Pirater!

För övrigt vill jag rekommendera Dokument Utifrån från igår (SVT Play t o m 6 maj) som handlade om piratverksamheten utan Somalia, skildrat av reportrar på plats i Puntland. Mycket intressant och kan utgöra en viss bakgrund inför Marinens stundande mission.

Den av Puntlands presidents föreslagna lösningen: Sluta betala lösensummor till piraterna eftersom de endast finansierar vapen för nya piratdåd och ta i med hårdhandskarna militärt med piraterna.

Ett annat tips kan ju vara att sluta förlägga segelsemestern till området.

19 kommentarer:

Anonym sa...
6 april 2009 19:01  

Håller med dig om dokumentären... Den visar lite hur komplex problemet är med piratverksamheten. Det är nog inte den sista marina utlands uppdrag vi kommer ha i detta området. Alla länder som vi kunna nyttja denna sjöväg kommer behöva att ställa upp med olika typer av fartyg eller flyg för ett bra tag framåt.

Wiseman sa...
6 april 2009 19:05  

Ja, det talas ju redan om Somalia som 5th generation warfare.

Anonym sa...
7 april 2009 12:52  

http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=77-AV_ID=891798,00.html?from=puff

Anonym sa...
7 april 2009 19:28  

Just det !

Skall bli intressant att se vilka militära chefer på högre nivåer som samrådstecknar detta beslut.

Anonym sa...
7 april 2009 23:08  

Det rycktas nu även om att gripen är på väg till somalias kust. Någon stans ska vi börja så varför inte där.

Anonym sa...
8 april 2009 07:41  

Varför har vi inga helikoptrar med på detta uppdrag? Bland annat danska erfarenheter visar att man blir mycket effektivare med helikoptrar i styrkan. HMS Carlskrona med ombordbaserad helikopter. Då hade vi fått både uthållighet och snabbhet istället för tvärtom.
/Sjöbjörn

Anonym sa...
8 april 2009 12:48  

Tipset om att ta segelsemestern någon annanstans är väl lite fjolligt? tror det kan vara fina vatten att segla i:) det är ju därför man seglar där från början:)

Wiseman sa...
8 april 2009 17:08  

Om jag inte minns fel (landkrabba som jag är) så ska Carlskrona avvecklas inom en snar framtid. Inget av våra övriga ytstridsfartyg tar helikopter. Visby skulle ju ha gjort det från början, men man räknade inte riktigt rätt så hangaren blev för liten eller helikoptern för stor (beroende på hur man vill se det).

Anonym sa...
8 april 2009 18:44  

Jag tror att inköparna mätte rätt på Hkp15 men glömde läsa manualen. Tex att den inte kan trycka nedåt med rotorn och att den är för svag i konstruktionen för en landnings winch.
Inget bra för en fartygshelikopter i sjögång!
Alternativet kan ju vara att ta med ett antal stridbåtar som kan engagera och säkra av, vid undersökning av misstänkta piratbåtar.
//Fria fantasier.

Forsno sa...
8 april 2009 21:54  

Att bara åka fram och tillbaka i Adenviken kommer inte att uppnå någonting alldeles oavsett vilken kapacitet marinförbanden i området har.

Om man ska avskräcka piraterna, snarare än vara en obetydlig olägenhet för dem, krävs det en helt annan nivå av våldsanvändning än den som idag anses folkrättslig.

Alternativen är: a) leta reda på, och döda, piraterna var de än befinner sig; b) sluta använda Suezkanalen; c) fortsätt med symbolåtgärder och låtsas att det löser problemet.

Det kommer att bli alternativ c.

Mackan sa...
8 april 2009 22:43  

Jag tror mer på alternativ d) som är; Se till att det internationella samfundet får rätt att söka igenom misstänkta båtar, beslagta vapen och gripa de misstänkta. Gripandena måste såklart leda till en rättegång och straff värda namnet.

G.B. sa...
9 april 2009 18:39  

d) blir svårt att implementera, för Somalia är ju ett ställe där det faktiskt kan vara berättigat med vapen för självförsvar.

mer:
e) Låta bli att betala.
f) Införa lag och ordning. Eller åtminstone ordning och reda.

Springer sa...
9 april 2009 20:29  

HMS Carlskrona i all ära, men vi har ett fartyg som fortfarande håller måttet vad gäller helikopterplatta, (Plattor om man monterar bort kranarna i aktern)uthållighet och förläggning.
HMS Belos.
På den tiden då det begav sig, stod det en rote (två) hkp4 på henne.
Hon är byggd för ändamålet. Använd henne till det hon är konstruerad för.

För övrigt anser jag att inköpet av hkp 15/14 är en av nutidens största tabbar vad gäller materielinköp.
(Men detta är en annan debatt)

Mackan sa...
9 april 2009 21:56  

Det är knappast motiverat med RPG långt ut på öppet hav.

Hur menar du att f) skall genomföras?

Anonym sa...
9 april 2009 23:43  

HMS Belos har även mycket högre uthållighet än HMS Trossö och resten av alla fartyg som finns i flottan idag. Det var en gång i tiden byggt för att operera som dykfartyg länge ute till havs(innan FM köpte skutan). Samt så finns det goda möjligheter att ha större båtar ombord som exempelvis Stridsbåt 90 för bordingsstyrkan. Tillsammans med helikoptrar.

Men bäst vore det kanske köpa nytt som våra grannar över sundet.
Och inte ge några idéer till snubbarna på HKV att minsann bygga om HMS Belos.. Som FMV skulle lyckas göra mångfalt dyrare än att köpa nytt "ifrån hyllan..".

Wiseman sa...
9 april 2009 23:50  

23.43: Du skulle se planera på de nya multiroll-fartygen... Herrejävlar..

Kan vi inte ens få full operationalitet på en korvett på 25 år när grannarna fixar det på en fregatt på drygt 3... ja... något borde ju vara fel.

Niclas R sa...
10 april 2009 00:02  

Alternativ h)
Ha trupper/säkerhetsstyrkor som kan vara med på båtarna som åker igenom Aden viken. Då somalierna verkar ha rätt att ha vapen så borde även dom båtar som åker förbi ha rätt att ha det. Då det kan bli problem att ta in vapen och personal på land så skulle dom kunna lastas på när båtarna är på internationellt vatten genom att marinens/säkerhets företagens båtar redan finns där och erbjuder sin service. Eller följer det med trupper på båtarna redan nu och inte bara brevid?

Ann Onym sa...
12 april 2009 14:06  
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
dodgevan sa...
22 maj 2009 12:39  

Men när man följer med i nyhets flödet förstår man vilka pengar som de gäller dom betalar ju 20 miljoner dollar i lösen och ibland mer . Så vad kan man göra . Vi väljer att sända ner korvetter . Låter så fint . Men va är de för nått . Byggda i plast beväpning i form av kulsprutor . Vad har svenska folket betalat för dessa leksaker .De finns inte automat kanoner . Finns inte plats för helikopeter .Finns det radar ? Nej de var väl för dyrt .Alltså man får lätt intrycket att vi skattebetalare är bara blåsta .Korvetten är målad krigsbåt med en fungerande motor den får inte köra ut när de blåser.
inget mer .
Och vad kostade de att transportera grupppen ned dit. Säkert 50 miljoner minst .De hade säkert varit billigare och köpa en gamal lyxjakt exempelvis Saddams gamla båt den har helikopter plats och hängt på ett antal kulsprutor båten finns på plats manskapet hade väl kunnat flyga med ryanair
manskapet hade ståndsmässig båt.
Saddams jakt hade Sverige kunnat få av irak för obetalda skulder .
Jag tror faktiskt att Saddams gamla båt är ett bättre fartyg än våra plastbåtar . Korvetter fint namn men byggd i plast uthållighet noll sänks enkelt med en ak4 .

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade