Rekordstor utlandsstyrka, kanske....

Under våren kommer kanske Utlandsstyrkan att vara rekordstor (SvD, HD). För närvarande har Försvaret ca 800 man i tjänst i internationella insatser. Om NBG sätts in kommer detta att stiga med minst 2300 man, beroende på hur många av understödsförbanden som sätts in. Nu är det ju högst tveksamt om NBG kommer att sättas in. Vital materiel saknas ju fortfarande, och när den kommit lider beredskapsperioden mot sitt slut. Försvarets ekonomi är ju som bekant ytterst ansträngd och det är ett ganska säkert kort att om NBG sätts in, stannar resten av Försvaret av ekonomiska skäl. Utöver NBG finns det en annan stridsgrupp som har beredskap - en spanskledd. Slutligen finns det i dagsläget ingen konflikt som lämpar sig för NBG. Men men... det ser ju ytterst bra ut på pappret politiskt att sätta upp en egen stridsgrupp. Att avdela tillräckliga resurser för att få full funktion och att våga sätta in den är ju en annan sak.

Som jag skrivit i tidigare inlägg är det ju märkligt att det är först idag som vi kanske lyckas att få upp Utlandsstyrkan över 2000-strecket igen. Senast var då första Bosnienbataljonen sattes in och internationella insatser utgjorde en liten biuppgift för Försvaret. Sedan dess har prioriteringarna blivit de motsatta och idag är det territoriella försvaret en ännu mindre biuppgift (med sämre förutsättningar än vad det internationella hade för 15 år). Är det inte märkligt att trots allt politiskt snack från framförallt (s) sida under 2000-talet att man ändå aldrig kommer över ca 1000 man i Utlandsstyrkan? Just ja, det var ju politiker vi diskuterade.

Det senaste är Sverige och Finland fått en inbjudan till NATO Response Force, som också är en snabbinsatsstyrka för att hantera hastigt uppblossande konflikter. Det ska bli intressant att se hur det är tänkt att man ska lösa ett sådant deltagande. I Sverige har ju alla delar i Försvarsmakten sedan länge insett att för att överleva måste man vara med i NBG, oavsett vad man sysslar med. Därför är det viktigt att nämna NBG så ofta som möjligt i föredragningar och liknande om den egna verksamheten. Följaktligen är ju också NBG ett lapptäcke av olika små förband och enheter, trots att styrkan på pappret egentligen ska motsvara en förstärkt bataljon (dvs ca 1/3 av en av våra gamla brigader).

Skillnaden mot hur man gör i de flesta NATO-länder är stor. Där utpekas vanligtvis ett förband, t ex 1. bat, 4. brig att stå i beredskap. Förbandet finns redan som sådant och får en förstärkning och extra förövning inför beredskapen, sedan är det klart. För detta behöver man inte ha en yrkesarmé, men väl en pliktlagsstiftning som möjliggör utlandsinsatser.

Gissningsvis har dragkampen mellan de olika grundutbildningsförbanden om deltagande i NRF redan börjat...

1 kommentarer:

Anonym sa...
8 januari 2008 00:29  

Icke att förglömma de otvivelaktigen viktiga ledorden, för år 2008 torde dessa bli:

Joint
Nätverksbaserat
CSAR
Transformation (<- särskilt för ArtReg)

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade