Den svenska bilden av Afghanistan

Aftonbladets senaste artikelserie om situationen i Afghanistan kommer säkerligen att bli omvälvande för svenskens inställning till Afghanistan och Sveriges deltagande i ISAF. Det är mycket roligt att se hur väl TV 4:s Fredsstyrkan har tagits emot och hur mångas ögon öppnats för vad som uträttas av FS-förbanden där.

Vänsterns svartmålande av Sveriges deltagande i Afganistan, där man sin vana trogen hävdar att vi är USA:s lakejer har alltför länge fått gå obemött i media. För vänstern verkar det oftast vara viktigare att vi ställer oss på motsatt sida än USA, än att man uträttar något för afghanen. Det är väl ingen som inte tror på t ex Burkans återkomst om ISAF lämnar landet?

Jag säga som Lt Flink i Fredsstyrkan del 3: Man kanske inte kan förändra världen, men det kanske i alla fall förbättra några personers situation. Hela citatet är för långt att skriva här, men det var mycket tänkvärt och fångade MOT:arnas och FS-förbandens arbete mycket väl.

Tyvärr möter Försvarsmakten sällan kritik av det slag som vänstern kastar ur sig. Detta medför att till slut är det vänsterns bild som segrar.

Jag anser att det vore en katastrof om USA drar sig ur Irak, liksom det vore en katastrof om ISAF lämnar Afghanistan. USA hade enligt mig ingen rätt att gå in i Irak, men gjort är gjort och man har verkligen trampat i ett getingbo. Sättet man sedan hanterade Irak på direkt efter invasionen påminner om något av Papphammar. En mycket intressant bok om detta är "Imperial Life in the Emerald City" av Rajiv Chandrasekaran.

Det är inget tvivel om att om USA lämnar Irak nu kommer ett inbördeskrig att ta vid, samt maktvakuumet eventuellt fyllas av t ex Iran. Situationen i Irak idag är mycket bättre än för ett år sedan, tack vare USA:s nya taktik. Det är intressant att notera att svenska media i mycket undviker att rapportera om detta. Svensken skall fortsätta att leva i tron att det bara blir värre och värre i Irak.

Afghanistan kommer också att störta än mer samman om ISAF lämnar Afghanistan. Wolfgang Hanssons ord i Aftonbladet kunde lika gärna varit mina:

Det enkla utvägen vore att ta hem alla utländska trupper från landet. Att lämna Afghanistan åt sitt öde.
Det finns bara en hake.
I samma ögonblick som Natos och USA:s trupper lämnar landet störtas Karzai.
De södra delarna faller i talibanernas händer. De norra i de traditionella krigsherrarnas.
Afghanistan skulle vara tillbaka på ruta ett igen – en skurkstat.
Och civilbefolkningen får betala priset, som vanligt.

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade