Luftslottet som sprängdes del II

Fortsättning på "Luftslottet som sprängdes" från igår.

Idag försöker försvarspolitikerna överträffa varandra i att komma med bortförklaringar om att de minsann inte visste att det var så illa ställt i Försvarsmakten, löften att om (s) hade haft makten hade det inte hänt, och upprepningar av den officiella versionen från Försvarsmakten: det nya treterminssystemet och NBG som orsakat svinnet. Finns det någon överhuvudtaget som tagit en försvarspolitiker på allvar de senaste 15 åren? Det brukar alltid vara intressant att läsa Värnpliktsnytts intervjuer med försvarspolitiker där de ställs mot väggen och får svara på tio frågor om Försvaret. Snittet brukar ligga runt 30-40% rätt, och då är det enkla frågor som t ex hur stor försvarsbudgeten är. Att höra (s)-politiker flinande säga att de minsann ville ge drygt 300 milj kr mer till Försvaret i år får mig att må illa. Skenheligt är ordet. Det är till största delen p g a (s) som Förvaret sitter så trångt som det gör idag. Det är (s) som ständigt underfinansierat och detaljstyrt försvarsbudgeten. Det är (s) som i sin iver att inte någonsin vara på samma sida som de borgerliga släppt in (mp) och (v) i försvarspolitiken. Jag minns alldeles speciellt cirkusen runt placeringen av flygskolan. Sossarna slog i princip knut på sig själva i sin iver att vara på motsatt sida som (m), varvid lösningen blev den absolut sämsta till den högsta kostnaden.

Visst är det säkerligen så att NBG och treterminssystemet inneburit oväntat höga kostnader. Det vet jag. MEN, det hjälper ju inte att skjuta till pengar för detta ändamål om systemet ändå är genomruttet. Det är som att spackla igen sönderrostande bilplåt. Det är ett slag som inte kan vinnas med hållbarheten som första förlust. Vad som krävs är att man gör om Försvarets ekonomiska system från grunden!

Det ska bli intressant att se hur det hela utvecklar sig. Man kan ju omöjligtvis stryka NBG eftersom det är ett åtagande vi lovat EU. Det vore ju oerhört politiskt pinsamt då det egentligen bara ska röra sig om en förstärkt bataljon, något som alla andra EU-länder med lätthet drar ur rockärmen. Det var relativt nära att NBG fick bege sig iväg till Tchad redan i november för att hjälpa till att reda ut Darfur-konflikten. Det blev emellertid inte av. Då var NBG ännu mer av ett luftslott än det är idag. Det är synd eftersom Darfurområdet är en plats där man verkligen skulle kunna göra nytta med NBG. Jag ställer mig oerhört tveksam till att NBG kommer att sättas in. Jag skulle möjligtvis kunna tänka mig en NBG-insats som förstärkning i Kosovo om situationen där förvärras under våren. I övrigt finns det varken vilja eller pengar.

Utmärkelsen dagens tankevurpa går till TV 4 som i sina nyheter i morse inledde med Försvaret och den stundande Folk & Försvarkonferensen i Sälen. TV 4 har då sysselsatt sig med att "kritiskt" granska Försvaret och miljön. Resultat blev att man kom fram till att endast en promille av Försvarets budget går till miljön(!). Framförallt ställde man sig kritisk till att Försvaret inte byter ut sina fordon mot miljövänligare dito.

Är det bara jag som börjar undra om journalisten i fråga suttit inlåst i ett klipprum senaste halvåret???

Kära TV 4-journalist: Låt mig klargöra några saker. Om du inte märkt befinner sig Försvarsmakten återigen i en ekonomisk kris och som alltid värre än de tidigare. Detta lämnar noll och inget utrymme för att köpa in nya miljöriktiga fordon. För det andra kan jag avslöja en mycket stor hemlighet (detta är ett scoop...). Det finns exakt, på decimalen rätt, noll (0) tillverkare av etanoldrivna stridsvagnar, stridsflygplan bandvagnar etc. Det man skulle kunna tänka sig och som redan görs är att byta ut personbilarna mot nya med mer miljövänlig framdrivning. Men nu är det även så att möjligheten att tanka etanol i Norrlands inland ofta är något bristfällig och eftersom en etanolbil drar nästan dubbelt så mycket drivmedel som en dieselbil och dessutom fungerar betydligt sämre i kyla kommer det nog vara kvar en del dieslar också...


En dag när jag är på rätt humör och har några timmar över ska jag sätta mig och skriva ett inlägg om hur statsförvaltningen borde fungera.

SvD
HD

Edit 22:15
Det senaste i soppan (Svd)är att Öb hållit presskonferens i Sälen för att bemöta försvarsminister Tolgfors uppgifter att Försvaret inte berättat för honom hur djupt det ekonomiska bakslaget är. Enl Öb har Försvarsdepartementet fortlöpande informerats om utvecklingen.

Det ska bli intressant att höra på tisdag hur året blir i Försvaret.

Edit 23:15
Mycket sansat uttalande av Öb väl beskrivande situationen. (Aftonbladet)


Luftslottet som sprängdes del I, III, IV och V

2 kommentarer:

Unknown sa...
13 januari 2008 14:11  

Jahaa då har Sverige hamnat i det läge den forne Danske politikern Mogens Glistrup sa, nämligen: skaffa en telefonsvarare som Fi kan ringa upp och få följande röstmeddelande: Vi ger oss!! Vi ger oss!!
Det är inte ens beklagligt utan snudd på landsförräderi av dagen och för den skull alla politiker som så fullständigt genom ointresse, flummeri låtit Sveriges försvar försvinna upp i rök. På -80 talet stod Maj Britt Teorin och å ena sidan plädera om solidaritet med FN och Sveriges betydelse med att hjälpa FN med trupp. Att man sedan inte inom S förstod att då måste man ha något att sända ut, var tydligen för mycket begärt.
Men som vanligt solidariteten ökar med avståndet till var problemen finns. Det är ju mycket mer politiskt rätt att deltaga i internationella begivenheter, än att lösa problemen på den egen bakgården.
Att man nu dessutom saknar pengar är ju enbart en illusion, Vad kostar det inte nu med en årskull arbetslösa tonåringar som förr gjorde sin värnplikt.?
Nej börja räkna, så finns det nog pengar att få fram, om man ser till helheten, och inte till detta erbarmliga ”revirpinkande” budgetar.
Heder åt förre Försvarsministern som påtalade detta "nu"? uppkomna problemet. Vid sitt tillträde sa den nu sittande försvarsministern att det var inga problem, han o finansministern hade full koll av budgeten..
Jag hoppas att Sveriges befolkning inte glömmer vad samtliga politiker under decennium gjort mot det Svenska försvaret om ”Broder” Putin får för sig att slå på trumman,om inte gasledningen blir där han vill. Jag hoppas då att vi skall slippa höra att Oj då _det tänkte vi inte på. För nu när vi inte kan ställa upp ens med en internationell styrka , då skall vi inte själva tro att vi kan få hjälp av andra länder eller Natos försvar.

Anonym sa...
15 januari 2008 20:35  

En av de roligare bloggar jag läst om Försvarsmakten, håller som anställd inom myndigheten fullständigt med dig om behovet av ett förbättrat ekonomistyrningssystem. Att Försvarsmaktens ledning så här inför årets verksamhetsuppdrag plötsligt inser att det inte finns pengar till att driva verksamheten som planerat är inget annat än en stor skandal. De planerade nedskärningarna av bland annat flygtiden på ca 46% är bara ett tydligt tecken på avsaknaden av förmåga att hantera rörliga medel. Flygtid som bekant kostar en hel del pengar gör det ju mycket bekvämt för Försvarsmaktens ledning att skära i då man plötsligt inser att det saknas pengar. ÖB´s tidigare landsomfattande resa där han lade stor vikt vid att vi medarbetare skulle förstå hur vi skulle jobba och vilken värdegrund som nu gäller i FM ska bli kul o se hur den hanteras nu. ÖRA heter det ju, Öppenhet, Reslutat och Ansvar, d.s.v. bland annat att ge och också då så behövs utkräva ansvar...vad kan man tänka sig kommer utkrävas för ansvar nu då det saknas så här mycket pengar?? Kan det vara så att det som vanligt inte blir någonting, politikerna skyller på Försvarsmakten och Försvarsmaktens generaler skyller på politikerna och allt rinner ut i sanden och vi anställda får ta skiten igen som vanligt eller?

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade