Hyra före verkan

Som jag tidigare skrivit är de politiska direktiven till Försvarsmakten är hyra är viktigare än verkan, dvs att i första hand ska Försvarsmakten betala hyra för sin materiel och lokaler till staten och i andra hand syssla med kärnverksamheten.

Av denna anledning tror jag, precis som tidigare, att det inte kommer att bli någon insats med NBG. Målsättningen med NBG från politiskt håll verkar som alltid ha varit att få ha en flagga på kartan, ett kryss i rutan på att vi kan vara med de stora pojkarna. Från i juli kommer det inte vara aktuellt med någon ny stridsgrupp för Försvaret förrän 2011, då Sverige enligt planerna helt på egen hand ska sätta upp en ny stridsgrupp (SBG?).

Det yttersta beviset på att Försvarsmaktens huvuduppgift är att öka statens omsättning kan man hitta i dagens SvD om den förkortade insatsen i Tchad.

"Dessutom har EU-styrkans befälhavare Patrick Nash offentligt sagt att Sverige borde stanna ett år i Tchad som andra EU-länder. Försvarsminister Sten Tolgfors sade till TT i går att detta aldrig varit aktuellt av budgetskäl."

Som sagt, budgeten först.

Ni som läst min blogg tidigare har säkerligen koll på vad jag anser om Försvarets ekonomiska system. Insatsen i Tchad visar än mer på den sjuka ordningen som råder, där Försvaret i förväg ska anmäla vilka insatser man är intresserat av att delta i till regeringen, som sedan ger Försvaret i uppgift att räkna på vad det kommer att kosta. Om nu NBG skulle sättas in kommer hela Försvarets verksamhet på hemmaplan att avstanna (självklart inte byråkratin och pappersskyfflandet, för där kan man inte skära, men alla utbildningar, övningare etc) för Försvaret har nämligen inte råd att hålla igång bägge.

Hade det inte varit bättre att lägga insatser helt utanför försvarsbudgeten, så att dessa inte skapar motsatsförhållande med Försvarets vanliga verksamhet? Regeringen beslutar om en insats och ger därefter separata medel för denna. Som ordningen är nu kommer vi inte att ha råd att ens försöka försvara Sverige i händelse av ofred.

Uppdatering 16/2. Tolgfors bekräftar att inte finns pengar till att hålla något förband längre i Tchad än vad som sades igår. DN

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade