Luftslottet som sprängdes del III

Fortsättning på "Luftslottet som sprängdes" och "Luftslottet som sprängdes del II" Börja gärna från början med "Luftslottet som sprängdes". Det är mycket läsvärt för den utomstående som vill ha mer insikt i hur det fungerar i Försvaret med ekonomin.

Idag presenterades för allmänheten Försvarets åtgärder för att komma tillrätta med underskottet i 2008 års budget. Som tidigare berättats närmast halveras flygtiden för stridsflygplan, värnpliktsutbildningen kommer inte att nå sitt mål och därför hemförlovas de värnpliktiga en månad tidigare. Sannolikt är ju också att de anställda soldaterna i NBG hemförlovas direkt i sommar. Deras kontrakt löper annars till en november eftersom en insats som påbörjas under våren ska kunna ta ett halvår.

Överallt ser man journalister som pratar om det svarta hålet i Försvarets budget och om ÖB:s film. De flesta har nog inte ens sett filmen i fråga, vilken faktiskt är ganska bra. Priset tog nog SVT:s morgonsoffa i fredags där Göran Hägg spydde galla över filmen i fråga och ÖB i flera minuter, tills programledaren slutligen frågade honom om han sett filmen. "Nej", blev svaret. Sådant imponerar på mig (obs.. ironi...). Tyvärr följdes det inte upp med en lika bra avsnoppning som för 5 år sedan då ordföranden för Svenska Freds ondgjorde sig i samma soffa över filmen Hotet. Efter lång diskussion blev svaret på samma fråga nej, varvid programledaren avslutade med att säga: "Imorgon har alltså filmen Hotet premiär och då kan även du (Svenska Freds ordförande) gå och se den".

Vad gäller ett svart hål förstår nog inte journalisterna ens själva vad de talar om. Det de talar om är ett hål i budgeten. Det saknas helt enkelt täckning. Ett svart hål, som bekant från högstadiefysiken, suger in materia som kommer i närheten av det och ett sådant svart hål kan man ju definitivt hitta i Försvaret - nämligen interndebiteringen. Så långt har dock landets journalister inte lyckats tänka - tyvärr. Det skulle ju annars sätta press på politikerna att få en förändring till stånd. Lena Smedsaas analys i TV 4 måste säga var bland det mest patetiska jag sett.

För övrigt kan jag rekommendera Fortifikationsverkets (FortV) årsredovisning 2006 och regleringsbrevet för 2007. Där kan man bl a läsa att 2007 har FortV ett avkastningskrav på drygt 5%. För 2006 var denna siffra 6,1%. Vidare kan man se hur mycket intäkter FortV har för sina anläggningar och hur mycket driften kostar. Intressant...

Vad våra journalister borde göra är att ifrågasätta hur det kommer sig att för samma summa pengar som för drygt 10 år sedan får man <10 % av verksamheten och INTE ENS DEN GÅR RUNT MED DAGENS BUDGET. Det kan ju t o m ett skolbarn förstå att det är ett systemfel någonstans. Framförallt är det så att detta inte har någonting med om budgeten går ihop eller inte - om det är en procent upp eller ner. Här handlar det om att 40 miljarder (ok... 36 i 1996 års penngingvärde) som förut räckte till att hålla ett försvar på flera hundra tusen man, 400 flygplan, gott om fartyg och ubåtar, idag inte räcker till 5000 värnpliktiga, drygt 100 flygplan och handfull fartyg. Framförallt har Försvaret inte längre en chans i världen att åta sig vad som alltid varit dess huvuduppgift - att försvara Sverige. När ska media gå till botten med det?

mil.se 1, 2
Svd
Expressen 1, 2, 3, 4, 5, 6
DN
Aftonbladet 1, 2
Sydsvenskan
HD

Luftslottet som sprängdes del I, II, IV och V

4 kommentarer:

Anonym sa...
15 januari 2008 22:42  

Vet du vad värnpliktiga gjorde förr i tiden? Skottade, svepte bort skräp med kvastar... sånt gjorde saker billigare. Nu gör andra det.

Inflationen på 10 år är extrem. Löner, mat, eventuella hyror är dyrare. Förut ägde FM betydligt mer anläggningar. Tror självklart att vissa saker går att fixas så att försvaret klarar sin uppgift men att plötsligt bestämma att vi ska sätta upp en NBG grupp på 1500 personer för utlandstjänst utan att öka kassan är bara dumt.

Att politikerna sen blir förvånade över att det fattas 1 miljard när vi i princip ändrat inriktningen på en hel armé så är det betydligt klarare vad verklighetsfrånvänt de svenska politikerna är. Jag tycker man ska dra in på biståndet som ändå går till korrupta ledare och istället satsar på att försäkra länder deras stabilitet. T.ex. om vi hade ett ordentligt insatsförsvar så skulle vi kunna skydda lokalbefolkningen vid oroshärdar, t.ex. Darfur.

Wiseman sa...
15 januari 2008 23:10  

Jupp, tror du värnpliktiga behöver städa själva idag? Nix, städerskor städar de gemensamma utrymmena utom på helgerna.

Ser man till lönernas del av försvarsbudgeten står de för ca 25%. Blir det då billigare med yrkesarme? Knappast.

Vi kan ju börja med att slopa biståndet till Kina och Ryssland. Det känns som om de kan stå på egna fötter förutom att demokratin i högsta grad kan ifrågasättas.

Anonym sa...
15 januari 2008 23:22  

Hej
Jag blir glad av att se ett sådant engagemang kring planeringsfrågor i Försvarsmakten. Många av dina fakta och historiska beskrivningar är helt korrekta. På några punkter har du dock inte rätt tycker jag. För det första så verkar du oerhört förvånad över att inte budgeten stämmer överens vid genomförandet av verksamheten. Det beror inte i huvudsak på att planeringen är haffsigt genomförd utan på det faktum att den genomförs ca 1,5 år före det att genomförandet startar. Nu första mars lämnar exempelvis Försvarsmakten förslag till budget för året 2009. Denna planering har initierats av regeringen genom ett planeringsdirektiv som skickats till FM i aug-sep 2007. Under tre månader fram till nu har det alltså planerats (tre månader....40 mdr).
Fram till genomförandet av året 2009 kommer mycket vatten att rinna under broarna och precis som du mycket riktigt tar upp så kommer troligen FortV att höja hyrorna för att ytterligare ta tillbaka pengar från försvaret in i statskassan. Tillsammans med ett hundratal andra förändringar i förutsättningarna så har situationen alltså blivit en annan i slutet av 2008 än vad man planerade för.
O så en liten detalj bara... anledningen till att FM ekonomiska utfall slog fel med några hundra miljoner och bidrog till ett mindre anslagssparande än FM räknat med under 2006 var ett krav på inbetalning av pensionspengar som FM inte fått direktiv att planera för.

Keep Up the good work...
Borra särskilt i detta med interndebiteringen och vad administrationen av det kostar.... där jag jobbar på dagarna är det lite känsligt att ta upp det :-)


Insider

Wiseman sa...
16 januari 2008 17:52  

Insider: Du har rätt i att jag nog varit lite otydlig i kedjan med förbandsdialoger, SUF och VU. Skönt att höra att man har rätt i det övriga.

Kan väl avslöja att det är lite känsligt där jag jobbar också, men det har du säkert förstått. I vilket fall som helst kommer jag att fortsätta "granskningen" :)

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade