Symboler och symbolik
Även Svensson har idag fått ta del av jämställdhetsarbetet inom Försvarsmakten. Ett jämställdhetsarbete som kvinnliga kollegor ofta tycker tar absurda former. Den senaste absurditeten är Nordic Battle Groups förbandsmärke. Märket utgörs av ett lejon med svärd i ena handen och en olivkvist i den andra. Symbolen följde heraldikens tusenåriga regler tills, enligt Insats & Försvar, kvinnliga soldater i NBG klagade på att lejonet ju faktiskt hade penis (bilden t v). Beslut togs av någon som inte hade koll på heraldikens tusenåriga regler, men som förmodligen gått jämställdhetsutbildningar för 100 000-tals kr (på skattebetalarnas bekostnad givetvis) att lejonet skulle kastreras (bilden t h). Ett kastrerat lejon är nämligen den symbol som tilldelas kungaförrädare. Med andra ord har vi nu en statligt sanktionerad multi-nationell insatsstyrka av kungaförrädare om 2500 man (och kvinnor..). Statsheraldikern, som tog fram den ursprungliga bilden, är liksom jag fullständigt övertygad om att den könlösa bilden kommer att vara kvar.
Detta får mig att tänka på Life of Brian och scenerna där Reg noga betonar varje mans rättighet att få barn och vara gravid, även om han saknar de fysiska attributen för ändamålet.
Som tur är framträder stundom kvinnliga officerare med en mindre radikal syn på jämställdhet och mer fokus på vad jag anser att Försvaret bör koncentrera sig på - lösa militära uppgifter (länk).

7 kommentarer:

Anonym sa...
14 december 2007 kl. 12:30  

Jag frågar mig om man inte klarar av att förbandstecknet är ett djur av han-kön så hur ska man då klara av att bo på ett logement med 11 killar och gemensam dusch? Hur ska man klara av att verka i en miljö där värderingarna kanske skiljer sig radikalt från våra egna? Jag ser det här som oförenligt med försvarsmaktens värdegrund.

Kristofer Mencák sa...
14 december 2007 kl. 12:41  

Intressant är ju såklart att lejonet fortfarande har man, vilket endast hanlejon har.

Tar man även bort manen så får man ett honlejon, och hur skall då de manliga soldaterna i NBG reagera?

Bättre att fokusera på viktiga saker inom jämlikhet.

Mvh,

Kristofer

Anonym sa...
15 december 2007 kl. 01:25  

Ett trans-lejon!!

Med en man på huvudet men borttagen kuk blir lejonet en symbol för transexualism. Men hur många transexuella ingår i Nordic Battle Group??? ha TVÅ lejon istället är mitt förslag. En hanne och en hona.

Wiseman sa...
15 december 2007 kl. 10:55  

Men om man har ett lejon av varje kön blir väl NBG heteronormativt? Om det är något som är känsligt i Försvarsmakten än jämställdhet så är det just HBT-frågor.

Anonym sa...
15 december 2007 kl. 20:47  

Icke-frågan framför andra 2007.

Att det var fånigt att klaga över lejonets kuk håller jag med om, för att inte tala om hur idiotiskt det var att ta bort den.

Men att skriva indignerade inlägg om "kastreringen" ifråga är helt och hållet på samma dagisnivå.

Wiseman sa...
16 december 2007 kl. 00:07  

I slutändan handlar det inte så mycket om snopp eller ej som symbol utan snarare hur personer som upplever att ett lejon med snopp är motbjudande ska kunna fungera i missionsområden med helt andra kulturer.

Anonym sa...
16 december 2007 kl. 12:20  

1. Oavsett vad man tycker om kukar och lejon så är förbandets märke, märket för kungaförädare.

2. Jag kan verkligen se framför mig hur dessa samma kvinnor kommer springa runt med dragna Ak5:or och dra slöjor av kvinnor och hota deras män (kanske även de kvinnor som potesterar?).

iofs skulle det vara väldigt svenskt att acceptera deras åsikter, men inte våra egna.

Vi går en vacker framtid till mötes.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade