Kommer de sitta kvar?

Redan när Mona Sahlin tillträdde som socialdemokratisk partiledare funderade jag på om detta inte skulle spela Alliansen mer i händerna än gynna socialdemokraterna. Därefter kom rotationen inom det socialdemokratiska partiet där Mona bytte ut socialdemokrater av den gamla stammen och satsade på nya mindre prövade kort. Tillsättandet av Ibrahim Baylan som partisekreterare var också ett drag som spelade Alliansen i händerna. Baylan har liksom Sahlin ett ganska smutsigt förflutet när det gäller privatekonomi, även om han verkar ha varit bättre på att skilja på offentligt och privat. Han figurerade också i SSU:s medlemsfusk, försökte stoppa rapporten som visade att privat skolutbildning nådde bättre resultat och har liksom Rosengren gått på porrklubb utan att veta att det var porrklubb.

Det stora självmålet som får socialdemokratin helt på defensiven är ändå Wanjagate. Det här är något som svenska folket absolut inte kan identifiera sig i. Att man sedan låtit Wanja sitta kvar sticker definitivt i ögonen på de socialdemokratiska kärnväljarna och LO-medlemmarna. Det påminner snarast om den maktfullkomlighet man ser i betydligt mindre demokratiska land. Det torde inte komma som en överraskning för någon att 50% av svenska folket nu uppger sig vilja se Wanja gå. Jag tror de kommer att få rätt inom en inte alltför lång framtid. Det gäller bara att de värsta stormarna lägger sig lite, så att man kan säga att Wanja avgår av andra skäl (personliga skäl är ju en klassiker).

Frågan är om socialdemokraterna lyckas hämta upp sitt stora tapp till valet nästa år. Det ska nog till ett byte av hela förstafemman för detta. Å andra sidan är svenska folkets minne aldrig speciellt långt. Har moderaterna någonsin varit större än socialdemokraterna tidigare?

19 kommentarer:

Anonym sa...
4 april 2009 12:20  

Någon har sagt det tidigare, men det förtjänar att upprepas - Mona Sahlin är Alliansen bästa valarbetare. Nu har hon också fått en tydlig ställföreträdare i Wanja Lundby-Wedin som sitter i Monas Verkställande Utskott.

Om nu inte de mindre allianspartierna börjar känna ett oemotståndligt behov av att särprofilera sig då de de darrar på 4% gränsen så finns det goda möjligheter att alliansen får en mandatperiod till. Jag blir inte förvånad om Folkpartiet med ökat stöd av försvars- och säkerhetsvännerna i riket går kraftfullt framåt hösten 2010 !?

Karl sa...
4 april 2009 13:14  

Ungefär vad jag tänkte. Väntar på Sahlins avgång nu, frågan är om sossarna är tillräcklig med för att inse att dom behöver byta ut Sahlin bums, eller om dom måste förlora valet för att komma dithän. Jag tror inte vänstern har särskilt goda chanser med Sahlin vid rodret.

Unknown sa...
4 april 2009 14:09  

VARNING! LO-toppen börjar bli deperat nu, när de ser sin plats i smöret och sina sinekurer och förmåner hotade. Det har Wanja visat genom att försöka tysta Aftonbladet kritiska skribenter. Hon kommer inte att tveka att använda sitt inflytande för att begagna sin styrelsepost i AMF för att öva påtryckningar på kritiskt försäkringstagare i AMF; dem har hon ekonomisk hållhake på. Sådan är uppkomlingsmentaliteten! Det gäller att vara vaken och passa tåget. Man gör i eget intresse MYCKET klokt att lämna AMF till förmån för ett annat försäkringsbolag. Dessa sovjetmänniskor utgör en samhällsfara! Det kan inga pussar i världen dölja. Pass upp, alltså!

Anonym sa...
4 april 2009 16:40  

Sossarna har stora och uppenbara problem. Både Sahlin och Lundby-Wedin är sänken för dem nu och någon kommer få avgå.

Joakim sa...
4 april 2009 16:40  

Ja Mona är synnerligen ingen Persson.

Locke sa...
4 april 2009 22:13  

Försökte skicka blommor till Mona Sahlin och Wanja.Det gick inte...
Det är viktigt att stödja dom båda.
Dom är våra viktigaste valarbetare.
Vi måste till varje pris se till att dom inte avgår.

Anonym sa...
4 april 2009 23:27  

Vid gud förbjude får någon av de ledande sossarna eller LO pamparna avgå innan 2010. Enbart om de byts ut av någon lokalpolitiker med ännu mera lik i lasten skall jag heja på ett byte.
Wanja är det så synd om hon får ju bara 78% av sin feta lön i pension. Jag kommer max att få 50% av det magra överlevnadsbidraget som kommer den 25:e i månaden.
In med någon som verkligen har spelat fotboll med Nacka i V, partiledaren var ju bara elva år när Nacka slutade.
Ta Gudrun Schyman o hennes polare tillbaks från lede FI.
Någon ogräsrot till MP överlåter jag åt andra att utse till språkrör.(dålig koll på MP)Det finns säkert någon som det hoppar utrotningshotade grodor ur munnen på.
Så min ärliga uppmaning till oppinionen är, håll kvar era starka ledargestalter. Eller byt in ett helt oprövat och ogranskat kort, personkontroll är helt onödigt.

Perssons arv till Sverige är att förvaltningskostnaderna för PPM är astronomiska. Finansvalparna vädrar morgonluft.
Kåpan skickar tiggarbrev till statsanställda.
"Monas bästis"

Simon sa...
5 april 2009 03:24  

Jag undrar litegrann över vad Sossarna ser som inte vi andra ser, varför vill de inte vinna valet 2010?

Anonym sa...
5 april 2009 11:49  

Nej! Nu gäller det att stötta Mona och se till att hon sitter kvar!

Hon får inte sluta,det är ju som sagts tidigare alliansens bästa PR tillgång ;)

Anonym sa...
5 april 2009 12:26  

Jag tror att sossarna gjort ett antal tankevurpor som gjort att de hamnat helt snett (i denna kommentar bortser jag ifrån de senaste turerna med AMF och LO, mm).

För det första så tror sossarna (sannolikt för första gängen sedan efterkrigstiden) inte på att de själva skulle kunna få egen majoritet efter nästa val.

Detta har i sin tur lett till att de tror att de måste kopiera Alliansens valarbete från förra valet...

Och detta leder i sin tur till att de helt bortser ifrån att den sannolikt största orsaken till att de tappade röster i förra valet var att de gav MP en oproportionerlig makt som vågmästare...

Och för oss som är intresserade av att vi får ett fokus på Försvarsfrågorna och en initierad och balanserad politik och debatt är detta speciellt olyckligt.

Det innebär med största sannolikhet att vi inte kommer att kunna få se en blocköverskridande överenskommelse i NATO-frågan under överskådlig framtid. Många anser ju att NATO-medlemskap kommer att bli en valfråga - och om det blir det - och opinionens vindar fortsätter att vända - och om (s) hade fått föra en egen, självständig intern dialog i denna fråga - så kanske Mona hade fått äta upp sitt ovillkorliga uttalande i denna fråga (också)...

Men med en allians med MP och V så är det ju helt utelsutet...

Ingen risk för en balanserad och initierad debatt i denna fråga alltså...

Sossarna i sin allians med MP och V kommer sannolikt inte att kunna presentera ett trovärdigt alternativ för Försvarspolitiken över huvud taget - i alla fall inte ett som ligger i linje med den opinion som verkar vilja ge sossar med åsikter som som t ex Urban Ahlin och Björn von Sydow extra röster...

Och om sossarna inte tror att de kan vinna röster på Försvarsfrågorna så kommer de ju inte att lyfta fram dem...

Och detta i sin tur är ju olyckligt eftersom det leder till att vår regerande Allians inte har någon större press på sig att ta tag i Försvarsfrågorna - eftersom det inte finns något konkurrerande alternativ...

n.n. sa...
5 april 2009 17:22  

Det ligger i Sveriges nationella intresse att både Sahlin samt LO-basen Lundby-Wedin fortsätter på sina poster i flere år ännu. Det krävs åratal att reparera alla skader efter S-enväldet och Sahlin samt Lundby-Wedin verkar vara utmärkta garanter för att S inte skall kunna återta makten i landet :)

Kristian sa...
5 april 2009 21:54  

Sahlin i toppen, det är toppen det.

Det kan inte bli annat än seger för högern och Sverigedemokraterna i nästa val. KD försvinner då de själva gjort sig till moderater genom att stryka sina profilfrågor.

Det finns få som bryr sig om Försvarsmakten. Varför engagera sig i försvarsfrågan när landet är hotat inifrån? First things first.

Lövet sa...
6 april 2009 11:02  

Det riktigt, riktigt stora självmålet är inte Wanjagate. Det är beslutet om regeringssamarbete med V(pk) och Mp.

När sedan Alliansen enades om en vettig energipolitik så tappade S sannolikt de sista mittenväljarna för lång tid framöver.

Energiuppgörelsen blev (s)piken i ki(s)tan kan man säga, men man lade på locket redan när man först bjöd in fjällrävarna Wetterstrand/Eriksson och därefter Kuba-Ohly.

Det är nästan synd om dem. De har kört in i en återvändsgränd - och den är enkelriktad.
Att backa ur samarbetet nu är väl knappast möjligt och att stå fast vid det kommer att ge en historisk valförlust trots att man har rena straffsparksläget konjunkturmässigt.

Anonym sa...
6 april 2009 19:55  

ÄNTLIGEN!
Det vi alla väntat på!
Ett klassiskt rosornas krig.
S vs LO.
Generalskorna mobiliserar trupperna inför slutstriden vid Norra Bantorget.

Vinnare?
Alliansen!

"Blå ros"

milmap sa...
8 april 2009 05:09  

Wanja L blir kvar. Återstår då att Mona Sahlin skall avgå, vilket själfallet inte kommer att hända, alltför mycket har investerats i henne. Och vem skulle ta rodret?

Fortsatt succe för Alliansen. Om opinionssiffrorna nu kan stabiliseras till dess fördel så är valsegern i hamn.

Den verkliga hotbilden för alliansen är istället KD och SD. Om Kd faller (eller riskerar att falla ur och Kd väljare lockas att istället röstda på SD) ur uppstår ett vaccum, och det täcks inte av valtekniska abrovinker (rösträkning mm), det har redan klarats ut. Återstår då SD. Kan de bli vågmästare? En mycket mycket olycklig situation för Svensk politik, som riskerar att ställa till stor skada.

Detta är det verkliga problemet som behöver belysas.

Mackan sa...
8 april 2009 16:14  

Ur försvarssynpunkt är det inget egentligt problem om SD blir vägmästare då de måste betecknas som det parti som har den mest försvarsvänliga politiken av alla de som har chans att komma in i riksdagen 2010. Man är t.ex. uttryckligen för att hela Sverige skall försvaras. Likaså torde man, liksom många av skribenterna här, inte minst Wiseman själv, vara för ett ökat nationellt fokus. Se alltså inte SD som ett problem utan som en möjlighet.

milmap sa...
8 april 2009 17:17  

Jag ser fenomenet SD som ett stort problem, eftersom att ingen vill samarbeta med dem. Sveriges politiska system står handfallet inför det som kan komma att ske.

Det kommer nämligen att bli politiskt brännbart att luta sig mot ett sådant part, och det vill man akta sig för mycket noga. Att allians för Sverige skulle nyttja SD för en så viktig sak som försvaret? Knappast. Har SD en trovärdig försvarspolitik? Knappast. Lika lite som de har det i någon annan fråga.

Sen finns det ett annat problem, och det är att de etablerade partierna inte respekterar väljarnas röst när det gäller SD. Få politiker har något emot en röst på det egna partiet, men de som röstar på SD är paria, liktsom dess företrädare. MÄrkligt.

Mackan sa...
8 april 2009 19:44  

Ett SD i riksdagen med ~5% av väljarstödet kan inte längre bojkottas. När Ny Demokrati kom in i riksdagen så reste sig Bengt Westerberg ur soffan på valnatten, men sedan bildade man en minoritetsregering där man utan att öppet prata om det förlitade sig på Ian och Berts stöd.

SD:s paria kommer att minska i takt med att man under allt längre tid befinner sig i den politiska sfären i, eller i närheten av, riksdagen. De politiskt tillsatta politrukerna på SR (Spionradion) och Kalibers desperata försök att smutskasta partiet har snarare stärkt SD då det man fått fram inte är mer graverande än man hade fått fram i vilket annat ungdomsförbund som helst. Måhända hade vridningen varit en annan inom t.ex. Ung Vänster, där man snarare hade uttalat sig om hjältarna i AFA eller att ACAB motsv.

milmap sa...
9 april 2009 04:57  

@mackan,

du har rätt, väl uttryckt.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade