Dags att åka hem

Jaha, då var det dags att återigen kräva att den svenska kontingenten avvecklas och åker hem från Afghanistan. Man skjuter ju för tusan på folk där nere! (AB, DN)

Obs: Sen skärtorsdagskvällsironi...

För en gångs skull var mil.se snabbt ute och kommenterade uppgiften, trots att det är helg. Bra jobbat.Med anknytning till ämnet vill jag rekommendera andra säsongen av Ross Kemps utmärkta Afghanistandokumentärer där han följer brittiska soldater i Helmandprovinsen. I avsnitt 3 följer han OMLT, vilket har viss bäring även på den svenska verksamheten.


Edit 10/4 21.30: Det är ju inte utan att man tar sig för pannan när Aktuellt rapporterar att två svenskar skadades i nämnda eldstrid. Den ene av splitter i handen och den andre fick en hörselskada(!). Nähä... en hörselskada efter en eldstrid... Så motståndaren var fräck nog att inte ge våra grabbar en möjlighet att applicera hörselprofilax innan det blev skjuta av? Nu tror jag inte att soldaten alls har den inställningen till verksamheten som jag beskrev ovan, men det blir ju rätt svårt att ta verksamheten på allvar när rapporteringen blir så här. Utan tvekan verkar man ha gjort rätt saker och för en gångs skull verkar även mil.se har gjort rätt saker.

9 kommentarer:

Sanasawa sa...
9 april 2009 23:29  

Lite typiskt för svenska såkallade fredsbevarande insatser:

är det ingen som krigar behövs såklart ingen insats, men krigas det, då ska svensk trupp snabbt åka hem till trygga sverige!

Anonym sa...
10 april 2009 03:02  

Kan också verkligen rekommendera Ross Kemps Afghanistan besök, och då inte bara "Ross Kemp Returns To Afhanisntan" som du pratar om, men även den första serien "Ross Kemp in Afghanistan". Riktigt bra.

Anonym sa...
10 april 2009 08:41  

Wiseman !
En liten allmän fundering kring hur ATS leder sina överstar i FS (eller är det överstarna som leder ATS).
Jag blev mycket mycket arg när jag fick höra att CO FS16 har beställt marinens musikkår till överlämningsceremonin!!! 10 man som mitt i rotationsarbetet skall flygas in med pukor och trumpeter till väldigt höga kostnader (bedömt 300 kkr). Detta samtidigt som Afg skall förstärkas med plutonen från K3, CV90, TP84 och galtar. För att inte förglömma marinens piratjakt... Jag tycker att detta projekt med enda syfte att tillgodose CO FS16 höga ego är högst anmärkningsvärt. Skall detta bli rutin nu, pukor och trumpeter som skall eskorteras, transporteras och säkerhetsbriefas vid varje överlämning (hur gjorde man före FS16?). ANSVARSLÖST ENLIGT MIN MENING.

Anonym sa...
10 april 2009 11:10  

Pukor och trumpeter i Afghanistan kallas för växeltjänstgöring för musikkåren och renderar säkert till nån ribba man sätter på bröstet på uniformen.

Om det inte är skälet kan alltid personalvård anföras!

LaHa

Lev B sa...
12 april 2009 21:00  

Besök mil.se och läs kravprofilen på de som skall tjänstgöra i OMLT Bataljon. Kommunal- och landstingspolitik mm. Nyttigt förvisso, men hur hitta alla dessa aktiva YO/RO tom 1 juni? Om OMLT Bataljon är den väg ÖB vill vi skall beträda borde inte EMIL och mil.se mera aktivt tala för OMLT sak. FM verkar ej veta hur de skall hantera OMLT medialt inom FM och gentemot svenska folket .

Anonym sa...
12 april 2009 22:25  

http://jprifles.com/1.2.1_CTR02.php

Det verkar hända saker i vårt AoR som inte når Svensk media!

Anonym sa...
12 april 2009 23:52  

Vad har CTR 02 karbinen med ämnet som diskuteras?

Anonym sa...
13 april 2009 20:43  

Överhuvudtaget inget, skit bakom tangenterna!

Här är länken jag ville få in:
http://english.cri.cn/6966/2009/04/12/1821s473882.htm

Anonym sa...
22 april 2009 21:49  

Operational Mentor and Liaison Team Bataljon (OMLT Bat) har till uppgift att stödja en afghansk infanteribataljon i deras verksamhet. Enheten består av mentorer till de olika delarna av bataljonen, samt en stabsgrupp, en skyttegrupp och en sjukvårdsgrupp. Totalt består OMLT bat av 38 befattningar. Mentorerna stöttar både arbetet i bataljonsstaben och ute på kompanierna. Mentorering genomförs såväl i utbildning av enheten som under genomförandet av operationer. I den afghanska infanteribataljonen ingår tre skyttekompanier, ett understödskompani och ett stab/trosskompani. Att agera som mentor ställer höga krav på personlig färdighet och kunskaper inom respektive funktion. Personal med erfarenheter från utbildning av markstridsförband på kompani och bataljonsnivå eftersträvas. Även personer med utbildning inom underrättelser, indirekt eld, logistik och personaltjänst sökes. Tidigare insatser i Afghanistan är meriterande. Klippt från mil.se

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade