Lever översten?

För ca en vecka sedan bombades det hus där familjen Gaddafi uppehöll sig. Nyhetsrapporterna efter bombanfallet meddelade att Gaddafis näst yngste son och tre av hans barnbarn dödats, medan överste Gaddafi med fru själva undkommit oskadda trots att de vistades i huset. Dagen efter, i enlighet med muslimsk sedvänja, begravdes den döde sonen Saif Al-Arab. Med på begravningen var två av de andra sönerna, men översten närvarade inte.

Sedan anfallet mot det nämnda huset, som enligt NATO fungerade som ledningscentral, verkar det inte som Gaddafi har synts i media. Det väcker en del funderingar på huruvida Gaddafi fortfarande är i livet och vidare, om han inte är det, vem är det då som styr Libyen? Det tål också att funderas på hur regimstyrkornas moral och stridsvilja skulle påverkas om det visar sig att Gaddafi är död. Hur påverkas krigsförloppet och hur blir framtiden? Ett nationellt sönderfall till tidigare regioner är en möjlighet, men behöver inte betyda en fredligare framtid.

Det kan mycket väl vara så att Gaddafi dragit sig tillbaka söderut undan NATO:s räckvidd och undviker att göra offentliga framträdanden för att inte röja sin position. En annan möjlighet är att han är skadad och därför inte framträder. En annan möjlighet är att han lämnat landet och tagit sin tillflykt till någon av sina afrikanska bundsförvanter. Gadaffi är den afrikanske ledare som suttit längst vid makten i Afrika och åtnjuter därför en särställning i Afrikanska Unionen och har nära band till bl a Zimbabwes president Mugabe.

Naturligtvis kan det vara så att översten är vid god vigör, men tanken kring att han redan skulle vara död väcker en hel del andra funderingar. Det skulle inte förvåna om så var fallet.

SvD, DN, Exp, SR, SVT, GP, Aft

7 kommentarer:

Von 1X2 sa...
9 maj 2011 kl. 23:48  

Där fick du in en schysst helgardering!

Anonym sa...
9 maj 2011 kl. 23:50  

Operationskonst är en mycket svår och utmanande konst. Å ena sidan kan det vara så att Öv Kadaffi som WW resonerar kring är tillintetgjord/stupad (beroende på ordval med anledning av politisk åsikt) alternativt så kan detta var ett av de tillfällena som får kriget att försiktigt ändra kurs. Att fatta ett politiskt beslut nu i Sverige om ett eventuellt förlängande av insatsen efter denna incident har självfallet fått en ny nyans. Vad är massmedias och svenska nationens perspektiv nu på kriget efter bilder på dödade söner inom Kadaffi familjen? Det är annorlunda jämfört med anonyma soldater som blir bombade i sina stridsvagnar. Norge tvekar om en förlängning och släpper dimridåer om ekonomi och solidaritet om högteknologisk vapenlast och i sverige tvekar vi också. "Is operations art or science?" Definitivt en konst men på mycket slak politisk lina.

Anonym sa...
10 maj 2011 kl. 03:04  

Navy Seals får väl än en gång ta hjälp av gamla SSG och åka till Libyen och kolla upp det där.

Anonym sa...
10 maj 2011 kl. 11:33  

Dessutom kan det vara så att Gadaffi befinner sig i den depressiva fasen av sin bipolära sjukdom. Om det är så kan vi förvänta oss ett utspel från sonen Saif al-Islam att lösa situationen. Han har flera gånger städat upp efter sin fars maniska överdrifter.

/Mikael R

Anonym sa...
10 maj 2011 kl. 15:44  

Den EGENTLIGA orsaken till att angripa Libyen...

http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=24639

Dags att dra sig ur en operation där Sverige deltar som den nyttiga idioten?

J.K Nilsson sa...
10 maj 2011 kl. 21:33  

15:44, Sverige har som idiot målat in sig i ett säkerhetspolitiskt hörn och den enda roll vi har att hoppas på att få spela är den nyttiga idiotens roll. Så länge vi inte har någon försvarspolitisk handlingsfrihet är det också den enda rollen vi kan ta på oss att spela.

J.K Nilsson

Anonym sa...
10 maj 2011 kl. 22:32  

Håller helt och hållet med JK

Men vad kan man förvänta sig av ett land med en utrikesminister med högmod som tror att han är en av de stora grabbarna (eller var det hundarna) och att han självklart kommer att få hjälp att försvara reviret om det blir utsatt för hot - och med en Försvarsminister som sätter målen för det Svenska Försvaret utfrån den pengapåse han blir tilldelad av sin välgörare istället för att sätta upp målen utifrån vad Sverige behöver i form av Försvars- och Säkerhetspolitik?

Detta upplägg borgar ju inte för någon större Försvars- och Säkerhetspolitisk handlingsfrihet...

Ingen vill hjälpa den som inte kan hjälpa sig själv...

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade