Våroffensiv i Afghanistan

Idag nåddes vi av nyheterna att en självmordsbombare dödat en norsk underrättelseofficer och skadat en annan norrman under morgonen. En självmordsbombare i bil rammade en av två norska bilar ca en mil utanför Mazar e Sharif, där bl a den svenska kontingenten är baserad. (Dagbladet.no har bra täckning av attentatet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)

En talibansk talesman lät efteråt meddela: "Vi betraktar alla utländska styrkor som mål. Vi ber det norska folket att sluta skicka sina söner och döttrar till Afghanistan. Vi kommer bara att fortsätta att döda dem, säger talibanernas talesman Zabiullah Mujahid till norsk TV 2."

Våren är den klassiska tiden för talibanerna att gå till offensiv, då klimatet är som gynnsammast under den perioden. Av den anledningen förstärker de flesta ISAF-nationerna sina förband under denna tid och intensifierar också sina ansträngningar att möta talibanerna.

Vi får återigen dra en lättnadens suck i Sverige att ingen svensk kom till skada, men risken är överhängande att svenska förluster kommer att uppstå. Det finns ingen egentlig front i Afghanistan då talibanerna inte är speciellt intresserade av att uppträda militärt utan gör sitt yttersta för att dölja sig bland civilbefolkningen, vare sig de civila vill det eller inte. Vad som är klart är att man utökat sitt operationsområde norrut, samtidigt som man i söder blir allt hårdare åtsatt av västförbanden.

Till skillnad från vad svensk media och framförallt vänstersympatisörer vill göra sken av, är inte de flesta talibaner afghaner (eller tillhörande någon av de folkgrupper som bebor landet) utan krigare rekryterade från andra länder. Tjetjener, pakistanier, folk från arabiska halvön dominerar. Då och då tvångsrekryteras även lokala förmågor, ofta mot sin vilja och tvingas genomföra självmordsdåd. Ju längre upp i hierarkin man kommer, desto mindre andel av talibanerna har afghansk anknytning. Redan 2007 talade britterna om att drygt 60% av mellanchefsskiktet hos talibanerna var från länder utanför Afghanistan och siffran bara ökade. Den förste självmordsbombaren i Mazar e Sharif som för några år sedan dök upp var inte så svår att skilja ur mängden då han kraftigt avvek i längd och hudfärg från lokalbefolkningen. Han var nämligen från centrala Afrika. Liksom Achmed, the dead terrorist, fick han en för tidig utlösning och vållade ingen skada på andra.

Ett exempel på ovanstående är TV 4:s rapportering från ikväll där man helt utan kommentarer låter en pashtunsk byäldste "tala för den afghanska allmänheten". Det hade kanske varit lämpligt i den journalistiska objektivitetens namn att nämna att pashtunerna utgjort grunden till talibanrörelsen och att t ex uzbeker och hazar kanske har en lite annan syn på tillvaron. Kanske har journalisterna inte koll på läget eller också vill man som vanligt servera svenska folket en okomplicerad bild av världsläget.

Det är också en mycket allmänt spridd myt att talibanerna är otekniska och osofistikerade krigare. Så är icke fallet. Precis som i Tjetjenien är man mycket duktig på att ta till sig av den senaste civila tekniken. Ibland med lite sämre resultat som när det gäller IED:er, vilket är tur för ISAF-förbanden och inte minst den svenska kontingenten. Samtidigt kan man förbluffa genom att snickra ihop egna GPS-störsystem av civila komponenter. Man bedriver en omfattande underrättelsetjänst mot västförbanden, både i fält och inne på baserna. Men det som de flesta nog har missat är det vittspridda användandet av mobiltelefoner och även satellittelefoner som sambandsmedel, för ledning av förbanden, men även för eldledning. Tro det eller ej, men det finns täckning.


Vad skulle hända om det internationella samfundet lämnade Afghanistan? Skulle kriget dö ut?
Det tror jag knappast. Kriget är redan i full gång inne i Pakistan. Jag har en stark känsla av kriget inte så mycket handlar om just Afghanistan för de grupper som oftast sammanfattas som talibanerna, utan är ett allmänt heligt krig mot Väst och USA. Avvecklar man ISAF och lämnar afghanerna i sticket kommer talibanerna att flytta sina militära ansträngningar till ett annat område där man kan ta striden mot den store Satan. Naturligtvis kommer man också att tacka och ta emot för att man återigen kan upprätta ett fundamentalistiskt Afghanistan.


Problemet för svensk del är att oroligheterna nu spridit sig längre norrut. De norra delarna är traditionellt mer anti-talibanska än de södra, så det är inget sammanträffande att det svenska PRT är just i Mazar e Sharif. Där ska det vara lugnast. Det kommer nog att komma de tillfällen framöver då det kommer att hetta till rejält även för de svenske. Redan i närtid om man får tro vissa tidningar och TV 4, som talar om en ISAF-offensiv i svenskarnas närområde. Annars lär nog nästa vår komma med en del otrevligheter.

Frågan är: står den svenska hemmaopinionen pall? Det är mer än hög tid för Försvarsmakten att ta tag i informationstjänsten och sina mediarelationer. Media är ingen fiende. Men media blir en fiende om det är fienden som tillåts styra mediaflödet. Se bara på rapporteringen från dagens händelser. Var är rapporteringen om vad det svenska förbandet gör? DN skriver inte ens om händelsen, utan bara om jordbävningen. (någon kanske kan rätta mig?) Hur klokt är det egentligen att som chef för FS 16 låta sig intervjuas i TV 4 om (1) den kommande offensiven framför (2) flaggor på halv stång, däribland den svenska? Ska det ingjuta mod i hemmaopinionen? Visserligen tillbringar flaggor på campen en stor del av tiden på halv stång eftersom de sänks till åminnelse så fort en ISAF-soldat stupat någonstans i Afghanistan.

Om det är något talibanerna är skickliga på så är det att föra PR-kriget genom att spela på känslorna hos västerländska människor. Talibanerna är otroligt medvetna om att det moderna kriget inte vinns på slagfältet, utan genom media. Första exemplet på detta såg vi redan 1993 i Somalia. I Norge gråter försvarsministern.

Det är intressant att norska tidningar talar om attentatsplatsen som "olycksplatsen", liksom svenska tidningar gjorde 2005 när de två SSG-officerarna stupade. Det känns som ett hån mot de inblandade och samtidigt är det ett uttryck för hur naiva vi i grunden är i Sverige, men tydligen också i Norge. I krig dör människor och det är i den absoluta majoriteten av fallen inte genom olyckor, utan genom avsiktliga handlingar.


Som plåster på såren vill jag tipsa om den här artikeln i NY Times om en amerikansk pluton som lyckades med att istället ta striden till talibanerna och göra ett eldöverfall på dem. Mycket läsvärt. Jag undrar om det slutat ringa?

15 kommentarer:

Allan Widman sa...
18 april 2009 00:03  

Wiseman,

Märkligt hur vi med tystnad tycks invänta det som framstår som mer och mer oundvikligt i Afghanistan.

Hemmaopinionens reaktion kommer att bero på om vi gjort vad vi kunnat för att förebygga och lindra följderna av ett svenskt skadeutfall.

Du tillhör dem som förstår.

Trevlig helg


Allan Widman

AQ2 sa...
18 april 2009 00:47  

Förutom det du skriver, Allan, får vi inte heller glömma att sannolikheten för att Svenska förband börjar hamna i situationer där effektiv verkanseld är enda lösningen fortsätter att öka vecka efter vecka. Ökningen av frekvensen av självmordsbombare är något vi inte sett i PRT MES tidigare, och detta får sannolikt konsekvenser för vårt uppträdande.
Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att mot en misstänkt självmordsbombare gäller det att verka mot det centrala nervsystemet för att så snabbt som möjligt försätta ur stridbart skick, det är den obehagliga sanningen.

Hur kommer hemmaopinionen att ta det faktum att vi skjuter ihjäl människor, som kanske till och med i efterhand visar sig inte ha burit på något och därmed är oskyldiga?
Hur förbereder vi soldaterna på detta?
Hur hanterar vi soldater som dödat?
Hur hanterar vi soldater som dödat oskyldiga i putativt nödvärn?
En halvtimmes hemkomstsamtal?

Det KOMMER att börja hända och det kommer att börja hända snart.

Anonym sa...
18 april 2009 01:12  

Det ska bli mycket intressant att se hur våra politiker reagerar den dagen det händer.
Kommer Tolgfors att stå upp för den uppgift vi har därnere och säga att förluster i människoliv är tragiskt men tyvärr oundvikligt?

Eller kommer han att stämma in i jakten efter syndabockar?

Danne

Jonny S sa...
18 april 2009 04:10  

Informationsspridning via soldaternas anhöriga kan vara mycket kraftfull och den görs på rätt sätt.

Officer i exil sa...
18 april 2009 06:54  

Jag har med stort intresse följt din blogg under de senaste veckorna, och det är mycket glädjande att se vilket lyft för den svenska försvarsdebatten dina väl underbyggda och initerade inlägg har åstadkommit. Ser fram emot framtida debatter!

Dock känner jag mig tvungen att komma med ett tillrättaläggande: majoriteten av av insurgenterna i Afghanistan är afghaner.

Detta gäller både i södra och östra Afghanistan och i det svenska ansvarsområdet. I de fall man har kunnat spåra upp förövarna av attacker mot ISAF-trupp eller afghanska säkerhetsstyrkor i PRT MeS AOR har dessa varif afghaner. Deras motivation har oftast varit en kombination av sympatier för talibanrörelsen och att skydda kriminell verksamhet genom att minska vår närvaro i områden där exempelvis knarksmuggling äger rum. En internationell koppling har kunnat konstateras i ett fåtal fall, men då har det handlat om kontakt med afghanska talibaner baserade i FATA och Balochistan i Pakistan (med undantag för den afrikanska självmordsbombaren).

Detta konstaterande gör inte att din huvudpoäng, att man måste vänta sig att svenska soldater kommer dödas eller skadas i kommande attacker, blir mindre giltigt. Däremot är denna distinktion viktig för att kunna föra en korrekt debatt om de utmaningar vi står inför.

Anonym sa...
18 april 2009 09:32  

Allan Widman,

Du kan ju fråga statsrådet och Anders Lindström om vilka resurser de har avdelat för att omhänderta hemvändande personal med PTSD.

/oberon

Wiseman sa...
18 april 2009 09:36  

Exilofficeren: Alltid välkommet!

Anonym sa...
18 april 2009 10:30  

Läs dagens DN om underrättelsetjänst mot personalen i utlandsstyrkan via Facebook. Värt att tänka på för alla försvarsanställda. Det må vara lugnt i vårt närområde men världens underrättelsetjänster jobbar på som vanligt, det kriget är lika varmt som alltid.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/utlandsstyrkan-utsatt-for-luskande-pa-facebook-1.846980

/ Nybliven cyniker

Wiseman sa...
18 april 2009 10:54  

cyniker: Har precis skrivit ett nytt inlägg om det.

Anonym sa...
18 april 2009 12:28  

Wiseman:

När Du skrev "I Norge gråter försvarsministern." gick jag till Tolgfors blogg där jag förväntade mig en kommentar till den norska förlusten i "vårt" område och kanske ockå ett beklagande till vårt broderfolk.

Inte då - på den bloggen skriver hans pressekreterare (för jag är helt säker på att Tolgfors inte skriver själv) istället om sin chefs framgångar som flygplanförsäljare i Rio de Janeiro...

Skönt att veta vad främste politiske företrädaren har för fokus !

Wiseman sa...
18 april 2009 12:36  

12.28: Till hans försvar tror jag han är på väg från Brasilien till Sverige. Det dyker nog upp något snart.

Anonym sa...
18 april 2009 12:40  

Ja, Du har förmodligen rätt. Pressekreteraren har nog fullt upp med att bära väskor så han inte hinner skriva just nu....

Forsno sa...
18 april 2009 16:11  

Grundproblemet är en ovilja från politiskt håll att vara ärliga om insatsens natur. Precis som det råder en offentlig tystnad kring Natofrågor är det ingen som vågar säga att Sverige faktiskt befinner sig i väpnad konflikt.

I och med att ISAF ger stöd till den folkvalda Afghanska regeringen är ISAF AQ:s och Talibanernas fiende. Om vi väljer att blunda för detta gör det oss inte säkrare, snarare tvärtom.

Att vi har ett enda fordon i Afghanistan som inte är min- och splitterskyddat är en skandal som är minst lika stor som förseningarna av att få dit en egen sjukvårdshelikopter. När nästa svensk dör, eller blir skadad för livet, i en GW eller Landcruiser kommer försvarsmakten och -departementet få dela skulden för det med Talibanerna.

Wiseman sa...
18 april 2009 16:29  

12.40: Du fick rätt... http://tolgfors.wordpress.com/2009/04/18/mycket-bra-besok-i-rio-de-janeiro/

n.n. sa...
25 april 2009 22:33  

Har Stockholm alls någon officiell ståndpunkt på hur länge svensk personal kan komma att verka i Afghanistan ?

I onsdags ( 22.4 ) konstaterade högsta statsledningen i Finland att operationen i Afghanistan kan pågå i upp till drygt 20 - 30 år ännu.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade