Sverige är fantastiskt!

Fler förseningar för NBG... Det kom knappast som en överraskning.

Bakgrund:
Ursprungligen planerade man med endast tre helikoptrar för Nordic Battle Group och dessa skulle endast sköta sjuktransporter. Egentligen ville man avända sig av Hkp 14, men eftersom den ej är levererad ännu tog man den näst nyaste, Hkp 10 (endast drygt 20 år gammal). Hkp 4 dömdes ut eftersom den var avsedd att gå till skrot redan häromåret och har sedan dess levt på nåder.

Sverige måste vara det enda land som i alla tider köpt helikoptrar till sin försvarsmakt som inte går att använda för stridsuppgifter (ja, bortsett från pansarvärnsrobotar och sjunkbomber då). Som exempel kan nämnas att ingen svensk helikopter hittills haft något ballistiskt skydd (för lekmannen kan man översätta det med skottsäkra plåtar), varnare för radar/laserbelysning och motmedel för att haka av luftvärnsrobotar. Varför har detta inte införskaffats? Mycket bra fråga.

Eftersom NBG är avsett att kunna sättas in en högrisk konflikt (=regelrätt krig) och den moderna demokratin är mycket känslig för stupade och förluster var man alltså tvungen att kraftigt modifiera Hkp 10 då man tidigare negligerat att utrusta den korrekt (liksom som sagt alla andra svenska militärhelikoptrar). Pga att dessa modifieringar dragit ut på tiden har man drabbats av förseningar (tidigare blogginlägg) som innebär att helikoptrarna inte är användbara förrän TIDIGAST i mars 2008, tre månader efter att NBG:s beredskap börjat. (länk till film med HKP 10 efter modifiering)För ca ett år sedan uppdagades bristen på snabb transportkapacitet inom, dvs helikoptrar (Hkp 10 är som sagt för sjuktransport). Eftersom Hkp 10-flottan är hårt decimerad av haverier, den tar mindre trupp ooch det dessutom inte fanns pengar för ytterligare modifieringar, blev beslutet att istället gångtidsförlänga de i princip uttjänta Hkp 4. Dock finns knappt några pengar att modifiera dem för varvid modifieringarna endast blir ballistiskt skydd samt kulsprutor. Dessutom kan det ju ses som en ganska dålig investering då helikoptrarna ska skrotas inom ett år.

Nu till det tragikomiska. Tidigare har man aldrig fått skjuta från helikoptrar. Stridande förband som lyfts fram med helikopter har fått vänta med pangandet tills de nått marken. Man vet ju aldrig var tomhylsorna tar vägen, eller hur? Svenska soldater som övar med utländska helikoptrar och försynt frågar om de möjligtvis skulle kunna få skjuta från helikoptern brukar mötas av totalt oförstånd?
- NATO-pilot: Vadå skjuta? Vad menar du? Varför skulle du inte få det?
o Svensk arméofficer: Jo, men det kommer ju att åka tomhylsor....
- NATO-pilot: Vad tror du händer när mina tre kulspruteskyttar i helikopterbesättningen sätter igång och bekämpar markmål? De kommer att vada i tomhylsor så jag förstår inte vad dina hylsor skulle innebära för problem. (jmf t ex filmen Blackhawk Down..) Skratta ni, men det är sant....

Nåväl, detta är bland annat de förseningar som drabbat Hkp 4 och som gör att de får svårt att hinna i tid till beredskapstidens början. Vi är verkligen blåögda i det här landet när vi köper helikoptrar till Försvaret och endast har för avsikt att använda dem i fredstid.

Resultat:


  • Under NBG första tre månader (minst) kommer det ej att kunna garanteras att det finns sjukvårdshelikoptrar tillgängliga för förbandet
  • Hkp 4 saknar allt skydd mot luftvärn tyngre än eldhandvapen. Därför kommer de ej att kunna flyga annat än i ofarliga områden och på natten då hotet är mindre. (Ytterst få bärbara luftvärnsrobotar har mörkerförmåga)
Inom försvaret är en nedskjutning av Hkp 4 under NBG-insats ett av de scenarier man inte anser sig ha råd med PR-mässigt (kan jämföras med ett till JAS-haveri under uppvisning). Det är ju förståeligt eftersom vägen är kantad av riskspel där liv vägts mot budget. Expressens reportage om avsaknaden av snabb sjukvård för de stupade och skadade SSG-soldaterna i Afghanistan skulle framstå som ett skoltidningsreportage i jämförelse.

Film av en amerikansk CH-46 (samma helikopter som Hkp 4) som träffas av en bärbar luftvärnsrobot i Irak. Dessa helikoptrar är utrustade med motmedel, men alla är inte utrustade med varnare. I detta fall verkar varnare ej ha funnits/varit avstängd/felfungerat samt att roboten ej upptäckts av besättningen eftersom inga facklor fälls.
Som en kollega sa: Åk inte med Hkp 4 om NBG blir insatt...


En annan för Försvaret pinsam helikopterincident är Hkp 15, som bl a köptes in för att kunna baseras på Visby-korvetterna. Det är bara ett litet aber... Helikoptern är för lång för att få plats i hangarerna på korvetterna, så korvetterna blir utan ombordbaserade helikoptrar.

Sverige har tidigare önskat skicka helikoptrar till Balkan, men detta har ej gått då avsaknaden varit total inom CSAR-utbildning, egenskydd och kompatibel kommunikationsutrustning. Förra året bedömdes äntligen Kosovo så pass lugnt att vi kunde skicka ett antal Hkp 9 (utan egenskydd självklart).

Sedan ska vi inte nämna mut-affären i samband med köpet av Hkp 14, som ledde till att det blev färre helikoptrar och dessutom dyrare för skattebetalarna.

Det är bara att hoppas att det blir rättning i leden inför framtiden, men det är väl inte så troligt med de utlovade besparingarna inom materielbudgeten.Länk till Försvarsmaktens artikel i ämnet. Det är så OERHÖRT pinsamt när en av Försvaret anställd journalist inte kan skilja på kulsprutepistol och kulspruta...

1 kommentarer:

Anonym sa...
20 december 2007 22:52  

Det är väl ingen direkt nyhet att det svenska försvaret inte är utrustat och organiserat för krig. Så har det ju varit sedan 1718. Tack och lov har det heller inte behövts i krig sedan fiaskot 1809. Det är förstås möjligt att just detta tvingat våra politiker att föra en politik som har hållt oss utanför krig i 200 år snart. Eller så har vi bara haft en väldig tur.

Att en journalist hos försvarsmakten inte vet skillnaden mellan kulsprutepistol och kulspruta är ju rejält pinsamt. Det vet ju t.o.m. jag som är frikallad...

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade