Gripen levererar över Libyen

Försvarsmakten släppte nu ikväll en spaningsbild från ett av de uppdrag Sverige genomfört med JAS 39 Gripen i Operation Unified Protector över Libyen. Kort sagt är det mycket bra att så sker eftersom Försvarsmakten har mycket att vinna på en öppenhet om sina pågående insatser. Naturligtvis måste det röra sig om öppen information, men att visa för svenska folket vad Försvarsmakten genomför är sådant som stärker Försvarsmaktens anseende och svenska folket förståelse för Försvarsmaktens verksamhet.

I det nämnda fallet med spaningsbilden från Operation Unified Protector, eller Operation Karakal som den döpts till i Sverige, är det extra kul att man nu kan visa alla dem som kritiserat Gripensystemet genom åren och inte minst under de senaste dagarna, att flygplanet faktiskt levererar i skarpa situationer. Bara en sån sak som att piloterna först i luften på väg mot Medelhavet fick reda på vilken bas de skulle landa på tyder på en stor flexibilitet. Även produktioner som gårdagens "Krig för Fred" på SVT ökar allmänhetens insikt i vad som pågår i Afghanistan. Det är inte utan att det kändes något märkligt när statsministern härom veckan talade om att Sverige nu ska delta i stridshandlingar i Libyen medan man när det handlar om Afghanistan alltid talar om fredsarbete. Förhoppningsvis fortsätter man på den nya linjen med en större öppenhet.


Försvar och Säkerhet efterlyste tidigare ikväll en öppnare svensk inställning till pågående operationer liknande hur man hanterar saken i Danmark. Det verkar som det blev snabbt svar.

NATO:s ordförande Anders Fogh Rasmussen uttryckte idag samma åsikt som Storbritannien respektive Frankrike tidgare i veckan uttryckt, nämligen att det behövs fler attackflygplan i Op Unified Protector och att övriga deltagande länder måste ta ett större ansvar. Det blir intressant att se om det blir någon ändring av den svenska politiska linjen att anfall mot markmål ej får genomföras. Utrikesminister Carl Bildt underströk på NATO-mötet vikten av att behålla det militära trycket mot Khaddafi.


Exp, DN, Aft, SvD

22 kommentarer:

Anonym sa...
15 april 2011 04:07  

Misstänkt övertydligt.
Skenmål?
Pia

Göran Mellblom sa...
15 april 2011 07:37  

Sverige kommer beordra sina Gripen till markattack.

Opinionen hemma i politiska partiers yttre kretsar, bland journalister och bland allmänheten behöver förberedas av politisk nivå, och bearbetas genom mediarapportering med bilder av våld emot dem vi är satta att skydda.

Försvarsmakten själv behöver också ta det varligt i början, så att alla anletsdrag och logistik kommer på plats. Det är väl ändå ett rimligt krav?

Och, som räven sa' när han flåddes levande, "Man vänjer sig vid allt, bara det kommer gradvis."

Jag är spänd på, att se vad Sverige krävt i gengäld för denna operation, och av vem.

MVH Göran Mellblom

jkm sa...
15 april 2011 09:44  

Felskrivning enl nedan Libyen/Afghanistan.
"Det är inte utan att det kändes något märkligt när statsministern härom veckan talade om att Sverige nu ska delta i stridshandlingar i Libyen medan man när det handlar om Libyen alltid talar om fredsarbete."

Håller helt med. Det är krig i Afghanistan, de måste bli mer ärliga.

Klart att vi borde hjälpa till med 'kinetiska' insatser i Libyen, dags att visa att vi i Europa kan axla detta utan USA. Med ett så tydligt FN beslut måste vi hjälpa till.

Wiseman sa...
15 april 2011 10:04  

Pia: Det är ett land till stor del bestående av öken.

GM: Vi får se vart det slutar.

jkm: Tack. Fixat.

Anonym sa...
15 april 2011 16:49  

Visst vore det bra med större öppenhet. Det finns information som inte är särskilt känslig men som ändå kan ge allmänheten en god uppfattning om vad "deras" flygvapen uträttar.

Det vore också naturligt för Gripen att delta i markattacker men det är ju en snårig inrikespolitisk fråga. Det vore nog mycket olämpligt att förlora riksdagsstödet för insatsen.

I praktiken krävs väl att (s) ändrar uppfattning och tillåter markattacker. För att det ska ske krävs nog tyvärr någon form av tragedi i Libyen, exempelvis en regeringsmassaker på civila.

/Chris Anderson

Anonym sa...
16 april 2011 05:53  

Japp, skenmål med stor sannolikhet.

Svenska förband skall alltid i första hans koncentrera sig på att försvara sitt eget land. Har lilla Sverige fått storhetsvansinne?

Slår vad om att väst sitter fast i sanden om 1 år, på marken.

AirForce for ever

newborg sa...
16 april 2011 10:25  

Utrikesminister Carl Bildt sa för några dagar sedan att "Sverige endast skulle bedriva spaning i Libyen"!

Tyvärr är Kaddaffi mycket svår att "spana ihjäl". Han har nu också börjat använda spansktillverkade clusterbombomber mot befolkningen, som inte vill stå på hans sida!

Nato tycks stå helt hjälplösa mot Kaddaffis artilleri och Stalinorglar!

För några år sedan skulle Försvarsmakten informera ihjäl fienden med det s.k "Informationskriget"!

5 miljarder kostade NBF tydligen och viss nytta med förnyelse i IT-tänket blev det väl!

Göran Mellblom sa...
16 april 2011 15:45  

Idag rapport om Ghadaffis clusterbomber mot barn i media.

Trycket via media på vår Politiska nivå ökar, att släppa lös svenskt flyg mot nidingarna som dödar kvinnor och barn.

Tonen nyhetsuppläsarna använde idag var indignerad.

En amerikansk expert backade upp rapporten.

Skall vi tro att Politisk nivå via vår Ledning har givit vårt flygförband order att vara berett attackera markmål?

Packeteringen av insatsen betyder mera än den tekniska aspekten, som WW:s debattörer ofta nöjer sig med att analysera.

Vilka intryck kommer TV-programmen om insatsen ge allmänheten?

De ansvarstagande politikerna? Våra modiga piloter?

Låt oss se hur det utvecklar sig.

MVH Göran Mellblom

Anonym sa...
16 april 2011 18:43  

@ Göran Mellbom Jag tar illa vid mig av att se hur en kollega skriver nedsättande, spekulativt och okunnigt om media, politik och andra vapenslag än sitt eget. Jag vet att du är kunnig och kompetent inom ditt eget område, visa det genom välgenomtänkta inlägg som verkligen tillför något. /Vett&Sans

Anonym sa...
16 april 2011 19:17  

Om nu flygförbudszonen upprätthålls - vad för farkost fällde klusterbomberna? Eller är det så att vår kära Gripen inte kan sköta luftförsvaret? Eller kanske det är en false-flag-operation för att mobilisera opinion?

Man kan inte både säga att man har kontroll över luftrummet och samtidigt låta plan bekämpade på marken kunna genomföra bombning med klusterbomber... Eller hur?

Wiseman sa...
16 april 2011 20:53  

19.17: Lita inte på att media använder korrekta beteckningar. Multipelammunition finns även till eldrörs- och raketartilleri. Båda dessa system finns utan Misrata och andra städer och används flitigt.

STAGECOACH sa...
16 april 2011 21:27  

Det är knappast en hemlighet att danskarna gör grovjobbet i Libyen.

//Stagecoach

Anonym sa...
16 april 2011 22:07  

Tydligen skall multipelammunitionen vara MAT120 av spansk tillverkning.

Anonym sa...
16 april 2011 22:09  

Tillägg; grkam

Göran Mellblom sa...
16 april 2011 22:35  

Vett&Sans Intressant att se ännu en Vän av Ordning skriva på denna blogg.

Skall militärer vara något annat än viljelösa tekniker, som sätter Livet på spel och som offrar en normalt Tillvaro för SAKEN?

MVH Göran Mellblom

Martin J sa...
16 april 2011 22:53  

Mellbom må uttrycka sig nedsättande, men han har viktiga poänger i det han skriver. Ingen inbillar väl sig att vi verkligen är i Libyen för de civilas skull? Varför är vi i sådana fall inte i Syrien? Elfenbenskusten? Bahrain? Jemen? Sanningen är förstås att Libyen är en skapligt stor oljeproducent, dessutom har de gott om den riktigt fina oljan, Light Sweet Crude. Med ett oljepris som nu etablerat sig över $120/fat för Brentolja och ligger runt $110 för WTI-oljan så hotas hela världsekonomin och den bräckliga "återhämtningen". Detta vet förstås Cameron och Sarkozy, vilka är de som driver på hårdast för att få ett slut på striderna och en åter fungerande oljeproduktion och därmed ett fallande oljepris.

Khadaffi har dessutom tidigare uttryckt en vilja att nationalisera sin oljeproduktion och kasta ut de västerländska oljebolagen vilket inte ledarna i väst var så pigga på att bara acceptera utan motstånd. På samma sätt som USA drev på och invaderade Irak på grund av Saddams vilja att börja sälja sin olja mot betalning i € istället för $ så driver nu Europas ledare på för att få bort den obekväme Khadaffi och tillsätta en Europavänlig regim som är beredda att sälja olja till sina nyfunna bundsförvanter. Att sedan rebellerna delvis består av vapenbröder till Talibanerna och ett antal av dem tidigare stridit mot samma västerländer som nu bombar Khadaffi är bara en del av spelet.

Jag kan acceptera detta som anledning att vi skickar Gripen till denna konflikt. Jag kan tom tycka att det är bra och att vi bör se om vårt hus och nyttja de medel, inklusive försvarsmakten, som vi faktiskt har för vår nations och vår befolknings bästa. Det jag finner stötande är att man utnyttjar FN, mänskliga rättigheter och falska bevekelsegrunder i sin argumentation för dessa interventioner. Var istället ärliga och säg som det är, jag tror en majoritet av invånarna i västländerna skulle acceptera sådana insatser ändå.

Anonym sa...
16 april 2011 23:03  

Fynd i Misrata gör gällande att det kan röra sig om 12 cm grkgranat, tillverkad av en spansk firma som heter Instalaza SA, som använts.
Det är en granat som delar upp sig i 21 delar, 37 mm i diameter. Räckvidden är någonstans runt 6,5 km och skjuts ut med en helt vanlig 12 cm grk.
(en typ av grk som tidigare var vanlig även här i landet)

Jane`s Ammunition handbok:
“The main fuze generates all necessary power after firing, once the round is in flight.Each submunition has its own electronic SuperQuick (SQ) impact fuze. The fuze controls activation after submunition scattering, initiating the submunition warhead on impact. The submunition fuze includes a Self-Destruction Self-Deactivation [sD]² device which assures its self destruction after 20 seconds, or its self-deactivation after a few minutes, thereby achieving a 0 per cent hazardous dud rate, which exceeds the Geneva's Protocol II requirements.”

”Each submunition is dual-purpose: both anti-armour, penetrating up to 150 mm of Rolled Homogeneous Armour (RHA), and anti-personnel, carrying about 650 fragments per submunition, with an 18 m effective radius.”

Teaterdirektören.

Anonym sa...
17 april 2011 13:27  

@Martin
Jag tror du förutsätter att våra politiker är medvetna om detta spel och mörkar?
Så är det nog inte dom är lika naiva och lurade av stor nationers "think tanks" vi saknar politiker idag som är globalt slipade. Kanske Bildt men han orkar nog inte förklara allt för sina partikamrater jämnt, nog därför han uppfattas som en Lone ranger ibland.
Veteran

Anonym sa...
18 april 2011 08:28  

"Bara en sån sak som att piloterna först i luften på väg mot Medelhavet fick reda på vilken bas de skulle landa på tyder på en stor flexibilitet."

Att detta skulle var en intäkt för att JAS levererar är ganska patetiskt. Även Norrmännen i sina gamla F-16 var i samma situation. Så i detta avseende har nu JAS levererat lika mycket som en gammal F-16.

Den person som har ansvar för denna denna artikel hos WW tycker jag kunde utvecklat detta lite mer.

Anonym sa...
21 april 2011 22:07  

En kollega sade häromdagen något ganska fyndigt:
"Jag har precis kommit hem från Afghanistan där jakten på talibaner aldrig tar slut. Vi stöttar där en s.k. folkvald korrupt regim som står för 98% av råopiumproduktionen i världen - samtidigt bombar vi en stat i Afrika där presidenten för mindre än ett år sedan var hedersgäst i Vita huset. världen är bra konstig!"
MVH Disponenten

Anonym sa...
22 april 2011 10:47  

@Disponenten kl 2207; Tjaa... vad står "vi" för värdegrund med engagemanget i Afghanistan? Vad ger det tillbaka till Sverige? Blir Sverige säkrare genom att vi har militär i Afghanistan?

What´s in it for us? De som så OTROLIGT mycket gillar att lafsa runt i Afghanistan kan väl göra det genom SAK eller nån NGO försorg. Igen, VAD ger de drygt 2 miljarder kronor som insatsen i Afghanistan kostar årligenv tillbaka till svensk säkerhet I SVERIGE?

Afgvet-jodå, jag har verkat där jag med. Aldrig igen. Sanningen är ISAF första offer.

Göran Mellblom sa...
23 april 2011 09:23  

"All offentlig makt utgår från Folket" är vår värdegrund.

Genom våra Valda Ombud låter vi oss styras och beskattas.

Men officerare i Sverige är sedan mycket länge vana vid, att detta mest handlar om Försvarsanslagets storlek och vilka regementen som skall läggas ned.

Media har också kommit till samma obehagliga insikt: Sveriges insatser utomlands styrs av Dess Valda Ombud, inte av enskilda journalister, mediakoncerner eller andra.

Nu när en Plats i Världspolitikens inre krets Står på Spel , där man Dömmer över allt Levande och allt Dött, så är det måhända inte så märkligt som vi först känner, att sammanhangen inte Redogörs för Helt Öppet i Media.

Lika annorlunda är det för oss officerare, att behöva finna oss i operativa insatsbeslut från Våra Valda Ombud, vilka ju är - amatörer - i jämförelse med Oss Yrkesmilitärer.

Få av oss talar franska, det språk som den drivande makten idag använder sig av, och flera potentiella insatsländer i Afrika.

Ännu färre förstår denna kultur. Tjänstgjort med dem har en liten liten krets, vars insikter sakta sprids från man till man: Fransmännen är Annorlunda än vi, de talar inte Bad Inglisch, men de tycker om oss för dem vi är ändå, och det verkar som om de alltid gjort det!?

När nu Våra Valda Ombud tycks ha kopplat ihop Vårt Öde med deras, kanske vi skall söka efter ledstängerna i denna kultur, snarare än att alltid ängsligt se oss över axeln mot USA och UK.

Vi officerare kanske måste börja bete oss kultiverat: raka oss, undvika snus vid bättre middagar, vara artiga mot kvinnor ja rent av chevalereska och visa oss offentligt i uniform!

Är det politiska Mönster från Förr som återupprepas? Jasså Carl Bildt talar flytande franska? Det var värst!?

Låt oss se hur det utvecklar sig.

MVH Göran Mellblom

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade