen över okunskap som kan vara farlig för så många, inte minst den afghanska befolkningen. Däremot vill jag tacka Micke för ett bra citat, det är skönt att det finns vettigt folk i debatten också, folk som vet att man inte kan gömma sig och hålla tummarna för att de ska klara sig själva.

Däremot håller jag tummarna för den skadade soldaten, han som vet precis vad han gav sig in på men vill hjälpa. Han som precis som alla andra där nere enligt min mening är en hjälte. /Linda

Marcus sa...
20 september 2010 kl. 09:12  

Jag förstår ärligt talat inte hur alla kan vara så frågande till SD:s framgångar?!

- Invandringen kostar ca 50 miljarder per år, mer än hela försvarsbudgeten (enligt regeringens egen utredning).

- Personrån, värdetransportrån, våldtäkter och gängkrig med skottlossning nästan dagligen på Malmös gator ökar och invandrare är kraftigt överrepreenterade inom dessa brottskategorier.

- Brinnande hyrsläp, skolor och bilar är så vanligt att media inte längre ens rapporterar om det. Gärningsmän är invandrarungdomar i Rosengård, Backa, Bergsjön, Rinkeby osv.

- Resultaten i skolan sjunker och svenska elever blir allt sämre vid internationella jämförelser. Inte ett ord i media och från politiker om att detta beror på mängden invandrarbarn med lågutbildade eller analfabetiska föräldrar och som tar resurser från svenska barn och på sikt hotar sveriges position som välutbildad nation.

Osv, osv...

Denna "analys" är så enkel att göra så man undrar om journalisternas oförmåga beror på;

1. Att man in i det sista försöker tona ned och mörka dessa fakta.

eller

2. Man är så totalt hjärntvättad och har ljugit om detta så länge att man nu gått på sina egna lögner.

SD vill inte "kasta ut" någon, som Ohly och många andra felaktigt kläckt ur sig. Däremot vill man kraftigt begränsa nyinvandringen, det är en otrolig skillnad. Inom alla andra områden är det helt ok att diskutera kostnader mm, även inom sjukvården, skolan och äldrevården, men absolut inte när det gäller invandringen.

Johan sa...
20 september 2010 kl. 17:13  

Jag har inte sett något förslag från något annat parti på att minska t ex äldrevården med 90%...

SD har fel ideologi i botten. Det är uppenbart att det är främlingsfientlighet som är den drivande kraften när man begrundar t ex kombinationen av högre tröskel till medborgarskap, drastiskt lägre mottagning OCH svårare för icke-medborgare att få jobba!

Rätt är dock att det är ett svårt område att diskutera. Fp har ju fått en del gliringar om att "fiska i grumliga vatten" när man velat lösa problem med en för mig mer rimlig attityd.

Nej, jag gillar inte V heller.

Marcus sa...
20 september 2010 kl. 19:27  

Att du jämför äldrevård med invandring visar ju hur lite du har förstått av denna fråga.

De förslag du tar upp bottnar inte i främlingsfientlighet, de bottnar i en nykter syn på vad som är bäst för Sverige. Om vi INTE hade haft de problem (och otaliga fler) jag nämnde i inlägget före och man ÄNDÅ hade velat minska invandringen då hade man kunnat börja misstänka dunklare motiv, men nu är det ju en reaktion på verkliga samhällsproblem.

Vad menar du förresten med "svårare för icke-medborgare att få jobba"?

Om badkaret svämmar över hemma, vad gör du först, stänger av kranen eller tar fram en trasa och börjar torka medan vattnet fortsätter att strömma ut på golven?

Wiseman sa...
20 september 2010 kl. 19:31  

Ännu en gång: Kommentarer censureras inte på den här bloggen. Det är naturligtvis fritt för var och en att ha vilken åsikt man vill om valresultatet och Sverigedemokraterna. Tyvärr riskerar en diskussion om Sverigedemokrater, invandring o s v att helt urarta som skett på så många andra ställen. Var därför vänliga att diskutera dessa ämnen på något lämpligare ställe. Önskar man däremot diskutera försvarsfrågorna är det fritt fram.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade