Rättspraxis och straffvärde i Sverige

Få har väl kunnat undgå domen mot Pirate Bay-folket och alla turerna runt denna.

För det första måste man ju konstatera att tillhandahållandet av en söktjänst för såväl legal som illegal fildelning i Sverige i skadestånd mätt, motsvarar att våldta och strypa ca 60 st 10-åriga skolflickor. Föräldrarna till Engla ådömdes skadestånd på 75 000 kr (mamman) och 50 000 kr (pappan) och hovrätten ansåg då höjda skadeståndsanspråk rests, att 75 000 kr var över praxis och att pappan inte skulle ha mer för att han inte stod Engla så nära. 75 000 kr är enligt det svenska rättssystemet praxis för våldtäktsbrott och 50 000 kr vid uppsåtligt dödande.

Jävsfrågan är också mycket beklämmande för det svenska rättssystemet, men verkar tyvärr aldrig bli utredd efter JO lägger ner alla anmälningar eftersom domen överklagats till Hovrätten. Det blir intressant att se om rättegången ändå tas om.

Vad har då de fyra blivit fällda för? Egentligen handlar det om att man tillhandahållit en söktjänst för nerladdning av upphovsrättsskyddat material. Jag kan garantera att jag mycket snabbt via Google kan hitta samma material. Google indexerar ju dessutom The Pirate Bay, så borde inte Google också gjort sig skyldigt till medverkan?

Hur är det då med Blocket och Tradera när det gäller häleri? Dessa siter fungerar på samma sätt för förmedling av varor, illegala som legal, som The Pirate Bay gör för filer. Militär materiel kan man ganska snabbt konstatera om den är sådan som är av överskottstyp eller om den är stulen. Vissa materieltyper har inte släppts eller släpps aldrig till allmän försäljning. Ändå har jag på Tradera hittat en komplett Sovsäck 2000, Flygvapnets C-stridsdräkt, mörkersiktesmateriel till Ksp 58, Fältuniform 90L, 90 Öken (som det är skriande brist på) o s v. Allting ofta angivet som kronmärkt till råga på allt. Varje år försvinner materiel i Försvarsmakten till ett värde av ca 10 milj kr. Försvarsmakten kanske skulle kunna få igen lite av de pengarna genom att dra Tradera och Blocket inför rätta? (Endast en länk till auktionerna eftersom länkarna dör då auktionen är klar)


Det är tyvärr bara att konstatera att det hemskaste brott man kan begå i Sverige är att lura film- och skivindustrin på pengar. Jag motsätter mig inte att man bestraffar upphovsrättsbrott, men däremot ifrågasätter jag starkt svensk rättspraxis när det gäller straffskala och skadestånd. Den här domen är ett hån mot de människor som misshandlats, våldtagits eller fått anhöriga mördade.


För övrigt är Fredrik Strages kåserande i DN om nerladdning rätt roligt

16 kommentarer:

Anonym sa...
25 april 2009 11:57  

Klockren analys och kan bara hålla med dig. Det är minsann bisarrt det som har skett. Dina liknelser var intressanta att se, och de visar dessutom på vad svenska domstolar anser vara ett grovt, samt mindre grovt brott. Patetiskt är ordet! Bra blogg! Mvh Patrik

Anonym sa...
25 april 2009 13:07  

Om Piratebay har ansvar för allt material som sätts upp på deras digitala anslagstavla så måste ju även andra innehavare av anslagstavlor ha samma typ av ansvar. Tex så har Stockholms stad ett antal anslagstavlor för föreningsmeddelanden och jag antar att staden då är ersättningsskyldiga för all kriminell verksamhet som ev. anslag kan med föra. Eller har jag missuppfattat något?

Anonym sa...
25 april 2009 13:21  

Uppsåt någon?

Mackan sa...
25 april 2009 14:02  

Håller med dig att det är orimligt höga straff som utdömts, men i praktiken saknar det ju betydelse då detta lär överklagas ända upp till HD. Det kommer att ta åratal innan vi har slutgiltiga domar och det är utrett hur man ska tolka och döma i dessa mål. Det kan ju även falla på andra saker, som att internetleverantörerna inte kommer att lämna ut material om sina kunder eller på att man raderar loggfiler mm.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1543802/internetleverantor-vagrar-lamna-ut-personuppgifter

Samtidigt är det uppseendeväckande hur "dåliga" våra tingsrätter verkar vara. I alla fall när det kommer till andra mål än de så kallade vardagsbrotten. Man kan tycka att mål av denna sort kunde hoppa över tingsrätt då de alltid överklagas och får omprövning minst en gång.

n.n. sa...
25 april 2009 15:23  

Wiseman har fel, det finns ett värre brott:

betala för litet skatt

Anonym sa...
25 april 2009 15:30  

Helt riktig observation.

Grundsyftet med den svenska straffrätten har aldrig varit att ge brottsoffren upprättelse.

Straffrättens syfte är att hålla medborgarna i schack genom att bestraffa oönskade beteenden.

Ett mord anses således egentligen som ett brott mot staten, snarare än mordoffret. Brottsbalken förbjuder nämligen inte mord, den föreskriver bara att man får fängelse om man ägnar sig åt det.

Pirate Bay-domen visar också att en ren ordningsförseelse, som spridning av underhållning är, orsakar mycket större skada (skadestånd) än vidriga våldsbrott som förstör människors liv.

Welcome to the rättspositivismen, där rätt eller fel inte existerar.

Anonym sa...
25 april 2009 18:03  

Denna domare har också tidigare dömt till fördel för APB och dess anhängare. T.ex i den tidigare "Skandaldomen" gällande en razzia mot Banhof..
Se här:
[url]www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article4986.ece[/url]

HDR-fotografen sa...
25 april 2009 22:34  

Det kan inte vara lätt att försörja sig om man driver ett filmbolag i Hollywood.

Anonym sa...
25 april 2009 23:09  

Länkning är inte förbjudet. Piratebay får även använda sig av fildelning (eller torrent länkar, vilket inte Google gör)

Google som ofta näms är en dålig jämförelse, och bevisar att folk inte förståt sig på målet.

Det som skiljer Piratebay från ex Google är att dem medvetet uppmuntrat och främjat spridning av illegala kopior, och att dem inte gjort något för att plocka bort illegalt material. Det är intentionerna som skiljer, och det åtalet handlar om. Glöm tekniken.

Du behöver inte hålla i kniven för att bli åtalad för medhjälp till mord.

Anonym sa...
28 april 2009 01:10  

Så du menar att om jag styckar någon får jag ett straff och ett annat om jag slår ihjäl någon och dubbelt straff och skadestånd om jag fildelar ??? logiken ligger .....

Legalitet sa...
28 april 2009 22:22  

Fildelning är inte stöld, men det innebär brott mot upphovsrätten. Att medverka till brott mot upphovsrätten i den omfattningen som TPB har gjort innebär i det närmaste oöverskådliga ekonomiska förluster för många som tidigare försörjde sig på att sälja upphovsrättsligt skyddat material - till exempel musik och film.

Den mentalitet som råder bland fildelare låter gälla att det är ok att fildela eftersom tekniken medger det och det inte går att hindra. Pyttsan säger jag då. Bara för att tekniken tillåter att jag enkelt trycker av pistolen och den jag ogillar dör, så innebär det inte att det är tillåtet eller ens lämpligt.

När Unni Drugge sätter ut sin bok gratis på TPB och uppmanar folk att betala in om de vill, så "strömmar pengarna in". Jag undrar om TPB kan tänka sig att låta alla vars verk finns olagligen tillgängliga få samma ersättning, och att den står i proportion till vad summan av respektive nedladdat verk kostar.

Jag ömmar inte för snyltande fildelare. De skall lära sig att betala för den digitaliserade kultur de hittills kunnat sno åt sig.

TPB kom lindrigt undan denna gång.

Anonym sa...
29 april 2009 12:41  

Hej, Wiseman hjälp till med en ny debatt så att vi byter ut förbandstypen i Afgh innan det är försent. Nu har vi/Sverige haft tur länge nog. Dags att hela förbandet blir skyddat på ett adekvat sätt annars får vi snart hem fler personer som är i sämre skick än dålig kondition. Nu har vi ändå startat kostnaden för att ha pansarutrustning i området så det är nog lika bra att hela förbandet omformas.

Random stalker sa...
29 april 2009 19:32  

Legalitet: Så bara för att tekniken medger till att plocka bort ett till två led i skivförsäljningshiearkin så finns det ingen anledning att göra det? Att kunderna sedan betalar sin egen distribution föranleder inga justeringar i pris annat än uppåt?

Att hävda att den som motsätter sig domen som pirate bay fick inte fattar vad det handlar om är rätt magstarkt då det om jag ska tolka de bandupptagningar av rättegången som jag lyssnat på inte ens kan anses klarlagt att ens något verk med säkerhet kommer från just the pirate bays tracker. Om denna typ av bevisning gäller så kan jag rita en streckgubbe med en tv, hävda att det är ett övervakningsfoto på min granne som stjäl min och sedan vinna i tingsrätten. Som jag ser det fattar inte tingsrättens domare eller nämndemän vad de dömer om. De har helt enkelt inte den tekniska kunskapen. Vilket är rätt sorgligt.

Tror hovrätten kommer fria faktisk.

Upphovsrättsinnehavare för musik och film kan väl få ha patent lika länge som läkemedel.. varför ska kompositörer ha 70år medan läkemedel ha en tredjedel av detta? vad är skillnaden i verkshöjd mellan dessa? och hur mycket ny musik är helt unik egentligen?

och ipred ska vi inte tala om. Moralpaniken är tillbaka! Förbjud Motorsågsmassaken och rollspel!!

expert sa...
1 maj 2009 06:46  

Skadestånd är en sak, jag håller med om att vanliga civila brottsoffers ersättning är svindlande låg. Det är tyvärr lättare att beräkna ekonomiska skadestånd.

Däremot är Pirate bay domen mycket välskriven. De skyldiga har enligt domen medvetet tillhandahållit en webbsida som i huvudsak hjälpt till att sprida upprättshovsskyddat material. Detta har de känt till eftersom omfattningen varit så stor. De kan därför dömas till medhjälp till detta. Det är inte speciellt konstigt eller anmärkningsvärt.

Jämför med att du låter din bil används av några kriminella som rånar banker men inte gör något åt det, även fast du känner till det.

Fröken Sverige sa...
2 maj 2009 22:10  

Mycket bra och klarsynt skrivit!

Denna blogg kommer jag att följa.

Mvh

/FS

Anonym sa...
2 maj 2009 22:22  

Jag tycker det låter ironiskt. Winks "rondellhund" skapade större säkerhetshot mot flera hundra svenskar i utlandsstyrkan och han blev också hotad till livet vilket var förståeligt och fick/får därför skydda av staten med motiveringen tryckfrihet är en rättighet för medborgarna. Vad det verkliga motivet var vet jag inte men att medvetet utsätta flera hundra soldater för fara belönas tydligen ???!!!
Då kan jag slänga ut en "brasklapp" till dom höga potentaterna: "betala xx kr annars förstör jag era datorer och raserar internet"
möjligt ja, handburna HPM-vapen med riktantenner riktade mot t.ex kaknästornet eller mot en telestations mast eller annan stor antenn som exvis radarn för stockholm ctr.

Detta om något borde vara straffbart men Wilks resonemang kanske man kan göra det och få lite publicitet.

Lång raljering på TPB men "biblioteket" är inte ansvarig för vad författaren skriver, att sen straffa TPB för att dom verkat som innehållsregister för biblioteket verkar sjukt.

Någon skrev om oöverskådliga ekonomiska förluster osv men ta då en funderare till och jämför då vilka brott andra gjort och vilka straff dom fått och till sist, vad är ett människoliv värt i jämförelse med TPB domen ?

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade