Semester (del II)

Det här inlägget skulle egentligen ha kommit igår, men av olika anledningar blev det inte så.

På semestern blir det som sagt förhoppningsvis lite mer tid över att läsa. Utöver Wilhelm Agrells synnerligen läsvärd redogörelse över det svenska nationella försvarets nedgång och fall, som togs upp i förra inlägget, finns det även en rad svenska spänningsromaner med militära inslag som kommit ut det senaste året.

I vintras debuterade Lars Wilderäng, mannen bakom bloggen Cornucopia, med sin roman Midvintermörker, vilket det tidigare skrivits en del om på WW. Midvintermörker utspelar sig julen 2012 på Gotland, där en illa förberedd svensk försvarsmakt försöker hantera en rysk annektering av Gotland i syfte att säkra gasledningen Nordstream och förhindra ytterligare kapningar liknande den av fartyget Arctic Sea härom året. Scenariots realism kan naturligtvis diskuteras, men Wilderäng har lagt ner stor energi på att få de militära detaljerna korrekta i så hög grad som möjligt. Wilderäng har flera gånger kritiserats för att de militära beskrivningarna är för ingående. Den militärt intresserade lär dock inte misstycka. Midvintermörker är dock mycket medryckande i sin handling och framförallt intressant ur den aspekten att Sverige ställer upp för match med vad som faktiskt kommer att finnas tillgängligt vid den angivna tidpunkten.


I våras debuterade även Kaj Karlsson, f d SSG-officer, med romanen Operation Nordvind. Med undantag av Robert Karjel är Karlsson den förste svenske officer som skriver militära romaner. Karlsson bryter också helt ny mark som förste specialförbandsoperatör (Karjel får ursäkta) att skriva en roman. Med tanke på mängden skarpa insatser, mer eller mindre allmänt kända, som SSG och SIG (numera SOG tillsammans) genomfört, har det mest känts som en tidsfråga innan någon operatör, liksom utländska kollegor, bestämt sig för att berätta skriftligen om sina erfarenheter.

Till skillnad från danske Thomas Ratsacks Jaeger är Operation Nordvind fiktiv och handlar om två f d SSG-operatörer vars vägar av en händelse korsas med en internationell terrorgrupps. Terrorgruppen avser att slå till i Sverige mot ett av vårt lands mest sårbara mål, nämligen en finlandsfärja. Bakom terrorgruppen visar det sig finnas en större finansiär med koppling till tidigare SSG-uppdrag.

Även Karlsson naturligtvis avsiktligt inte delger skarp stridsteknik och taktik för specialförbanden och nationella insatsstyrkan, ger boken ändå en viss smak av vad som där försiggår och vilka samarbeten man har. Liksom Midvintermörker blir det ändå en del konstnärliga friheter, men tempot är högt och det är svårt att lägga ned boken. Karlsson är mycket intresserad av beredskapsfrågor och det intresset visar sig i Operation Nordvind genom målvalet för terrorgruppen.

Liksom med Anders Jallais böcker får Operation Nordvind ibland en att fundera vad som är ren fiktion, vad som har verklighetsanknytning och vad som är taget direkt ur verkligheten.


Såväl Midvintermörker som Operation Nordvind visar på brister i den svenska beredskapen och på konsekvenserna av den säkerhetspolitik och framförallt försvarspolitik, som förts det senaste dryga decenniet. "Här och nu" är en sak på papper och i tanken, speciellt om man med uttrycket avser några år in i framtiden, men en helt annan sak just här och nu.

Såväl Lars Wilderäng, som Kaj Karlsson följer man lämpligen via Twitter (Cornubot / Aldabergr) och respektive hemsida (Cornucopia / Aldabergr).

7 kommentarer:

Anonym sa...
16 juli 2011 22:11  

Jag gillar när proffs på saker skriver om det dom är bäst på men om man frågar sig hur mkt operationell erfarenhet specialförbanden har blir det tunnare. Inte deras fel dock utan uppdrags givaren som inte nyttjar dem tillräckligt har iof blivit ändring sista 2 åren.

Anonym sa...
17 juli 2011 08:36  

Det finns en hel del erfarenheter nu med början på Balkan på 90-talet och framåt. En del borde givetvis klassas som dåliga erfarenheter, men en hel del riktigt bra finns det också. Så pass mycket och bra erfarenheter finns det, att om det kom ut skulle en del olika beslutsfattare sätta sitt morgonkaffe i halsen. /Joachim

Cornucopia? sa...
17 juli 2011 10:13  

Finns det dålig erfarenhet? Det kan finnas dåliga utfall, men det är rimligtvis bra erfarenhet som man lärt sig något av.

Anonym sa...
17 juli 2011 18:28  

Det finns dåliga erfarenheter! Till exempel de man skulle vilja vara utan, men om de ändå hänt hoppas man att man har lärt sig något av det!

Da Captain sa...
17 juli 2011 21:07  

Proffs och proffs...jag gillade Jallais första men den andra känns mer som han skrivit med foliehatt på.

Sumatra sa...
18 juli 2011 01:00  

Intressant inledning på en debatt om värdet av erfarenheter. Ordet "erfarenhet" är nog som ordet "förändring". Det beskriver ett värdeneutralt skeende, som i sig vare sig är ont eller gott.

Det Anonym 18:28 skulle vilja vara utan är nog snarast vissa händelser, vilka i sig kan vara positiva eller negativa i någon sorts mening.


Erfarenhet kan vid ett första påseende vara nödvändigt för att inhämta kunskap. När vi får olika intryck, kan dessa sedan omvandlas till idéer, som sedan ligger till grund för kunskap. Kunde man tycka.

Jag tror att människan är mer avancerad än så och kan processa fram kunskap, även utan erfarenhet och till och med på tvärs mot all erfarenhet. Vad vi kan se och förnimma är exempelvis att solen går upp och ner, morgon och kväll, i sin bana runt jorden och att jorden ligger still i rymden (om jorden snurrat med hög fart, skulle vi inte alla falla omkull då?).

En annan egenskap hos erfarenhet är att den ofta är personlig och svår att föra vidare till andra över tid och rum. Den äger helt enkelt ingen giltighet för någon annan än den som gjort erfarenheten.

En annan sak man kan säga om erfarenhet, i samhället och i det militära systemet, är att den inte är efterfrågad. Respekterad erfarenhet är dagsfärsk och knappt det.

Erfarenhet, kombinerad med "klokskap", utgör ett hinder för framsteg och utveckling.

Anonym sa...
18 juli 2011 04:03  

Nordanvind är skickligt sammanvävd med parallella händelseförlopp som hela tiden ökar spänningen, för spännande är den. Verkligen både köp- och läsvärd. Hoppas fortsättning följer, väntar.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade