Morgonens Ofog

Polisen har under morgonen gripit sammanlagt 13 aktivister från Ofog när de uppehållit sig på skyddsområde runt Vidselbasen och F 21. Med tanke på hur få aktivister som samlats i Luleå är det frågan om inte Ofog snart nått sin kulminationspunkt utan att egentligen gjort mer än lyckats ta sig in på skyddsområdet och blivit lite myggbitna. Nätverkets talesperson på plats utlovar dock fler och kraftigare aktioner och prisar möjligheterna det stora området för möjligheterna att ta sig in.

Ofog har tidigare utlovat andra kraftfullare aktioner. Till en början talade man om att ta båt ut till hangarfartyget för protester, men väl på plats i Norrbotten verkar man ha nyktrat till och insett att det egentligen var lite för romantiska planer. Några tiotals sjömil ut till ett hangarfartyg med osäkert läge är inget som lämpar sig för de paddlingsturer man försökte sig på under Loyal Mariner 2007. Ingen verkar heller ha brytt sig om att se om det är fysiskt möjligt för fartyget att ta sig in till Luleå hamn (Illustrious är för bred). Man har också talat om att flyga radiostyrda flygplan och släppa ballonger mot flygplanen som startar och landar från flygbaserna. I värsta fall skulle detta kunna leda till ett haveri när sådan föremål sugs in i motorer och frågan är om Ofog skulle få så mycket sympatier från lokalbefolkningen om ett stridsflygplan ramlade ner i ett bostadsområde.

Ofogs tilltag och upprepade intrång på skyddsområden borde definitivt tjäna som en väckarklocka för försvarsplaneringen. En flygbas täcker enorma arealer, framförallt om räknar in de områden varifrån man med förhållandevis enkel utrustning kan angripa den och startande och landande flygplan. Likväl har man ändå funnit det bäst att avveckla flygbasernas markförsvar till ett absolut minimum. Hos Flygvapnet verkar numera inställningen vara att "Skyddet? Det kan väl Armén lösa?". Frågan är också hur lämpligt det är att hela den personalkategorin nu ska utbildas och fredsförläggas i Kvarn utanför Linköping istället för att som tidigare vara på plats på flottiljerna. Hade så varit fallet idag hade man inte behövt binda upp alla polisens resurser och hyra in extra vaktpersonal. Samordningsvinster i alla ära, men verkan har ett värde i sig. Kan man inte ens hantera lilla "söta" Ofog, kanske man ska ta sig en rejäl funderare på hur man ska kunna hantera personal som inte vill bli upptäckt och som är utbildad för det och för betygligt allvarlige aktioner.

Samtidigt undrar jag, och säkert många med mig, om nu Ofog m fl vill förhindra krig o s v, varför då inte resa till t ex Afghanistan och göra det på plats?

Ofogs kommunikéer: Vidselaktionen, 2, F 21-aktionen, Förslag på aktioner

14 kommentarer:

Jonathan sa...
10 juni 2009 12:50  

Man undrar egentligen hur de tänker när de talar om att "borda hangarfartyg"...

Anonym sa...
10 juni 2009 14:03  

Ganska knasigt att öva utan det oersättliga markskyddet egentligen.
Alla övningar borde innehålla moment för basskydd i olika lägen.Det är lika väsentligt för flygande personal som för alla andra.


Flygfarkoster är lättupptäckta mål och lika lätta att bekämpa...på marken... och det finns ett begränsat antal baser att tillgå i Norden.Att sedan knappast kunna skydda sig mot intrång och sabotage från några utomparlamentariska yngre "aktivister" är rent dåligt.

Vad gäller Ofog kan man läsa sig till att deras bravader kulminerade omkr.2005.Fram till nu verkar det ha varit ganska tyst.

Är inte några bevakningshundar med i denna övning.Dessa om någon kan söka av stora ytor efter befarade intrång.


Anonym i kostym

Forsno sa...
10 juni 2009 15:40  

Ofog är en deprimerande blandning av bortskämda snorungar och FNL-nostalgiker. Att deras ideologi är utopistiskt nonsens utan någon som helst verklighetsförankring är något som attraherar den här typen av människor. Det och möjligheten att få vara lite "modig" mot överheten utan att ta några som helst risker annat än de inbillade; och de olycksrisker man (ovetande) utsätter sig själv för.

Är det här kanske rätt tillfälle att fundera på att avskaffa förbudet mot barnaga - i alla fall för de lite större barnen...

Bosse sa...
10 juni 2009 17:00  

Nu när så mycket NATO-folk är samlat och ett stort antal ackrediterade och säkert ett ännu större icke ackrediterade observatörer betraktar oss ger det synnerligen "bad publicity" att några Ofogare kommit på fel sida av staketet och hur skulle omvärlden betrakta oss om Ofog nästa gång kommer åt att göra ofog mot någon materiel?
Hoppas att försvarsministern talar allvar med finansministern och statsministern om negativ PR i försvarsfrågor.

Jacob sa...
10 juni 2009 18:17  

Vem var det som knep aktivisterna?
Var det sheriffen eller skuddsvakterna från F17?

Mackan sa...
10 juni 2009 20:24  

Men flytten till Kvarn har ju inte skett ännu. Då borde ju allt vara frid och fröjd enligt dina teorier...men ändå är det inte det. Hur går det ihop?

Unknown sa...
10 juni 2009 20:38  

kan informera om att det mesta av bevakningen på f21 och vidsel består av Insatssoldater som gör det som sin slutövning. Och vilken slutövning!

Anonym sa...
10 juni 2009 22:39  

Hundar finns. Och en ett helt flygbassäkerhetskompani?
mil.se artikel
Och ändå "lyckas" dom.
Fast man kan ju fråga sig hur dom ska klara av att bevaka 3,4km landningsbana..samt ett rejält område runtomkring, inklusive "vanliga" civila rörelser på vissa ställen mm.

Krigsbaser är lite enklare än kallaxheden.

/Tinhead

Anonym sa...
10 juni 2009 22:39  

Det är råg i våra svenska flickor och kvinnor som tar sig samman och demonstera och protestera mot vissa partiers försök att smyga in Sverige i NATO.

Wiseman sa...
10 juni 2009 22:52  

Mackan: Om mina uppgifter stämmer har inte F 21 några värnpliktiga med undantag av ett fåtal vaktsoldater och som det ser ut nu kommer man inte heller någonsin att få fler.


Tinhead: Bevakningsområdet runt en krigsbas är betydligt större och svårare att övervaka. På F 21 är det ju relativt enkelt om man ser till den karta som publicerats på Loyal Arrows hemsida. Skyddsområdet är mycket tydligt definierat och innanför detta ska inga civila finnas.

Peter F Pan sa...
10 juni 2009 23:19  

Man kan inte annat än förundras över OFOG:s missriktade och direkt farliga hotelser mot startande flygplan. Om syftet med att flyga radiostyrda flygplan mot startande stridsflygplan på Kallax, torde detta kunna inrymmas inom terroristlagstiftningen: Förberedelse för terroristbrott. En havererat flygplan kan skapa stor ödeläggelse.
Icke förty har Wiseman helt rätt i påpekandet av FM brister att kunna försvara sina baser mot OFOG verksamhet, och än mer mot planerade operationer från icke vänligt sinnad makt. Bristerna i egen skyddsförmåga är mycket stora, såväl på marken som vid angrepp från luften. FM har medvetet eller omedvetet valt bort dessa förmågor och kvar finns.... Inget!
Men det klart, eftersom FM av miljöskäl (Buller) dessutom har förhandlat bort möjligheten att kunna bedriva flygverksamhet efter normal kontorstid på huvuddelen av våra flygplatser har FM dessutom sagt att övningar inte behöver bedrivas i mörker. Vissa tisdagar kan dock, enligt säkra källor, fortfarande nyttjas.
Tillstånd att öva dygnet runt finns på huvudelen av krigsbaserna.
Men, just det.
Hur många krigsbaser har vi kvar? Dessa baser behövdes ju inte...
Den eviga freden har ju inträtt och Ryssland ängnar sig enbart åt Ishockey och Melodifestivaler...

FM har därmed sagt att varken närskydd, flygbasjägare, fortifikatoriskt skydd eller luftvärn behövs längre. I synnerhet inte efter kl 16:30 på dagen, då det inte behövs öva.
Analysen har säkert gjorts efter en noggrann studie över omvärldens förmåga att verka efter 16:30 i kombination med en seriös analys av en viss stormakts ökande ambition i vårt närområde.
Det kan väl inte vara slumpen och bristen på analyser av nutiden och historien som gjort att vi hamnat där vi är i dag?
Föreslår därför att FM efter genomförd Loyal Arrow, bjuder in representanter från OFOG för att ta del av OFOG:s operationsplan. Därav finns säkert en del att lära och kan säkert tjäna som ett Applex inför kommande förvarsplanering. Jag är ganska säker på att OFOG planerat operationer efter 16:30.

Anonym sa...
11 juni 2009 16:43  

Undrar hur lång tid det tar för en säkerhetspatrull med hund att hitta några bort statsbor i vildmarken.
Skulle inte bli förvånad om det om några dagar kommer några rapportern om "aktivister" som har gått vilse.

Sen är det bara dumt att springa runt på ett skjutfält när man inte har en aning vad som finns där OXA osv.
Nu är visserligen Vidsel tillräckligt stor att ofog kan springa runt i dagar utan att se annat än skog och mygg.

//G

Bosse sa...
12 juni 2009 09:31  

Anonym //G -
Har dom tur kan dom se en och annan björn också. Hoppas björnarna inte är på humör att "avväpna" Ofogarna!

Anonym sa...
13 juni 2009 11:25  

Akra

tycker det är ett ofog att tro att man blir bombad för att man är bombad! Bombad är man ju om man ger sig in i avlyst område för att störa fredsbavarande övningar!

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade