Vem och varför? (uppdaterat 22.10)

Det är många frågor, men få svar än så länge med anledning av eftermiddagens stora tragedi i Oslo. Det två övergripande frågorna är naturligtvis vem som ligger bakom och varför.

Norge har flera gånger varit utsatt för terrorhot med anledning av landets starka militära engagemang internationellt. Framförallt har detta gällt insatserna i Afghanistan och nu på sistone i Libyen. Redan under Operation Allied Force över Balkan 1999 utsattes Norge för terrorhot, framförallt riktade mot familjer till militär personal.

Norge har i Afghanistan genomfört mycket framgångsrika insatser i Afghanistan och där dragit på sig en hel del talibansk ilska. Tillsammans med Danmark har Norge under insatsen i Libyen stått för ca en fjärdedel av alla anfall mot markmål, vilket är oproportionerligt stora delar med tanke på ländernas storlekar och antal flygplan som avdelats för insatsen. Så sent som härom veckan uttalade den i Norge verkande Mullah Krekar terrorhot mot Norge för dess militära engagemang i muslimska länder. Norge har länge velat bli av med Mullah Krekar, men kan av "humanitära skäl" inte utvisa honom till Irak, där han hotas av dödsstraff och tortyr.

Al Qaida har tidigare under våren hotat med att slå till i Europa som hämnd för Usama Bin Ladens död i Afghanistan. För ca två veckor sedan hotade också den libyska regimen med terrordåd i Europa som hämnd för den internationella militära insatsen mot landet. 

Norge och Oslo har i och med eftermiddagens händelser sällat sig till den tråkiga klubben av städer som utsatts för terrordåd, vilken Stockholm fick medlemskap i gångna december. För några år sedan formulerades den nordiska solidaritetsförklaringen, vilken sedermera följdes av en svensk solidaritetsförklaring med övriga europeiska länder i enlighet med Lissabonfördraget. Solidaritetsförklaringarna är bredare än bara militära och kan t ex handla om hjälp vid naturkatastrofer. Ett scenario som frekvent nämnts i anslutning till solidaritetsförklaringarna är just terrorism. Det blir intressant att se huruvida Norge kommer att anhålla om stöd av övriga nordiska länder med anledning av terrorangreppen i Oslo och i så fall vilken form av stöd.

Vem och varför är fortsatt de stora frågetecknen.

Media: Aft, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, SvD, 2, 3, 4, DN, 2, 3, 4, 5, 6, Exp, 2, 3


Uppdatering 22.10: Arbeiderpartiet kan tyckas vara det utpekade målet med tanke på bomben mot regeringshögkvarteret och det efterföljande skottdådet på Arbeiderpartiets ungdomsorganisations sommarläger på Utöya. Det av polisen bekräftade sambandet med en falsk polisman på bägge platserna och gripandet av en man i anslutning till Utöya är mycket intressant. Farhågorna om islamistisk terrorism eller terrorism i anslutning till Libyeninsatsen kan mycket väl komma på skam. Den islamistiska terrorgrupp som tidigare ikväll tog på sig ansvaret för bombdådet, tog senare tillbaka påståendet.

Oslopolisen håller presskonferens kl 2230. Enligt uppgifter är man nu mycket nära ett uppklarande av det hela.

SvD, 2, 3, DN, 2, Exp, 2, Aft, SR, SVT


Uppdatering 22.35: Enligt TT talar nu norska polisen om att det snarast kan röra sig om inhemsk terrorism istället för internationell.

15 kommentarer:

Anonym sa...
22 juli 2011 19:15  

Mmm obehagligt det där.

Ska bli intressant att se vem som tar på sig ansvaret och vem som sedan anses ansvarig.
/truppparen

Anonym sa...
22 juli 2011 19:18  

Tänk om någon smart person började räkna ihop alla katastrofer som händer så kanske denne skulle fatta att människan inte längre är störst i näringskedjan här längre :D

Anonym sa...
22 juli 2011 19:33  

Det som slår mig med attacken är skillnaden på målen jämfört med de islamistiska attackerna mot London, Madrid och Stockholm.

Om attacken mot Utøya är kopplat till sprängdådet så har vi en terrorattack med klara statliga/politiska mål.

Explosionen i Oslo har riktat sig mot regeringsbyggnader och statsministerns kontor. Attacken på ön är en attack på norska arbetarpartiets ungdomsorganisation och där Norges statsminister var tänkt att dyka upp(även om det var dagen efter).

I terrorattackerna mot London, Madrid och Stockholm så verkar målet primärt varit områden med stora folksamlingar, utan att det ska ha funnits något statligt/politiskt mål. Man har där varit ute för att skapa så mycket döda/civlia förluster.

Wiseman sa...
22 juli 2011 19:48  

19.33: Intressanta synpunkter. Attackerna är verkligen koncentrerade mot just det norska regeringsstyret i form av Arbeiderpartiet.

Anonym sa...
22 juli 2011 20:48  

Om hur många hundra år kommer vi att se svenska militärer göra en sådan insats som norska försvaret gjorde på gatorna i Oslo idag?

Anonym sa...
22 juli 2011 20:49  

En islamistisk terrorgrupp har tagit på sig dådet. Iaf för bomben.

Man kan dock undra om attacken på lägret är någon annan. Det skedde ett tag efter bomben och den gripne uppges vara ljus. Någon som tyckte dessa var ansvariga för detta på något sätt?

Anonym sa...
22 juli 2011 21:09  

Till Anonym(22 juli 2011 20:49) :
Att någon grupp "tagit på sig dådet" är inte samma sak som man utfört det.

Om gärningsmannen var "ljushyad" och det är en islamistisk grupp, så kan det varit en tjetjen eller en konvertit.

En annan möjlighet är att det är en inhemsk grupp. Dock tror jag den risken är liten.

Finns förmycket att förlora på att smälla av en stor bomb mitt i ens "egna" huvudstad ...

Tror isåfall att det snarare har att göra med Libiyen-insatsen.

Wiseman :
Anledningen till att jag kom och tänka på detta, är att CNN var så himla desperata på att koppla ihop detta med Al-quaida. Den enda länk de kom på var att Al-quiada dåden oftast hade flera bomber/flera mål.

Då slog det mig den stora skillnaden i val av mål.

Detta tyder på att man har som mål att attackera den norska staten/statsledningen snarare än den norska civilbefolkningen.

Anonym sa...
22 juli 2011 21:14  

Om detta är en terroristattack av utlänningar, så ser man effekten av ett gränslöst Europa, där alla gränskontroller har avskaffats!

Flygplatser i Europa är förvandlats till formidabla fort, men hela länder lämnas öppna,helt utan gränskontroller!

Anonym sa...
22 juli 2011 21:56  

Ja visst jag tycker att vi bygger mur runt Sverige de hjälper nog!

Hjalle sa...
22 juli 2011 22:00  

Tydligen har Jihadis tagit på sig ansvaret för attacken.

http://www.nytimes.com/2011/07/23/world/europe/23oslo.html?_r=1&hp

Wiseman sa...
22 juli 2011 22:03  

Hjalle: Och även tagit tillbaka det igen. Nämndes bl a på Aktuellt.

Klart Skepp sa...
22 juli 2011 23:14  

Det bekräftades på presskonferensen att det var en norsk medborgare som har gripits på Utøya. Visst, han kan ha använts av någon som nyttig idiot, men jag tror inte att vi ska utesluta en inhemsk grupp hur gärna några av oss vill gå in i och automatdeklarera Islamistiska grupper som skyldiga för detta. Paralleller med kanske kan göras med Oklahomabombaren. Det förbryllar mig dock att detta inte ledde till ett utökat självmord i så fall. Det gjorde det iofs inte heller för Oklahomabombaren.

Den som lever får se.

http://vidsynt.wordpress.com/ sa...
23 juli 2011 00:50  

Vi får alla iaf hålla tummarna för att det inte är en norsk krigsveteran som slår tillbaka mot Staten på sitt eget rubbade sätt.
Det vore minst sagt dålig PR för alla oss krigshetsare.

En riktig tragedi hursomhelst och vi får alla hoppas att man kan vrida detta mot Al-qaida även om attentatsmannen är en rågblond norrman. Vi behöver nog inte vara oroliga, media brukar lösa detta på ett smidigt sätt.

Anonym sa...
23 juli 2011 01:31  

Nazisterna har visst tagit reda på vem som gripits. Dom har väl nojat så in i helvete att det skall vara en av dom sen det rapporterades att han skulle vara blond! :D

Det är en galen frimurare med förkärlek för liberal litteratur:
http://www.nationell.nu/2011/07/23/extra-sionistisk-frimurare-gripen-for-terrordadet-i-oslo/

(du får gärna plocka bort länken men titta på innehållet, ser ut att stämma)

Jävligt udda..

Anonym sa...
24 juli 2011 01:58  

Video + länkar till hans manifest.
http://www.liveleak.com/view?i=89a_1311444384

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade