Självmål

Aftonbladet ojar sig i en ledare över Alliansregeringen med försvarsministern i spetsen nu "försöker smyga in Sverige i NATO". Ledaren i sig är katastrofalt dåligt underbyggd med fakta, källkritik och framför ett socialdemokratiskt självmål av Aftonbladet.

Att t ex använda sig av material från Pravda är närmast att likställa med att helt förlita sig på Al-Aqsa tv för rapportering om Israel. Pravdas inriktning har inte ändrats ett dugg sedan Sovjetunionens kollaps och större delen av artiklarna går ut på smutskasta USA och framhäva Ryssland.

Aftonbladet antyder att det är Försvarsmakten som tvingar Sverige in i NATO och för en egen agenda. "Försvarsmakten har ett eget ansvar för smyganslutningen till Nato. Tage Erlander klagade i sin dagbok redan för 60 år sedan på hur flyggeneralerna drev en egen linje." Tydligen har Aftonbladet missat den forskningsrapport från förrförra året som studerade hur den socialdemokratiska regeringen från NATO:s bildande fram till regeringen Fälldins tillträde, etablerade ett långt mycket mer framskridet, men topphemligt, samarbete med NATO. Både Erlander och Palme kritiserade högljutt USA och NATO offentligt, för att omedelbart därefter använda hemliga kanaler för att försäkra att samarbetslinjen låg fast och att kritiken var ett spel för gallerierna.

Regeringarna Carlsson och Persson var också de regeringar som startade upp det offentliga NATO-samarbetet, samt beslutade om den fullständiga NATO-anpassningen av Försvarsmakten, t ex av JAS 39 Gripen. Även detta verkar Aftonbladet ha missat: "Så tycks det också vara nu. Plötsligt saknade Sverige en egen avlyssningssäker stridsledning av jaktplanen. Harmoniseringen med Nato hade gått före alliansfrihetens krav på en egen försvarsförmåga". Alternativet skulle ju vara att Sverige har haft socialdemokratiska försvarsministrar och handläggare på Försvarsdepartementet som inte förstått vad de beslutat. Från en regeringsproposition 1999: "
För att svenskt stridsflyg skall kunna delta i fredsfrämjande insatser krävs flygsäkerhetsmässig och taktisk grundläggande anpassning av flygsystemen till internationell standard. Detta kan av kostnadsskäl genomföras i större omfattning först på lång sikt".


I vilket fall som helst, självmål av Aftonbladet.

6 kommentarer:

Johan Westerholm sa...
15 juni 2009 07:17  

Wiseman

Som vanligt, vederhäftig och bra. Det finns goda skäl att arbeta vidare med detta och det visar återigen medias ofta rätt risiga förmåga till källkritik.

Själv är jag tveksam till NATO men det beror främst på de nya maktbalanser som ser ut att formas i efterdyningarna till finansoron. Det är, anser ajg, inte självklart att NATO som helhetslösning är det alternativ som kommer ut som stabilast efter detta.

Jag ser därmeot positivt på andan i Stoltenberg. Det förutsätter iofs ett närmande till sagda organisation men till det har i alla fall jag ingen beröringsskräck.

Som sagt, vi får se. Men i det sagda vågar jag påstå att jag ser ljust på (S) interna debatt.

mvh

Johan

Anonym sa...
15 juni 2009 16:49  

http://www.commondreams.org/view/2009/06/15-0

Det finns nog skäl att vara lite reserverad inför USAs inbjudan till Sverige att bli en del av Nato - de tycks behöva många soldater för att slåss för deras intressen lite varstans inom ca 10 år...

Vill vi verkligen att Svenska soldater skall finnas med i angrepp mot Kina, Ryssland och länderna i Kaukasus inom en relativt snar framtid? På vilket sätt gynnar det Svensk säkerhet?

Bättre kanske det vore om vi såg till att vi var starka militärt som suverän nation i ett samarbete inom Europa och med stark förankring till FN de gånger vi måste finnas med i multinationella operationer.

Som det nu ser ut så verkar stora delar av den svenska officerskåren verka för utländska parters intressen - kort sagt landsförräderi om man skall hårddra det...

Wiseman sa...
15 juni 2009 18:03  

NATO har ingen klausul om att man måste delta i offensiva operationer. På så sätt är faktiskt FN-stadgan hårdare, eftersom medlemsländerna är skyldiga att ställa upp då FN kallar. Skyldigheten inom NATO är att ställa upp till försvar av andra medlemsländer. I övrigt är det efter nationellt tycke. Alltså förändras inte särskilt mycket mot idag, förutom att vi har ett skrivet supportavtal i händelse av ofred.

Tyvärr har inte EU visat sig vara någon stark säkerhetspolitisk aktör. Organisationen är alldeles för spretig och därmed obeslutsam när det gäller säkerhetspolitik. Det enda man lyckats med hittills är Somalia. Minns Balkan, Rwanda, Georgien osv.

FN gynnar inte påtagligt svensk nationell säkerhet, då en av medlemmarna med vetorätt i säkerhetsrådet är den största delen av vår av nationer bestående hotbild. Därmed är FN handikappat.

Att påstå att den svenska officerskåren skulle verka för utländska parters intressen håller jag för lika troligt som att det finns kärnvapen ombord på HMS Illustrious. Dvs för realisten fullkomligt absurt.

Peter Hammarberg sa...
15 juni 2009 19:14  

AB ledare använder som slagträ i de något onyanserade angreppen på regeringen, den ryske säkerhetspolitiske kommentatorn Konstantin Sivkov och hans uttalanden och spekulationer i Pravda. AB citat är det mildaste av Sirkovs uttalanden där kommentaren till Loyal Arrow bara är en liten del av de spekulationer kring "västs" övergripande motiv och strategier gentemot Ryssland han framför.

Anonym sa...
15 juni 2009 20:07  

Ryssarna övar också med NATO, vad tycker AB om detta ?

http://en.rian.ru/mlitary_news/20090610/155220415.html

Anonym sa...
15 juni 2009 21:44  

AB uppträder ofta som lokaldelen av Pravda och benämns av väldigt många som just "Pravda" bl.a. därför att den skriver just det som partiet dikterat.

Men Lokalpravda verkar sen länge desorienterad och vet knappt vilket ben den skall stå på.Det finns ingen rimlighet i utfall och spekulationer.Kan det bero på att högsta partiledningen nästan aldrig uttalar sig i t.ex. försvarsfrågor.Sådant lämnar Lokalpravda åt sina kultursidor att behandla med känt resultat.
Och det får man vara tacksam för.Skönt att inte Madame själv lägger sig i detta också,med det skulle hon aldrig våga,klavertrampen har varit många ändå.

Värnplikten behövs.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade