Mest hatad sedan Vidkun Quisling

Allt verkar nu tyda på att det är en högerextremistisk norrman som ligger bakom såväl bombdådet mot regeringskvarteret i Oslo som massakern på Utöya. Den misstänktes enda Twitter-meddelande tyder enligt norsk media på att han agerat ensam.

Få hade nog misstankar åt det hållet från början, utan de flesta var nog benägna att tro att det inträffade hade samband med Norges militära åtaganden i Afghanistan och Libyen. Utan att det på minsta sätt förringar tragedin i Norge är det skönt ur svensk och internationell synvinkel att det verkar finnas en nationell orsak till det hela. Likväl kommer det finnas all anledning att se över terrorberedskapen.

Den misstänkte lär nu vara den mest hatade norrmannen sedan andra världskrigets Vidkun Quisling och Norge verkar ha fått en motsvarighet till Timothy McVeigh.

Fortfarande återstår frågan "varför" och hur det inträffade kommer att påverka det norska samhället.

SvD, 2, DN, 2, Exp, 2, 3, Aft, 2, 3, SR, 2, SVT, 2

64 kommentarer:

Anonym sa...
23 juli 2011 kl. 08:06  

Varför? Därför att han är mentalt sjuk. Det kan inte finns någon annan orsak.

Anonym sa...
23 juli 2011 kl. 08:35  

Som en med norröne påbrå på bestemors sida, så håller jag med Wiseman, killen är nog den mest hatade sedan Quisling. För det är något som gått förbi i all tragiken, norrmän håller ihop på ett sätt som aldrig vi svenskar har gjort och är det en, infödd eller invandrad norrman, som begår dåd mot det egna landet, så har Norge ingen undskyl för det.

Det har också gått förbi att om det hade varit utländsk terrorist, så hade den potentielle gärningsmannen gjort sin egen organisation en björntjänst, om någon tycker att USA är nitiskt och stundtals hatiskt mot de som låg bakom 11 september, så är det bara en susning av vad Norge skulle reagera/reagerat

Micke sa...
23 juli 2011 kl. 09:04  

I mina ögon är denne norrman också en fundamentalist, fast en högerextrem sådan. Det som kännetecknar en fundamentalist är att de är så övertygade att de äger Sanningen och att alla andra har fel.

Micke sa...
23 juli 2011 kl. 09:05  

I mina ögon är denne norrman också en fundamentalist, fast en högerextrem sådan. Det som kännetecknar en fundamentalist är att de är så övertygade att de äger Sanningen och att alla andra har fel.

Anonym sa...
23 juli 2011 kl. 09:25  

Det som hänt är så fruktansvärt - känner bara ilska och sorg. En tragedi för de drabbade och för Norge, men också ett angrepp på det demokratiska politiska systemet och det öppna samhället. Politiskt våld i dess mest vansinniga form. Ser i tidningen att den utpekade gärningsmannen kallat sig nationalist, men han är ju bara en simpel mördare. Vi måste alla stå upp idag mot våldet och hatet. En ensam galning säger vissa, men han har fostrats i en undervegetation av extremistiska åsikter som finns även i Sverige. Se bara kommentarstrådar på vanliga nyhetsartiklar så vet ni jag menar - "Mona Muslim" är ett av de mildare uttrycken dessa grupper använder. Hatet mot demokrati i allmänhet och socialdemokratin i synnerhet är skrämmande. Nu måste vi alla stå upp, dessutom har vi som arbetar med försvaret ett särskilt ansvar att vara uppmärksamma. Vi vet från andra stater att yrkesförsvar tenderar att dra till sig extremister.
/Karl

Anonym sa...
23 juli 2011 kl. 10:07  

Varför frågar du? Detta är ett terrorattentat. Inte islamistiskt men likväl ett terrorattentat. Han mördar politiska motståndare..

Anonym sa...
23 juli 2011 kl. 11:46  

Icke västlänning= terrorist
Västlänning= psykist sjuk
samma handling samma resultat men ena bemöts med hat och den andra med förundran! Visst är vi människor konstiga djur?

Anonym sa...
23 juli 2011 kl. 14:53  

Nationalsocialism är faktiskt inte höger, utan en sorts socialism och alltså vänster. Om individen hör hemma i de kretsarna ligger svaret på frågan "varför" dessutom i den perspektivförskjutningen. Inte på individnivå - alltså varför just han gjorde detta - men som väntad destabiliserande händelse. Det räcker med att prata med psykpersonal för att förstå att det finns andra som skulle kunna göra något liknande.

Höger/vänster skalan är konserverad politisk representation som inte ändrats sedan 30-talet.

Höger vänster på 30-talet kunde däremot betraktas vertikalt med höger över och vänster under.

Nationalsocialister kommer med säkerhet att råka i öppen konflikt med Stalinister, Maoister och Trodskister i exakt den takt som staten inte längre har råd att dela ut resurser frikostigt så att det räcker till alla och lägger locket på konkurrens om resurserna.

Tobias Wallin

Anonym sa...
23 juli 2011 kl. 14:55  

Finns kopplingar mellan "städade" SverigeDemokraterna och detta avskyvärda illdåd som nollan Breivik genomfört? Vore intressant att få veta lite mer om vilka kopplingar som extremister har mellan varandra.

Genomlys, redovisa hur drägget försöker sprida sina ickedokratiska nördförändringar.

Har Jimmy Åkesson tagit aktivt avstånd från händelserna i Norge ännu?

Anonym sa...
23 juli 2011 kl. 16:52  

Man kan utröna "varför" av hans åsikter.. Det är en nyliberal galning, en foliehatt som tror att staten håller på att förslava mänskligheten.

Så varför tror ni han attackerade statliga byggnader och medlemmar av regeringspartiet? Det finns en tydlig, dock sjuk, logik i det.

Johan sa...
23 juli 2011 kl. 16:58  

Vi kan väl se det som en varning för den politiska extremismen i alla sina former, även om de inhemska varianterna än så länge mest ägnar sig åt misshandel, stenkastning, brännande av byggnader tillhörande deras personliga hatobjekt o.s.v.

Johan sa...
23 juli 2011 kl. 17:02  

Apropå Karls inlägg här så kan man också konstatera att socialdemokratin inte varit speciellt dålig på hatkampanjer mot sina politiska motståndare heller. Det är inte ett problem som löses genom att lägga ansvaret på "högerextrema" utan något som alla partiorganisationerna behöver jobba med både i form av retorik, arbetsmetoder och lära sig identifiera de som inte klarar att hålla sådan distans.

Harvest sa...
23 juli 2011 kl. 20:23  

Svd verkar ha knäckt den nöten redan. I meningen efter att de berättat om hans vapensamling nämner de att han spelade world of warcraft.
*facepalm*

I vilket fall kommer offren inte att hinna jordfästas innan diverse broilers och tyckare skall in och plocka politiska poäng.

Anonym sa...
23 juli 2011 kl. 21:54  

@ Anonym.

Om nazister skall kallas vänster eller höger kan diskuteras (själv tyckte han vänster) men den här killen var inte nazist så det är inte så relevant. För han var nazism, islam och kommunism samma sak - Auktoritär hatideologi.

"For meg blir det svært hyklersk å behandle Muslimer, Nazister og Marxister forskjellig. De er alle tilhengere av hat-ideologier."

"Ideologien multikulturalisme (kulturell marxisme) er en anti-Europeisk hatideologi som har som formål å ødelegge Europeisk kultur, identitet og kristendom forøvrig. Jeg sidestiller dermed multikulturalisme med de andre hatideologiene: nazisme (anti-jødisk), kommunisme (anti-individualisme) og Islam (anti-kafr)."

Anonym sa...
24 juli 2011 kl. 02:03  

Anders Quisling Breivik. Anders Quisling Breivik-sicken obeskrivlig pajas, vilken total skam för mänskligheten.

Undrar om han hörde röster från mars? Eller om det var avatarer som styrde hans handlingar? Mmmm...

newborg sa...
24 juli 2011 kl. 10:01  

Vad används typ FRA lagen till i sådana sammanhang, när exv ett 1500 sidor långt dokument finns på internet och flera vapenposeringsbilder på Facebook?

Kan inte dom kraftiga datorerna på FRA leta fram något så enkelt?

Anonym sa...
24 juli 2011 kl. 13:39  

Håller fullständigt med Newborg kl 10.01. Klarar inte de funktioner FRA har(?) att bearbeta inkommande information av typen landsförrädaren Quisling-Breiviks "manifest"?

FRA-lagen skulle hantera, och verktygen inom organisationen skulle användas till. att upptäcka och förhindra terroristcellsinformation.

Funkar inte FRA-lagen till medborgarnas skydd?

Anonym sa...
24 juli 2011 kl. 17:25  

När skulle FRA börja spionera på norrmän? Rimligtvis torde man ha häcken full bara att rota fram svenska och här boende dårar??
Att försvara sig mot en beslutsam och intelligent ensam galning är omöjligt om man inte har en jäkla tur.

Jonas sa...
24 juli 2011 kl. 20:32  

Det finns ingenting som säger att FRA/SÄPO/MUST inte skulle ha snappat upp dokumentet. Problemet är ju att det finns massor av människor som skriver samma saker och som inte gör ett dyft mer än att skriva. Att särskilja de 1000 tals människorna som bara skriver från de som går till handling är omöjligt.

Anonym sa...
24 juli 2011 kl. 23:59  

Jonas; det är sånt som Sverige HAR en underrättelsetjänst till. Funktionen ska varna för samhälleliga risker i tillräckligt god tid så att rätta åtgärder hinner vidtas för att ett balanserat skydd ska uppnås för viktiga funktioner i samhället.

Medborgarnas säkerhet får väl ändå anses som den viktigaste funktionen. Vad ska vi ha FRA-lagen till om inte såna här försök till samhällsomstörtning kan förebyggas?

Rätta mig om jag har fel....

newborg sa...
25 juli 2011 kl. 09:31  

Norska polisens beredskap och agerande är mycket märkligt, när man läser att inga helikoptrar fanns i Oslo,i luften eller i beredskap runt centrum. Utryckningen till Utöya 1.5 tim efter larmet ,måste anses som en ren parodi! Utryckningsbåten tog in vatten pga överlast och fick motorstopp. Först hade man inte båt alls och den lokala polisen tordes inte rycka ut tidigare på larmet. Förr fanns helikopterplatta på Fornebu,vad finns nu? Skandinaviens helikoptertätaste land, ska inte stå helikopterlösa, 30 min efter bombattentat mot regeringskvarteren!

Närmaste användbara helikopter med transportkapacitet fanns 7 mil bort på Rygge Flygbas. Ordinarie beredskapshelikopter i Oslo stod obemannad på marken i brist på pengar och semestrar!

Anonym sa...
25 juli 2011 kl. 10:17  

Intressanta synpunkter om vad FRA ska/bör avlyssna. I debatten när lagen kom till lät det annorlunda.

FRA har INTE tillstånd att spana på/söka efter trådbunden information som bara hanteras inom rikets gränser. De får bara spana/söka efter sånt som passerar gränsen. Information i luften får de (och alla andra) därmot avlyssna fritt.

Anonym sa...
25 juli 2011 kl. 10:19  

Komplettering till nyss:

FRA får inte spana på sådan information, men jag inbillar mig att detta skulle vara en uppgift för SÄPO. Och ev. MUST.

Anonym sa...
25 juli 2011 kl. 12:28  

Newborg; och är beredskapen i det nya sk Insatsförsvaret i Sverige speciellt mycket bättre?

Inga förband har högre insatsberedskap än 90 DAGAR-det är konsekvensen av Riksdagens beslut från 2008.

Blicka tillbaka en smula i tid-svenska polisens helikopterberedskap tiltades av en "mystisk låda"-kanske innehållande en bomb-i samband med värdecentralsrånet i Västberga i Stockholm häromåret.

Försvarsmakten har idag inga snabbt insatsberedda helikoptrar, polisen hade sin helikopter i ett obevakat tält-som atlltså gick att "lura" med en utställd mystisk låda....

Hade motsvarande tragedi utspelats i Sverige hade det sannolikt rört sig om MINST samma insatstider som för Norge.

Frågan är ju vad Riksdagen har bestämt genom sitt beslut "Ett användbart Försvar" från 2008. Inget verkar fungera i alla fall....

uppgiven sa...
25 juli 2011 kl. 20:08  

@anonym 23:59

På vilket sätt var den här galningen ett hot mot svenska medborgare? Och hur menar du att man på ett par timmar skulle ha lyckats fånga upp dokumentet, analysera det och larma polis till rätt plats? Finns inte en underrättelsecykel i världen som klarar det...

Dessutom, hur många dårar har publicerat liknande saker och hur många av dem agerar på sina fantasier?

uppgiven sa...
25 juli 2011 kl. 20:13  

@newborg

Du bör kanske kolla dina fakta innan du dissar norska polisen? Breivik greps exakt en timme efter att polisen fick larmet om skottlossningen. Med tanke på att polisen sannolikt hade ett visst fokus på bomben i Oslo då så får man säga att det var synnerligen snabbt. Inte minst eftersom man då inte visste vad vi vet nu.

Edis sa...
25 juli 2011 kl. 20:47  

@newborg

Det tog 11 minuter från första larmet om skottlossningen innan polisens specialstyrka inkalldes. Det tog dem 31 minuter att åka landvägen till Utöya och sedan 18 minuter att ta sig ut till ön från fastlandet och göra gripandet. Totalt en timme från larm till gripande. Det är nog ungefär den tid man kan förvänta sig för ett ingripande av den här typen.

Några helikoptrar för personaltransport har polisen inte.

Anonym sa...
25 juli 2011 kl. 22:19  

Blir galen på svensk kass riksmedia som inte ens kan hålla koll på helautomatisa vapen eller halvautomatiska dom svamlar om att de inte skulle tillåtas i sverige blablabla vi har en helvetes massa halvautomatiska vapen i sverige dessutom är dom bättre för ändamålet än tex ett helautomatiskt kan media aldrig kolla fakta först.

Anonym sa...
25 juli 2011 kl. 23:10  

Replik till Uppgiven kl2008; Vad ska Sverige ha en "underrättelsetjänst" till om den inte kommer med underrättelser I RÄTT TID?

Och Anders Quisling Breivik kan mycket väl ha utgjort ett hot mot den svenska nationen-i hans "manifest" lär stå att över 9000 svenskar skulle få sätta livet till om han fick sin vilja igenom.....

Anonym sa...
25 juli 2011 kl. 23:15  

Först och främst håller jag med om att det egentligen inte är relevant att gräva i gärningsmannens motiv och psyke eftersom det inte finns någon förklaring på hans beteende annat än att han uppenbarligen var psykiskt störd.

Däremot är det betyligt mer intressant att ställa sig frågan om säkerherts- och underrättelsetjänsten kan använda den digra informationen om Breivik för att förfina sin spaning. Det borde inte vara omöjligt att hitta ett antal indikatorer som var sig kan vara harmlösa, men som tillsammans kan resa varningsflagg för en viss individ.

I Breiviks fall borde det kanske inte ha varit så svårt. Han hade mångåriga kopplingar till extrema politiska ideologier, saknade fast anställning och inkomst, levde som en enstöring och flaggades av tullen för inköp av suspekta kemikalier. Det borde egentligen ha räckt för en extra titt.

Argumentet att nätet är fullt av personer som skriver galna saker utan att utgöra något hot är inte längre hållbart.

Dagens människor sköter en stor del av sitt liv via nätet och det är också där man kan hitta ledtrådar om riskabla individer.

/Chris Anderson

Kaptenen sa...
26 juli 2011 kl. 00:13  

Någon skrev att vi människor är konstiga djur. Betänk att c:a 85 döda norska ungdomar betingar tysta minuter och berg av rosor. Hur många rosor och tysta minuter skänks till de hundratals barn som dör hungriga varje dag i Afrika? De dör av politiska skäl.

Anonym sa...
26 juli 2011 kl. 01:54  

uppgiven:

Exakta tiden för när de olika polismyndigheterna blev larmade verkar lite osäker.

uppgiven sa...
26 juli 2011 kl. 06:06  

@Anonym 23:10

Nu är du larvig. Du kan lika gärna hävda att Norge inte borde ha polis eftersom de inte kunde gripa Breivik snabbare än en timme efter larm.

Hur tragisk händelserna i Norge än är, så är det knappast så att de utgjorde ett hot mot Norges överlevnad som nation. Så att hävda att en underrättelsetjänst som inte kan upptäcka och förhindra sådant är värdelös är fel.

uppgiven sa...
26 juli 2011 kl. 11:10  

@anonym 01:54

Osäker enligt vem då? De uppgifter som återfinns i massmedia säger samtliga att larmet kom strax före 1730 och en timme senare var han gripen.

Anonym sa...
26 juli 2011 kl. 15:51  

Replik till Uppgiven kl 0606; Sverige behöver alltså inte en underrättelsefunktion av sådan kvalitet att den I RÄTT TID förmår att upptäcka och förvarna om hot mot nationen? Det är i alla fall det skribenten Uppgiven anser-och skriver.

Underrättelsefunktionen i Sverige har under de senaste decennierna växt amrkant. Frågan är ju om den blivit effektivare-eller om den kanske numera nästan lever ett eget liv..... för sin egen skull och för att odla sin egen särart....

"Det är ingen idé att vara hemlig-om inte andra känner till det"

Sätt underrättelsfunktionen under RIKTIG granskning om det visar sig att de inte förmår att vara den larmklocka de ska vara för medborgarnas säkerhet.

uppgiven sa...
26 juli 2011 kl. 20:31  

@Anonym 15:51

Du måste jobba lite på din läsförståelse. Jag har aldrig skrivit att Sverige inte behöver en underrättelsetjänst som kan upptäcka hot mot nationen.

Däremot anser jag att det är naivt att tro att det är möjligt att fånga upp ett sådant dokument som galningens "manifest", analysera det och larma polis så att de hinner stoppa honom på den tid som gick mellan att han skickade ut det och skred till verket. Det är helt enkelt inte rimligt, underrättelsecykeln tar längre tid än så. Det betyder inte att underrättelsetjänsten är meningslös.

Dessutom, hur tragiskt ett sådant här vansinnesdåd än är för de drabbade, något hot mot nationen som helhet är det knappast.

Verkligheten är inte som i "24"...

Anonym sa...
26 juli 2011 kl. 20:50  

Det är definitivt rimligt, definitivt ett medborgerligt krav, att en underrättelsetjänst-värd namnet-ska kunna förvarna om befarade angrepp av den typ som Norge utsatts för.

Är det någon här på forumet som motsäger det?

Anonym sa...
26 juli 2011 kl. 20:59  

Fråga till Uppgiven; Anser du fortfarande att Anders Quisling Breivik INTE kan ha utgjort ett hot mot Sverige?

Om inte, motivera gärna ditt svar. Om du ändrat uppfattning-motivera gärna det med.

Anonym sa...
26 juli 2011 kl. 21:11  

@ Anonym 20:50

Själv har jag full förståelse för att man missade Breivik. Att en norrman skulle döda så många oskyldiga landsmän i protest mot islamiseringen eller whatever, strider mot allt man kan föreställa sig.

Däremot slås man av att Breivik ändå uppfyller många av de traditionella huvuddragen i gärningsmannaprofiler avseende vansinnesdåd:

1) enstöring
2) vapenintresserad
3) extrema åsikter
4) oordnade förhållanden

Dessutom fanns det ytterligare indikationer i samband med hans kemikalieköp.

Naturligtvis är det inte alla enslingar med vapen och extrema åsikter som blir farliga men många av de som har begått tokmord har just den profilen.

Därmed hade det nog inte varit helt omöjligt att upptäcka Breivk och ha honom under viss uppsikt.

Men det borde bli en läxa för framtiden.

Med risk för att låta tjatig så fanns det ju ett nätspår omkring stockholmsbombaren där ett antal faktorer fick honom att framstå som en riskperson, bland annat hans jihadistromantik, resor till träningsläger i mellanöstern och belägenhet i extremistfästet Luton.

Nog finns det utrymme för att förfina den spaning som rimligen måste bedrivas mot riskpersoner på nätet.

/Chris Anderson

uppgiven sa...
26 juli 2011 kl. 21:18  

Jadu anonym, eller troll kanske jag borde skriva, jag motsätter mig att det är ett rimligt krav.

Såvida du inte menar rent generellt, för då kan du få den varningen här och nu: det finns risk för att ensamma galningar begår massmord.

Vill du ha namn och adress på den av alla galningar som faktiskt kan få för sig att leva ut sina fantasier? Titta på "24" då...

För övrigt vill jag minnas att det för inte så länge sedan var "ett medborgerligt krav" att underrättelsetjänsten skulle ge fan i att lyssna på Internettrafiken...

Anonym sa...
26 juli 2011 kl. 23:46  

Vem skulle ha reagerat? Ingredienserna till bomben levererades från Polen till Sverige och smugglades härifrån till Norge.

FRA och MUST synar inte civila affärstransaktioner och Tullen synar inte utflödet av exportvaror. Terroristen visste nog vad han gjorde!

Frågan är snarare om jurister och domstolar vet vad de sysslar med? Hur kan de döma en terrorist till fritt vivre på lyxhotell i 21 år på vår bekostnad?

Det behövs ingen rättegång. Häng fanskapet på närmaste soptipp och klipp därefter av repet så att råttorna får näringsriktig föda!

Flygsoldat 113 Bom

uppgiven sa...
27 juli 2011 kl. 08:08  

@anonym 20:59 (varför kan folk inte använda signaturer...)

På vilket sätt anser du att Breivik skulle ha utgjort ett hot mot Sverige?

Visst, han har tydligen listat ett antal svenskar som han anser borde dödas. Är det troligt att han skulle lyckas med det? En sak att genomföra ett vansinnesdåd, därefter är det slut för honom. Ett vansinnesdåd utan möjlighet till uppföljning utgör inget reellt hot mot någon nation, oavsett hur tragiskt varje enskilt dödsfall är för de anhöriga.

Du har uppenbarligen en annan uppfattning, nu tycker jag att du ska redogöra på vilket sätt Breivik utgjorde ett hot mot Sverige. Ange gärna också vad du anser att vi skulle ha vidtagit för åtgärder. Skicka SOG till Norge kanske?

Martin J sa...
27 juli 2011 kl. 08:20  

Trist att media nu drar nytta av det fruktansvärda dådet för att ta billiga poänger och kleta detta på Fremskrittspartiet, SD och Dansk Folkeparti.

Om det varit en djuraktivist som genomfört detta i sitt "krig för djuren", hade naturskyddsföreningen fått sota för det? Om det varit en vänsteraktivist som begått gärningen i sitt "krig mot kapitalismen", hade vänsterpartiet m.fl avkrävts ansvar? Det är förstås retoriska frågor eftersom vi vet att så inte skett, då hade det basunerats ut att det var en enskild galning och ingen organisation eller parti kan hållas ansvarigt för enskilda psykiskt störda personer.

Resultatet av detta resonemang blir att om man är det minsta kritisk till svensk invandringspolitik (annat än vid köksbordet då de flesta har synpunkter) eller påpekar att det finns mycket negativt inom islam, då är man omedelbart en potentiell terrorist och massmördare.

Anonym sa...
27 juli 2011 kl. 09:01  

Replik till Martin J kl0820; Försöket till billiga päng i media sköter klantskallarna i SD så bra själva. Erik Hellsborn, SD i Varberg, satte foten i käften riktigt duktigt häromdagen och det lär ju fortsätta så sakteliga.

Är jättebra att SD nu synas riktigt mycket av media så att hela världen får veta hur idiotiska och i många fall rent rasistiska många av SD medlemmar förefaller att vara.

Eller Martin J-kanske du kan hjälpa din vän Erik Hellsborn? Tycker du han sagt något vettigt rentav?

Anonym sa...
27 juli 2011 kl. 09:06  

Intressant artikel i SvD. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt_6349506.svd

Jätterba att media nu synar SD och liknande ickdemokratiska strukturer ordentligt.

Anonym sa...
27 juli 2011 kl. 12:32  

Re Martin, jag instämmer till fullo.
Att som nu försöka vinna inrikespolitiska på tragedin utförd av inte helt frisk person är äcklande.
Atten normal debatt kring invandring och islamism skulle stoppas var dessutom mördarens uttalande mål.
Sen kommer de vanliga gapandet om skärpta vapenlagar och för dålig beredskap.
vad ska vi ha för vapenlagar? ska en dåre ta friheten från flera hundratusen svenskar och norrmän?
Vi kan aldrig skydda oss mot skruvade människor som vill göra andra människor illa.
visst kan vi ha insatsstyrkor i varenda kommun och förbjuda jaktvapen och tvinga alla att årligen låta sig intervjuas om sina politiska åsikter.
Varför inte sätta ett chip innanför huden så att de som anses tycka fel kan spåras av politiskt utvalda övervakare.
Det samhälle vi försöker skydda oss mot att tvingas leva i är det vi kommer få när godhetens och de politiskt korrekta är klara.
Vi kan ha Must, Säpo, FRA piketpolis och rosa mysdressar som enda tillåtna klädsel och där män tvingas tejpa upp kuken mellan benen, det kommer ändå inträffa tragedier.
Enda sättet att helt skydda oss mot vansinnesdåd är att förbjuda människor.

Anonym sa...
27 juli 2011 kl. 13:47  

@ 113 Bom 23:46

Enligt uppgifter från Verdens Gang, som spridits i nyhetsmedia över hela världen, stod den polska kemikaliefirman faktiskt under tullbevakning och den norska underrättelsetjänsten fick i mars i år Breiviks namn som en av de personer som genomfört betalningar till den polska kemikalihandlaren.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oslobomben/artikkel.php?artid=10080789

Underrättelsetjänsten valde dock att inte följa upp uppgifterna. Detta visar dock på vikten av att sammanfoga flera uppgifter för att få en komplett riskbild av en person. Hade man valt att granska Breivik så hade man nämligen kunnat upptäcka tillräckligt många avvikelser från normen för att få ett varningsflagg.

Av Breiviks egen utsaga behövde han göra omkring fem nätköp av suspekta ingredienser. Hade man följt detta hade det utan tvekan gett varningsflagg. Lägger man ihop detta med gärningsmannaprofilerna i samband med olika vansinnesdåd i olika länder de senaste decennierna så hade det inte varit omöjligt att ta hand om Breivik innan han satte sin plan i verket.

Utsagan att det hade varit omöjligt att upptäcka Breivik i förväg får alltså tas med en nypa salt. Det är dock fullt förståligt, eftersom ingen som sagt hade kunnat tänka sig ett vansinnesdåd av detta slag.

Vi bör ju dock tillägga att vi idag lever med en gränsöverskridande övervaknings- och underrättelseapparat som är speciellt dedikerad för att upptäcka terrorhot.

En gemensamt drag för de flesta terrorister under det senaste decenniet är att de har flugit under radarn, bland annat på grund av att de har varit ostraffade och på ytan ganska ordinära. För att hitta riskindividerna handlar det alltså om att analysera beteendemönster och para ihop dem med vissa personlighetsprofiler.

Detta ska egentligen inte vara svårt och det handlar väl snarare om att använda och kalibrera spaningsresurserna på rätt sätt.

/Chris Anderson

Göran Mellblom sa...
27 juli 2011 kl. 15:32  

Vilka personer är det som håller i Försvarsmaktens vapen? Vilken profil KAN officerare ha som inte framkallar misstänksamhet och avsky hos medmänniskorna efter Breviks härjningar?

Vad är egentligen en officer? Min känsla efter dådet i Norge är att vår Försvarsmakt har fått mycket stora trovärdighetsproblem att brottas med.

Jag anar också att de inte längre går att lösa genom att dölja militärerna inne i kasernerna och se till att de bär privata kläder när de går ut.

Istället tror jag att folk vill se oss, och höra oss tala t.ex. i media direkt och utan informatörers tolkning. Kan man lita på oss?

Det är ju trots allt vi som skall skydda dem mot Breviks utländska kamrater. Mot Brevik stod vi - som vanligt och som alltid i våra länder - maktlösa med alla våra vapen och stridstekniker.

Men vilka är de RIKTIGA officerarna? Var och varannan bär ju officers gradbeteckning numera.

Vem kan allmänheten lita på? Kanske bara på vissa officerare? Men vilka är de? Hur känns de igen av vanligt folk?

Hur låter det när officerare yttrar sig? Hur ser man ut? Ser vi ut som om man kan lita på oss, som ju har flera och avsevärt kraftigare vapen än den där norrmannen, som när allt kommer omkring bara var en amatör, ehuru hemsk.

MVH Göran Mellblom

Martin J sa...
27 juli 2011 kl. 19:34  

Anonym 09:01 (När ska folk lära sig att använda signaturer?!)

Då jag själv inte läst vad Hellsborn skrev och hans inlägg nu är borttaget vet jag inte exakt vad han skrev och du får ursäkta om jag inte tar skvallerkvällstidningarnas referat på allvar.

Av det jag hört om saken har jag förstått att han sagt något i stil med att det aldrig hänt om det inte varit för att Norge var mångkulturellt och om de inte tagit emot så mycket invandrare. Min åsikt om det är att det givetvis ligger någonting i det, men man kan inte vara säker på att gärningsmannen inte gjort något liknande ändå eftersom han uppenbarligen är en psykiskt störd våldsromantiker. Varande en sådan hade han säkert hittat någon annan anledning att massmörda oskyldiga. Men just detta attentat, riktat mot just dessa personer utfört just på detta sätt vid detta tillfälle hade nog inte inträffat om Norges invandringspolitik liknat t.ex. Japans.

På samma sätt kan man ju konstatera att islamistisk terror naturligtvis inte hade funnits om inte religionen islam existerat, eller hur? Det finns ett oändligt antal alternativa händelseutvecklingar i historien där vi i dessa fall hade fått se en värld som varit annorlunda än den vi faktiskt lever i. I dessa "parallella universum" finns förmodligen andra religioner och andra företeelser som vi inte har idag och därmed också slipper, fast vi vet inte om det.

Vill du/ni läsa lite vettiga tidningsalster rekommenderas dessa:

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14274387

http://www.barometern.se/ledare/anders-behring-breivik-ar-inte-konservativ%282875545%29.gm

http://www.nwt.se/asikter/ledare/article941438.ece

Magnus Redin sa...
27 juli 2011 kl. 19:38  

Hitintills har jag inte sett någon uppmärksammad koppling mellan Brevik och försvarspersonal, men det finns givetvis en risk att nästa motsvarande terrorist väljer att låtsas vara militär.

Något som försvårar för galningar är att militärer inte uppträder ensamma utan i grupp, det är mycket vanligare med ensamma poliser eller väktare. Så fort flera personer är inblandade i ett dåd ökar chansen att det upptäcks eller att någon av dem får ett ögonblick av klarsyn.

Terroristen valde jakt och sportskytte för att få tag på legala vapen. Tidigare hade givetvis hemvärnet kunnat vara ett sätt att få tag på ett vapen. För alla dessa sätt att få tillgång till vapen är den sociala kontakten viktig för att hitta dårar. Sedan lär vare sig större restriktioner på legala vapen eller mer sociala kontakter hjälpa då en person som Brevik som förbereder sig i åratal är driven nog för att leta upp illegala vapen.

En erfarenhet som kan dras av detta är att det är bra med bättre beredskap med transporthelikoptrar för polis, ambulanshelikoptrar och ambulanser. Men då den erfarenheten inte drogs av Estonia och ekonomin är ansträngd tvivlar jag på att något händer.

Hemvärnet bör få en större roll för att hjälpa och vakta efter stora terroristdåd och katastrofer.

En sak som har gjort mig betryckt för Sveriges del är att inom timmen efter attentatet var islamistisk terrorism utpekad och kritiken mot islam var igång. Detta fick mig att omvärdera en del bloggare som jag följer. Nu när det var fel är det full mediaoffensiv mot islamofobi och krav på tabu mot att röra frågor som kan motivera våldsverkare.

Båda reaktionerna på vems fel det är och vad vi skall göra åt det är åt skogen och de gör det svårare för mig som vill:
1: Bo kvar i mitt utanförskapsområde som jag föreställer mig riskerar att bli ett rosengård om dåliga trender
fortsätter och faktiska problem inte blir lösta.
2: Kritisera vidskepelse som religioner och hindra dem från att sabotera upplysning och frihetlig kultur.
3: Behandla människor som jämlika och kritisera alla extremister.

Dessutom har jag en svartsyn på framtiden då oljan och många andra resurser håller på att sina. Om vår egen kulturella identitet inte anses positiv av vår egen intelligentia och vi misslyckas med att hantera invandringen på ett konstruktivt sätt kan mycket gå åt helvete efter några års depression.

Anonym sa...
27 juli 2011 kl. 20:46  

@ Chris Anderson

Ur teoretisk synpunkt har det alltid varit lätt att fånga fula fiskar. Gammelgäddor är till exempel stora och gör mycket väsen av sig i sjön. Så teoretiskt sett skulle det vara en enkel sak att kroka gammelgäddan.

I den bistra verkligheten härskar den otursförföljde piloten Murphys berömda lagar:

$1.Allt som kan gå fel gör det!

$2.Allt som inte kan gå fel gör det i alla fall!

Praktik är nämligen skild från teori. Flertalet fiskare blir därför nöjda om de får småfisk!

Flygsoldat 113 Bom

Pellefant sa...
27 juli 2011 kl. 21:15  

@Göran Mellblom

Jag vet inte riktigt vart du vill komma men du/ni/officerare kan nog lära er av räddningstjänsten, tidigare brandkåren.

Där är det alltid en fullt utrustad brandmästare som på plats och i utrustning svarar på frågor i media (tv/radio/tidning) när något brinner eller när det föreligger fara. Det ger allmänhetens förtroende!

För några år sedan (vet inte hur det är nu) så var just brandkåren den blåljusmyndighet som åtnjöt mest förtroende i samhället och i det en klar särställning!

En polis drar på sig en överdragsjacka för att slippa vara polis i tunnelbanan när han åker hem. De flesta officerare jag ser äker hem från jobbet i full uniform. Jag tror att man ska hålla fast i det.

Om du frågar dina informatörer vid INFO staben i försvarsmakten så kommer de att säga att de helst inte vill uttala sig och att störst effekt nås om det är riktiga som uttalar sig!

Såvitt jag förstår så måste ni förstå att proffsen på info otvunget måste kunna samverka i dessa frågor med dem som bär uniformen på riktigt.

Jag tror inte att de gör ett bättre jobb än de riktiga militärerna, därmot vet jag att riktiga militärer om de är ödmjuka faktiskt kan lära ett och annat av infomänniskorna!

Jag är inte säker på att de (informatörerna) känner sig helt välkomna av er!?

Anonym sa...
27 juli 2011 kl. 21:15  

@ Chris Anderson
Vad skulle man låst in B-vik för? Det är inte olagligt att köpa konstgödsel eller att ha avvikande åsikt!

Anonym sa...
28 juli 2011 kl. 00:24  

@ 113 Bom

Allmänheten kan förväntas stödja ett omfattande övervakningssystem om det fungerar och faktiskt hittar terroristerna INNAN de begår sina hemska brott. I vissa länder fungerar systemen. I andra inte så bra. Legitmitetsproblemet uppstår om de laglydiga känner sig ständigt övervakade men "de fula fiskarna" ändå leker fritt.

@ Anonym 21:15

Lätt. Förberedelse för terroristbrott. Det är en smal sak för säkerhetspolisen att övervaka aktiva terrorister till dess att man har tillräckliga bevis för fällande dom. Hade man gripit Breivik med hans "manifest" och alla kemikalier i ladan så hade det blivit ganska många år på kåken.

/Chris Anderson

Anonym sa...
28 juli 2011 kl. 00:38  

@ 27 juli 2011 21:15

Nä men om man fick kors köra system kanske man insett att han planera massmord och låst in han för förberedelse.
Markstridsofficer

Magnus Redin sa...
28 juli 2011 kl. 08:09  

Chris, hade Breivik postat sitt manifest tidigare än ca en timme före dådet hade polisen givetvis tipsats och hunnit reagerat och med en bombfabrik i ladan hade det varit ett lätt fall.

Det går inte att övervaka alla människors datorer. De enda som har försökt sig på att införa sådant i västvärlden är upphovsrättsindustrin. Om det skulle införas totalövervakning skulle det minst sagt uppfattas som obekvämt att alla affärshemligheter, kärleksbrev, kontakter med läkare odyl och även porrkonsumtion var tillgänglig för ett okänt antal övervakare som skall föra register och korskontrollera allt för att hitta människor som håller på att bli terrorister. Det skulle bli mängder med motreaktioner och behövas rejäl repression för att hindra människor från att försöka åstadkomma ett privatliv genom att t.ex. föra sin dagbok på datorer som ej är anslutna till internet.

Att försöka lösa problemen med totalövervakning skulle åstadkomma ett samhälle som jag absolut inte skulle vilja bo i. Det här är så viktigt att argumentera emot att det är värt den sociala risker att hamna på samma sida i debatten som pedofiler och nazister om jag inte lyckas hantera att de som vill införa repression och övervakning använder dem som argument.

Anonym sa...
28 juli 2011 kl. 11:25  

@ Micke 23 juli 09:04 om FUNDAMENTALISTER

Din definition av en fundamentalist är intressant.
Det skulle innebära att även herr Tolgfors är fundamentalist med hänsyn till hur han bl.a avfärdat Wilhelm Agrell eftersom fundamentalister " är så övertygade att de äger Sanningen och att alla andra har fel."
Sen lär karl vara religiös också - slutsats - religiös och fundamentalist - en verkligt farlig man som man bör hålla ögonen på.

Anonym sa...
28 juli 2011 kl. 15:25  

Svenska polisen saknar mycket riktigt, som några skribenter här på forumet redan påpekat, helikoptrar för transporter av t ex Nationella Insatsstyrkan.

Kanske vore nåt för polisen att få använda nyrenoverade HELIKOPTER 4-Sea Knight-Marinkårens helikopter!

Finns för omedelbar användning i Ronneby. Läs gärna länken: http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/Nyhetsarkiv/I-Sverige/Helikopterflottiljen-Hkpflj/12004/Har-star-Helikopter-4/

Eller tänker Tolgfors och gänget runt honom skrota dessa nyrenoverade helikopterar-vad har det inte kostat skattebetalarna-till INGEN nytta?

Anonym sa...
28 juli 2011 kl. 15:40  

Läste att polisen inte förfogar över en (1) enda helikopter som kan transportera en grupp poliser (8-10).

Till försvarmaken har köpts 32 st sådana helikoptrar (18 NH 90 och 15 Black Hawks).

Är det ingen mer än jag som tycker att det känns........märkligt!

// Undrande

Göran Mellblom sa...
28 juli 2011 kl. 15:46  

Vem skall övervaka de som övervakar? Evigt problem i Rousseaus laissez-faire system (låt gå-anda).

MVH Göran Mellblom

Anonym sa...
29 juli 2011 kl. 12:15  

Jag undrar om man inte skulle få köpa Hkp 4 av FM och sen leasa ut dem med pilot enl konsult koncept till FM och tjäna en bra hacka likt de ukrainska piloter som flyger MI 8/17 åt Isaf i Afghanistan.
Markstridsofficer som funtar på ta 3månaders Helikopter cert i nått öst land:)

Anonym sa...
29 juli 2011 kl. 13:24  

@ Magnus Redin 08:09

Det handlar om varningsflagg, som jag skrev tidigare. Breivik var redan flaggad för säkerhetstjänsten på grund av sina polska kemikalieköp men man valde att inte titta närmare på honom.

Hade man gjort det hade man kunnat avlyssna hans datortrafik till exempel, och då upptäckt att han dels kommunicerade med högerextremister i England, dels köpte fler suspekta kemikalier på nätet. Då hade man kunnat sätta honom under mer utökad bevakning eller helt enkelt göra en husrannsakan på en gång.

Hade man gjort det så hade man kunnat beslagta hans dator med manifestet i och man hade också hittat hans terrorverkstad i ladan.

Det är inte så svårt utan det handlar om att hämta och bedöma information, samt att agera med omdöme.

Jag har mycket stor sympati och förstelse för att norrmännen inte spårade Breivik, för ingen av oss hade trott på en nordisk McVeigh.

Men det hade inte alls varit omöjligt att upptäcka honom om det hade funnits bra rutiner eller vakna tjänstemän när han flaggades i mars i år.

Det är läxan som vi måste ta med oss.

/Chris Anderson

Anonym sa...
31 juli 2011 kl. 12:27  

Även The Daily Telegraph är nu inne på att det hade varit praktiskt möjligt att spåra Breivk innan terrordåden:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/norway/8673118/Norway-massacre-British-traders-helped-supply-Breiviks-arsenal-of-weapons.html

Det finns också uppgifter om att den norska säkerhetspolisen avlyssnade Breiviks telefon och datorkommunikationer i mars i år. Avlyssningen pågick bara i ett dygn, dock.

/Chris Anderson

Anonym sa...
1 augusti 2011 kl. 16:18  

Det ÄR en stor skillnad mellan denne norske terrorist och de muslimska terroristerna, han har inget som helst stöd i det norska samhället/folket, ingen ställer upp till hans försvar, medans inte allt för få av muslimerna och till och med muslimska teologer och imamer faktiskt ställer upp bakom de muslimska terroristerna!

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade