Stort symbolvärde

I media och på Försvarsmaktens hemsida kan man idag läsa att kung Carl XVI Gustaf besökt den svenska kontingenten i Afghanistan och invigt Camp Monitor i Shirbirgan.

Man ska inte förneka det stora symbolvärde det har för de svenska soldaterna att kungen besöker dem på plats i Afghanistan. Det innebär ett oerhört stöd för dem att få besök av kungen. "Krigsturismen" bland högre officerare och politiker till de platser i världen där Sverige genomför skarpa insatser skapar annars ofta problem. Stora resurser måste avdelas för skydd och för att informera besökaren, vilket får konsekvenser för den egentliga verksamheten. I många fall är dock besöken ett nödvändigt ont. Våra politiker behöver få se resultatet av politiken på plats där det händer. Det fungerar inte genom de filter som utgörs av media och Högkvarteret. Hade t ex Håkan Juholt spenderat mer tid på de militära förbanden hade han kanske inte fällt kommentarer ang attackinsatser med JAS 39 Gripen som att "vi ska hålla oss till det vi är bra på". När det handlar om hela insatser blir det än allvarligare. 5 år för sent satte slutligen Lars Ohly sin fot i Afghanistan. Att det sedan inte ändrade hans inställning till insatsen spelar mindre roll. Det viktiga är att hans åsikt nu är mer underbyggd.

Det är också skönt att för en gångs skull se att man tagit OPSEC på allvar och först i efterhand offentliggjort besöket. Förmodligen fick inte heller Expressens hovreporter vara med och fråga hur drottningen mår.


Exp, Aft, SvD, DN

12 kommentarer:

Anonym sa...
16 april 2011 22:13  

Kungar och prinsessor tillhör enl min mening sagornas värld.

Obertan sa...
17 april 2011 00:40  

@22:13

Kanske dags för dig att lämna sagornas värld då, för de finns även här i verkligheten.

Anonym sa...
17 april 2011 04:23  

Mycket talar för att Qaddafi kommer att hålla ett jämnt tryck mot rebellerna under våren, sommaren fram mot hösten för att minska Natos resurser.
Då sandstormarna bryter loss till senhösten, kommer Cyrenaica att återtas, kvarvarande rebell-ledare att tillfångatas och dömas för förräderi samt avrättas.
Pia

Rune sa...
17 april 2011 08:24  

@obertan
Kanske dax för dig att bege dig till fablernas värld. Glansen och skimret från kungatronen, som ännu i dag bländar de troende folken, kommer från magisk källa och har uppstått ur vilda folkstammars gudariter och gudakult. Konungadömet är skapat av magin och övertron. Konungens Majestät skall hållas i helgd och vördnad, stadgas det i vår svenska regeringsform; paragrafen har uppkommit ur föreställningen om konungen som ett sakralt och övermänskligt väsen.

Det monarkiska statsskicket är sålunda ett uttryck för en uråldrig vidskepelse, som ännu hålles vid liv hos några västerländska kulturfolk, bland dem det svenska folket.

Göran Mellblom sa...
17 april 2011 10:46  

Nordic Battle Group vore ett nästa steg i operationen, men törs vi?

Har Sverige av idag den ryggrad det krävs, att vara Europas militära spjutspets?

Jag tror det kräver en hel del annat än militärtekniskt resonemang. Vad sägs om handling? Mod?

Har vi svenskar någon moral, att användas som motiv mot en regim som Ghadaffis? Eller åkte den ut med badvattnet?

Konungen står som alltid på oss militärers sida, men gör Gud det, numera?

Han kanske skulle behövas, i det fall vi blir Europas spjutspets?

MVH Göran Mellblom

Anonym sa...
17 april 2011 13:05  

Bra inlägg Pia
Du verkar ha detalj kunskap om ovanligt mkt saker:)
Markstridsofficer

Anonym sa...
17 april 2011 21:58  

Sluta och nedvärdera och förminska kungen. Han gör ett utomordentligt jobb liksom kungafamiljen i övrigt.

Anonym sa...
18 april 2011 06:57  

Till markstridsofficer

Ja, men jag har dessutom gott omdöme. Det svenska engagemanget i Libyen var förhastat och inte genomtänkt från första stund.
Dock ber jag om ursäkt, att inlägget hamnade på fel plats.
Det skulle stå under Tungt i Libyen.
Pia

Anonym sa...
18 april 2011 10:13  

@Göran Mellblom
Varför ska vi engagera oss ännu mer i denna konflikt? På vilket sätt är det ryggrad att ge sig på en mindre nation med stöd av flera större nationer snarare fegt men det hör inte till saken frågan är om detta är i vårt intresse.

Kan rebellerna segra eller kommer landet delas upp och i så fall vad vinner vi på det? Har du glömt Al Qaida kopplingarna eller väljer du att inte tro på dem? Jag ser inget av värde i att engagera oss mer utomlands det misslyckade insatsförsvaret är ännu sämre än jag någonsin kunde tro nu ska ännu mer resurser slösas på tvivelaktiga krig och det är krig några omskrivningar är bara förolämpande.
/Kalle

Göran Mellblom sa...
18 april 2011 14:24  

Anonym: En markinsats i Libyen beror nog på Al-Quaida på rebellsidan.

Staten som bekrigas är av Europas stater
är Ghadaffis stat. I Libyen finns, såvitt jag vet, flera nationer (folkgrupper) sammanförda med våld i en stat, vars härskare är överste Ghadaffi.

Ibland delas stater upp: Landet Polen, som innehöll flera nationer (folkgrupper) men där den polska nationen var störst, avskiljdes från Ryssland, Österrike och Tyskland 1918.

Tjeckoslovakien, som innehöll minst tre nationer, delades upp i två stater efter murens fall osv.

Att ett land som Libyen med Ghadaffis stat skulle delas om segrarmakterna finner det lämpligt, är därför inte ovanligt, men mycket komplicerat.

Stater vars härskare är diktatorer måste ofta upphöra helt, istället för att bara de högsta makthavarna byts, då militären, polisen osv är så ingrodda i sina våldsmetoder mot den egna befolkningen.

Då dessa ogärna vill avgå självmant är uppror och krig inte ovanliga av detta skäl.

Skulle Nordic Battle-Group sättas in, som förtrupp till långsammare huvudstyrkor, så är det nog det sista och enda kvarvarande alternativet.

Och jag gissar, att huvudskälet i så fall är, att Al-Quaida är på väg att ta över rebellsidan och dess statsbildning i vardande, ungefär som bolsjevikerna tog över Ryska staten 1917 från en demokrati under uppbyggnad.

En ny statsbildning i Libyen dominerad av Al-Quaida (motsv) vore mycket bekymmersamt för Västvärlden.

Och jag undrar om vi svenska militärer ännu är moraliskt beredda på vad att gå i spetsen för ett sådant fälttåg egentligen betyder.

Men, man vänjer sig vid allt...

MVH Göran Mellblom

Anonym sa...
19 april 2011 01:43  

Skulle vilja gratulera till ett i svenskars arbetssätt ovanlig händelse. Nämligen att flertalet involverade för en gångs skull inte läckte informationen om besöket till AFG i förväg!

Anonym sa...
19 april 2011 15:50  

Många konstiga diskussioner här som inte rör konungen. För oss som befinner oss på plats i Afghanistan så var konungens besök mycket uppskattat! Som wiseman skriver, krigsturismen brukar bara betyda merarbete och att fokus flyttas från "riktiga" uppgifter. Men inte den här gången.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade