Nu vill Försvaret också avskaffa värnplikten

Eller i alla fall lägga den på is. I händelse av ofred, som det brukar heta, ska den allmänna värnplikten kunna återinföras. (SvD, DN, Sydsvenskan, HD, HD 2, mil.se)

Om detta tycker jag inte. Jag ser otroligt många fördelar att ha en allmän värnplikt för både män och kvinnor och egentligen inga större nackdelar.

Istället för att stapla argumenten igen hänvisar jag till mina tidigare inlägg i frågan.
Värnplikt

2 kommentarer:

Anonym sa...
21 december 2007 21:06  

En stor nackdel med värnplikten som vi har den idag är att det, trots alla försök att förhindra detta, kommer in folk som absolut inte vill göra värnplikten. Detta gör ju med en gång att det sprids en negativ stämning på grupp och plutonsnivå då dessa ofta försöker göra allt de kan för att bli utslängda. De kostar även onödigt mycket med pengar, pengar som kunde lagts på vettigare saker såsom mtrl och utbildning.

Om man däremot startar upp en "frivilligarmé" så kommer man garanterat få enbart personer som vill vara där, precis som i utlandsstyrkan. Dock så kräver detta att personerna ska gå igenom samma tester som de har idag.

Wiseman sa...
21 december 2007 21:24  

Ja, det är en nackdel att man får in omotiverade soldater. Dock hävdar jag av egen erfarenhet att det är många som är ovilliga att göra värnplikten som sedan under värnplikten och efteråt, tyckte det var bra att göra den.

Med frivillig rekrytering i normalläget, kan man ju i än större grad fråga sig hur det kommer att gå då allmän värnplikt återinförs då situationen kräver detta (krig eller hot därom)? Det lär inte vara mer populärt.

Min syn utgår dessutom ifrån att vi måste ha ett större försvar redan idag, vilket du säkert sett om du läst mina andra inlägg om försvaret och framförallt de om värnplikt.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade