Demonstratorförsvaret i ett nötskal

En viss diskrepans kan skönjas mellan Försvarsmaktens generaldirektör Ulf Bengtssons ord till TT och fakta redovisade av flygvapeninspektören genmj Anders Silwer på Flygvapenbloggen.

För TT berättar Bengtsson att de 300 mkr som Försvarsmakten ligger back efter första kvartalet inte ska få några efterverkningar på "övningar, repetitionsutbildning och annat". Det låter ju minst sagt lovande, men som flera läsare påpekade i kommentarerna till det förra inlägget om den ofördelaktiga ekonomiska situationen, redovisade flygvapeninspektören idag på Flygvapenbloggen att årets flygvapenövning är ställd med anledning av resursbrister orsakade av Libyeninsatsen och besparingsåtgärder föranledda av Försvarsmaktens rådande ekonomiska situation.

Om den övning som är avsedd att öva hela Flygvapnet och Luftvärnet i deras roller inom det nationella försvaret ställs in med anledning den rådande ekonomiska situationen, måste man konstatera att generaldirektören far med en viss osanning. Det är mycket allvarligt och likaledes allvarligt för den nationella försvarsförmågan eftersom de årliga flygvapenövningarna syftar till att återta den förmåga till nationellt försvar som helt gavs upp på 00-talet. Uppgifter gör även gällande att det svenska deltagandet i en internationell flygövning som skulle gå av stapeln på Island under sommaren har ställts in av samma skäl. Frågan blir då vad som händer med det svenska deltagandet i Red Flag Alaska till hösten.

Desto allvarligare är det faktum att en insats om 8 stridsflygplan (motsvarande en halv division), en Hercules och drygt hundratalet personer får övriga flygvapnet att gå på knäna så till den grad att övriga flygvapnet inte kan genomföra prioriterad övningsverksamhet. Återigen visar sig konsekvenserna av det under 00-talet så haussade demonstratorförsvaret där Försvarsmakten endast skulle beställa materiel i ental istället för att utrusta hela organisationen. "Det går ju så snabbt att återta med hyllvara om det skulle behövas", anfördes som huvudmotiv. Konsekvensen blir snarlik som för Georgien 2008: Det mest övade och välutrustade förbandet är insatt i en annan del av världen, när det behövs på hemmaplan. Skillnaden är dock att för svensk del handlar det i första skedet bara om övning, inte insats. Flygvapnet får nu uppleva samma problem som Armén, nämligen att de materielsystem man använder för att utbilda personal med inför en insats, redan befinner sig insatta på plats i insatsområdet.

Demonstratorförsvaret i ett nötskal. Lesson once again identified, but not learned.

14 kommentarer:

Anonym sa...
6 maj 2011 19:34  

Samma sak om och om igen, det man köper är inte det man tänkt sig att använda på riktigt. Lite som flyganfallen under vpl övningarna....Ni hör nu hur....eller för den delen mörkermtrl som skulle inhandlas i händelse av.... eller kulsprutor modell tung som skulle köpas om de behövdes......eller lv till korvetter som blev för dyrt men ska köpas vid......mfl exempel

FM lever i en sandlåde värld där kartan gäller över verkligheten.

NBF, Prio, LC ovanjord i lador, skarpa insatser med polisära arbetsuppgifter som går för att vara huvudverksamhet, nedläggning av garnisoner man just byggt om för att de lovats vara kvar. Färgen hinner knappt torka innan det ska läggas ner och i bästa fall flyttas.

Hur kan det vara möjligt att bedriva en av statens kärnverksamheter så illa utan att ens se det.

/GrpCh

Sumatra sa...
6 maj 2011 19:45  

Ett demonstratorförband kräver åtmistone demonstratorer. Så är inte alltid fallet utan hela förmågor har helt enkelt utgått.

Lite lat inför helgen kopierar jag vad jag just skrev hos Cynisk:

"Riktigt nakna lär vi bli om aktuell ubåtsobservation bedöms ha substans. Vad skall vi göra åt slikt, vi som numera saknar resurser för den typen av verksamhet? När verkligheten eventuellt tränger sig på, så tror jag inte ens att försvarsministerns retoriska knep kommer att hjälpa. Då har verkligheten hunnit ikapp och FM framstår i all sin glans. Ständigt insatsberedd men det gäller att ha något att vara beredd med.

Lackmustest sa Bull...

Jag skall inte trötta läsarna med vilka resurser och förmågor vi hade men som vi nu saknar."

Sedan verkar det också saknas pengar för en natinell insats inom det prioriterade området TI! Inte bara resurs- och kompetensbrister utan även materiel-, personal- och förmågebrister.

Hå, hå...

Söder ekvatorn sa...
6 maj 2011 20:16  

Det vore intressant om någon grävande journalist tog sig an besluten som lett till modern svensk avrustning. Nedlagda krigsbaser, avvecklade basbataljoner, nedlagda flottiljer och divisioner,avvecklade radarsystem, avvecklad personal, uteblivna övningar, bortprioriterade vapensystem, avvecklade totalförsvarsanläggningar och lager. Tog ngn aktiva beslut om detta eller lät man det bara hända? Politikerna ska naturligtvis stå till svars men för en gång skull kanske även militära befälhavare och generaler borde ifrågasättas. Hur kan en försvarsgrenschef låta sin försvarsgren erodera med mer än hälften under sin tid på posten utan att någon ifrågasätter honom?

Anonym sa...
6 maj 2011 20:49  

Jag tror man skall vara lite försiktig med benämningen försvar, annars kan man hamna i samma trovärdighetssituation som generaldirektören.
Benämningen förpliktigar både till innehåll och förmåga.

Anonym sa...
6 maj 2011 21:20  

Anonym 19:34 och Söder ekvatorn:

Den fråga 19:34 ställer är felaktigt ställd. Det finns just nu ingen kärnverksamhet i betydelsen levererad försvarsförmåga, mer än Battle groups och utlandsförband.

Vad det gäller ombyggnationer av ganisoner inför nedläggningar är dessa inte annorlunda än ombyggnationer av regionsjukhus omedelbart innan nedläggning.

Det har skrivits här på bloggen av och till om hur innebörden i begreppet Säkerhetspolitik ändrats och fått en ny vidare innebörd.

Denna nya innebörd är egentligen enkel. Staten är hotad vertikalt, inte horisontellt. Hoten kan komma från befolkning inom det egna territoriet lika väl som från andra stater.

Man håller hoten/kraven från egna befolkningen borta så länge industrierna som tillverkar exempelvis Korvetter får leverera materiel, men grannstaterna har ungefär samma problem så det är sannolikt därför bara NÄSTAN hela systemen köps. Ett fartyg utan LV är ju inget hot mot någon.

FM:s problem är definitivt länkat till de där felprioriteringarna genom vilka transfereringssystem och "den osynliga handen" som håller uppe lönebildning fått bli statens viktigaste kärnverksamhet.

Fernissan börjar bli för tunn så snart rämnar nog det där lurendrejeriet. Men samtidigt, hur talar man om för en befolkning att den under generationer blivit förd bakom ljuset i fråga om vad som är rimliga förväntningar?

Tobias Wallin

Anonym sa...
6 maj 2011 21:38  

Hoppas det visar sig att det var en ubåt. Lite konstigt kanske att hoppas att vår gräns har blivit kränkt men det kanske kan vara droppen som får bägaren att rinna över för vissa folkvalda. Georgien räckte ju inte...

/Jonas75

Anonym sa...
6 maj 2011 21:52  

När jag gick hem från jobbet idag så var inte hela Flygvapenövningen ställd. Den lever till liten del, iaf för Lv, i form av en "FOCUS"-liknande övning. Visst diskuterades det att risken är att den ställs helt men än har inte den fete damen tagit ton.
/Luftvärnaren

Sumatra sa...
6 maj 2011 21:53  

@ Söder ekvatorn

Följ länken och börja din jakt på fakta där. Det finns en skatt i slutet av regnbågen.

http://chefsingenjoren.blogspot.com/2011/01/sagoberattaren.html

Biet sa...
6 maj 2011 21:59  

Vad är viktigt ?

Anonym sa...
7 maj 2011 00:14  

Vart tog informationen om den inställda flygvapenövningen som fanns på flygvapenbloggen vägen?! Kan spekulera i att ett samtal har genomförts ikväll för att ensa informationsbilden (projektet med en försvarsgrensblogg lever nu farligt)om anledningen till den ekonomiska situationen :-)

ML sa...
7 maj 2011 00:21  

Hur ska det tolkas att det refererade inlägget nu är försvunnet från Flygvapenbloggen?

Olle sa...
7 maj 2011 07:31  

För er som är intresserade av en lite mer intellektuell betraktelse kring FM nedgång och fall rekommenderar jag
http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/18/hela-historien-om-f-rsvarets-nedg-ng-och-fall
Ni som är FV förespråkare kan ju betrakta konsekvenserna av beställningen av delserie 3 JAS

Olle

Anonym sa...
7 maj 2011 22:45  

Hoppsan, nu är det nog nervöst i Försvarsdepartementet. Tolgfors har skrivit två blogginlägg på två dagar....

Anonym sa...
8 maj 2011 23:20  

Med insats i Libyen och en nyinköpt Gulfstream 550 utan tillförda medel från regeringen, så behöver man inte vara den vassaste kniven i lådan för att förstå problematiken!


/T

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade