Gästinlägg: 70 öre i lön för september

Idag kom ett mail till WW från en uppgiven officer och hela den absurda historien publiceras nedan. För den utomstående kan det vara svårt att tro att det är sant, men för många anställda är detta en realitet som inträffar skrämmande ofta. Det är ett problem Försvarsmakten dragits med ett bra tag och det händer tyvärr allt oftare samtidigt som kommentarerna från Högkvarteret brukar gå i stil med att vi är medvetna om problemet och jobbar med att lösa det. En klassisk pudel. Tyvärr blir det inte så mycket resultat utan arbetstagaren ska glatt finna sig i att vara utan lön i en eller flera månader tills den slutligen betalas ut. Naturligtvis utan ränta eller kompensation.

Det är svårt att tro att denna situation skulle accepteras i något civilt företag eller någon annan bransch. Hade t ex LKAB agerat på samma sätt hade det gått ut ett ramaskri från Gruvtolvan i form av kraftiga offentliga kommunikéer. Försvarsmakten har dock en ytterst lojal personal som ändå fokuserar på att lösa sina uppgifter, men risken är överhängande att även de mest hängivna och uppgiftsfokuserade till slut tröttnar.

Personal är en organisations viktigast resurs och dess förtroende får man bara på ett sätt – genom att ta hand om den.

Försvarsmakten har under året använt sig av sloganen "Välkommen till vår verklighet". Det var av naturliga skäl ytterst lockande att lägga till det i rubriken.

/Wiseman

--------------------------

Här följer en beskrivning av mina problem med mina löner från Försvarsmakten under de senaste månaderna. Jag är normalt tjänstledig 80% från FM för att jobba på FMV. När jag deltog i FL 01 fick jag tjänstledigt från FMV och återgick 100% till Försvarsmakten under missionen (från slutet av mars till mitten av augusti inklusive leavedagar och intjänad semester). På min aprillön, under pågående insats, fick jag fortfarande 80% löneavdrag för tjänstledighet från FM, trots att vi var flera veckor in i missionen. Detta kompenserades på majlönen som var gigantisk. Junilönen var till min stora förvåning korrekt, men i juli var det återigen fel när jag inte fick någon utlandslön utan bara min vanliga I-lön i FM, vilket enligt uppgift drabbade samtliga i FL 01.

När min augustilön så kom tyckte jag att jag fick ut lite mindre än vad jag borde få eftersom den felaktiga julilönen kompenserades där. Det var ändå ungefär rätt summa så jag brydde mig inte om att kolla så noga. Förrförra helgen satt jag och gick igenom alla lönebesked från insatsen och såg då att det inte stod riktigt rätt till. Från den 15:e augusti, då jag återgick till 80% tjänstledighet från FM, hade jag fått löneavdrag 80 % för "tjg i totalförsvaret" OCH löneavdrag 80% för annan anställning, alltså totalt 160% löneavdrag. Detta lönebesked räddades av att jag även fått statlig inkomstskatt på ca -24000 (ett negativt belopp!!) vilket innebar att jag fick närmare 13000kr i skattepengar, och jag har ingen aning om varför.

På måndagen försökte jag få tag på HRC (Försvarsmaktens Human Resources Centrum, den centrala personalavdelning som ersatt det mesta av förbandens personalavdelningar /Wiseman), men eftersom det är hopplöst lång telefonkö när man ringer dit bestämde jag mig för att maila dem istället, vilket man uppmuntras att göra. Sent på måndagen fick jag ett mail tillbaka där det stod att HRC hade skapat ett ärende och att man skulle höra av sig.


I torsdags förra veckan ringde en av cheferna på FL 02 och frågade om jag kunde åka till Sicilien om en vecka. Jag var först inte särskilt sugen, och dessutom ganska överraskad eftersom jag levde i tron att jag enligt den skuggplanering som fanns inte skulle behöva åka förrän i slutet av november. Nåväl, efter att ha pratat med mina kollegor som kan lösa befattningen (tre, plus kollegan vi skulle lösa av), och fått ok av min chef på FMV att ta ledigt oktober ut, meddelade jag att jag kunde ställa upp. En förutsättning var att jag blev beordrad att åka, eftersom jag bara varit hemma 2 månader sedan FL 01 och tyckte att det skulle synas att man tog personal som nyligen varit på insats.

En vecka efter att mitt ärende registrerats hos HRC hade de fortfarande inte hört av sig, så i tisdags skickade jag ett mail för att fråga hur det gick med mitt ärende. Inget svar.

På onsdag eftermiddag åkte jag ner till Ronneby för att hämta ut utrustning och förbereda mig för att åka ner till Sicilien under helgen. Jag hade då fortfarande inte fått någon order om internationell tjänstgöring, men litade på att det skulle lösa sig under veckan eftersom man särskilt hade bett mig att åka ner.


Efter en dag på flottiljen igår kom jag tillbaka till hotellrummet, och gick in på min internetbank för att kolla mina lönebesked (från FMV och FM) eftersom jag fått sms om att de kommit in. Döm om min förvåning när jag upptäcker att jag endast får ut 70 öre från FM. Jag öppnar lönebeskedet och där är samma siffror; 2x80% löneavdrag för tjänstledighet. Det enda som gör att jag inte blir betalningsskyldig är att jag även fått en massa retroaktiv lön (som nog för övrigt inte heller stämmer...) vilket gör att slutsumman hamnar på 70 öre efter skatt.

Först blev jag helt paff, men sedan mer och mer förbannad. Här har jag ställt upp, och med bara några dagars varsel skjutit ut mig från mitt liv och mitt vanliga jobb (där jag är en singelkompetens) för att bemanna en befattning i insats utan att egentligen behöva göra det. Jag hade ju en beviljad tjänstledighet för att jobba i FMV och kan därför inte beordras i utlandstjänst om jag först inte frivilligt återgår i 100% tjänst hos FM. Jag skrev ett långt sms till min närmsta chef i Försvarsmakten där jag med kraftuttryck förklarade situationen, och att jag inte tänkte åka någonstans om man inte löste mina problem under fredagen.

Under fredagen lade min chef ca 4-5 arbetstimmar på att ringa runt och försöka lösa ut min lön, och att försöka förstå vem som var ansvarig för att beordra mig i utlandstjänst och om och när en sådan order kunde tänkas komma. HRC ringde naturligtvis inte tillbaka som de lovade, så min chef fick ringa upp igen och sitta i telefonkö i en halvtimma. Till slut blev beskedet att de hade rättat det som var fel i PRIO, men att de inte kunde se till så att jag fick några pengar förrän på oktoberlönen. Eventuellt kunde man fixa det på lönekontoret i Boden, men "hon" var inte tillbaka på jobbet förrän på måndag (märkligt att det bara är en handläggare på lönekontoret som kan administrera utbetalningar?).

Ett ljus i mörkret är att C F 17 efter tidigare problem med löneutbetalningar lovat att alla på flottiljen ska få ut sin grundlön, och om det strular så tar man det ur flottiljens kassa så länge. Med detta, och att min chef (som är en av ytterst få i den här soppan som jag litar på gör sitt jobb) lovade att prata med Boden på måndag och se till att jag på något sätt får pengar, lät jag mig till slut nöja i lönefrågan.

Strax efter klockan tre i eftermiddags ringde så min chef och sa att nu var även en order om min utlandstjänstgöring på väg från FTS, som till slut visat sig vara ansvariga för att ta fram en sådan. Han skulle inte hinna få den innan han gick för dagen, men lovade att maila den tilll mig på måndag så att jag själv skulle få läsa den. Jag har dock ingen möjlighet att se ordern innan avfärd, men jag litar som sagt på min närmsta chef så jag nöjde mig så.

Så nu ser det ut som att jag kan åka i helgen ändå, men det känns inte direkt som ett optimalt sätt att förbereda sig inför en insats. Efter att ha tillbringat det senaste dygnet med att vara förbannad får jag nu försöka fokusera på uppgiften istället. Lojal som jag är mådde jag samtidigt dåligt av att hota med att inte åka eftersom jag inte vill svika mina kollegor, men någonstans fanns en gräns även för mig. För första gången efter åtta år som yrkesofficer ställde jag mig igår kväll frågan: ”Är det verkligen värt det här? Är det här jobbet verkligen värt all skit man får från sin arbetsgivare?” Och svaret var inte alls lika självklart som det en gång varit.


Någonting som stör mig särskilt i den här historien är att löneutbetalningarna, förutom att de är fel, inte rättas till förrän på nästa månadslön. När jag har fått ett felaktigt löneavdrag på 33000kr förväntas jag bara acceptera att det kommer att kompenseras på nästa lön. Men hur ska jag våga lita på det efter alla fel? Hur kan det vara så svårt att betala ut korrigeringar direkt? Och hur ska jag kunna planera min ekonomi när jag aldrig har en aning om jag får någon lön, och i så fall hur mycket? Och hur kan man ha ett lönesystem som utan att varna släpper igenom löneavdrag på mer än 100%? All heder åt C F 17 som i brist på centrala åtgärder åtminstone ser till att personalen får ut sin grundlön, men det räcker inte. Försvarsmaktens personaldirektör Per-Olov Stålesjö och C Insats Anders Lindström talade om Försvarsmakten som en god arbetsgivare, med anledning av införandet av obligatorisk utlandstjänst förra året. Men en god arbetsgivare hanterar inte löneutbetalningar på det sätt som skett den senaste tiden.


Det måste bli ett slut på alla dessa felutbetalningar av löner! Det får faktiskt vara nog nu! Uppenbarligen är PRIO för dåligt för automatiska löneutbetalningar just nu, men vad är problemet? Man får väl anställa några som granskar alla lönebesked till dess att PRIO blir mer pålitligt, vad vet jag? LÖS UPPGIFTEN! NU!

Det kommer jag att göra. Trots allt.


Lt M

(Tilläggas bör att samtliga av mina lönebesked från FMV under den här perioden [som vanligt] varit ett under av korrekthet, trots samma tidsförhållanden när det gällt att få in tjänstledigheter och annat. Kontrasterna är uppenbara, och kanske har Försvarsmakten ett och annat att lära av FMV i det ökade samarbete som nu är förestående...)

48 kommentarer:

Band sa...
23 september 2011 kl. 17:39  

Har själv i likhet med flertalet kollegor konstaterat att HRC är fullständigt under isen. Roligast har vi haft åt kollegan som ringde till HR direkt, väntade i telefonkö i en timma och när han slutligen fick tala med en människa fick en regelrätt utskällning för att han ringde. Hans ärende skulle ha handlagt av vår avdelningschef som tydligen är bemyndigad att ringa. Arumentet att överstar kanske har viktigare saker än telefonköer på HR-direkt att ägna sina tid åt föll inte i god jord. Han fick ändå hjälp med sitt ärende som tog några minuter att lösa men fick från handläggaren med sig den avslutande läxan "nu har du kanske lärt dig till nästa gång hur det ska gå till!?"

Jag har sagt det många gånger och säger det igen, Kostnadseffektivitet är INTE effektivitet.

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 17:58  

Jag var på genomgången av FL01 i veckan. Uppdraget hade gått bra, men på bekostnad av personalen.

De höga cheferna hade inte vågat agera utan politiska mandat, så trots att man visste att det fanns stor chans att åka iväg så blev man förbjudna att börja förbereda sig. Inga kostnader fick tas innan politiskt beslut. I stället blev det ett sista-sekunden race med tveksamt resultat.

Den officer som var ansvarig för vår grupps genomgång reste sig upp på slutet och sade att han var nu på väg att söka civilt arbete. De erfarenheter han hade fått av otydligt ledarskap var droppen som fick bägaren att rinna över.

De officerare som inte tillhörde EAW och därför inte hade tränat speciellt för insats saknade allt vad missionsutbildning heter. Då Försvarsmakten inte längre har budget för att t.ex. låta officerare träna skytte så behövde dessa motsvarande den två-veckors utbildning som man tidigare fick på Livgardet för s.k. Enskild rotation.

Under den gemensamma genomgången dristade sig en av föredragarna att kritisera samarbetet eller bristen på samarbete mellan PROD och INS. Resultatet blev en kavajhytt inför hela församlingen levererad av generalen Silwer. Själv så kände jag bara olust inför hela situationen. Visst så kanske han hade fel, men utskällningen visade på att det var en öm tå han trampade på.

Slutsatsen av genomgången var att uppdraget genomförts bra. Tyvärr på bekostnad av personal. Enda anledningen att förbandet kom iväg så snabbt var att EAW stod i beredskap och hade tränat ordentligt. Vad händer när vi inte har förband i beredskap? Är Försvarsmakten vekligen insatsberedd?

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 18:00  

@ Lt M

Utan att förringa Dina problem - som jag bedömer är helt korrekt beskrivna - så kan med stor säkerhet säg det är inga (större) problem med systemet PRIO. Det är tysk precision rakt igenom och gör exakt så som vi sagt att det skall göra. Ungefär som ett ordinärt flygplan följer pilotens kommandon.

Därmed går det även att applicera det gamla flygarbegreppet SBS (Skit Bakom Spaken). Om förbandschefer, avdelningschefer, HRC och övriga aktörer av den ena eller andra orsaken inte kan handha systemet så spelar det ingen roll hur bra systemet är !

Sedan är det en helt annat sak om våra chefer har förstått vad de har beställt och vilka konsekvenser det får för att få hela kedjan att fungera fram till att korrekt lön utbetalas - men det är en verksamhets- och inte en systemteknikfråga !

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 18:00  

Tvinga iväg alla på HRC så får de själva känna på systemet. Då kanske en viss smidighet införs?

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 18:13  

Kan inte annat än hålla med Lt M i det som sägs. Det som händer är inte unikt utan ett numera vanligt systemfel.

Jag har själv fått försenad för lite lön (en helt utebliven lön som efter mycket påtryckningar kom men blev försenad) och som sedan korrigerades till rätt lön månaden efter.

Tacken för att jag tålmodigt fick fel lön försent (avtalet säger att man ska ha lön senast den siste i månaden) och ett obegripligt lönebesked på korrigeringen var att jag två månader senare oväntat får betala tillbaka lön, då korrigeringen var fel.

Återigen är det mest skrämmande att ärendena inte är unika!

/Lt J

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 18:16  

Ingalunda nytt problem tyvärr. Dock blir jag faktiskt en smula förvånad att fortfarande strular med lönerna. Om det var året -06 eller -07 kommer jag inte ihåg men redan då hade jag en kollega på samma enhet som inte fick korrekt lön på tre månader och som dessutom var den familjens enda inkomst. Det är bannne mig en SKANDAL som fortsatt under ett halvt decennium!!!

Vill inte höra mer om sned-förhandlade arbetsgivaravtal och och att det är juridiskt "OK" att behandla FM medarbetare på det sätt som sker. Mörkertalet skulle jag tro är ganska stort då det alltid finns "lojala" kollegor som knyter handen i byxfickan.

Försvarsmaktens viktigaste uppdrag är PERSONALEN! Innan man inser det så spelar det ingen roll vilka andra uppdrag man anser viktigare då det kommer att handla om, i slutändan, PERSONALEN i vilket fall som helst.

Arbetsgivaren har en tuff utmaning framför sig innan den når samma upplevda skicklighet och professionalism som en samövad och vältränad taktisk enhet, som för övrigt arbetsgivaren själv talar så högt om...

mvh

Fögaimponerad

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 18:29  

Ordet problem har fått en annan betydelse och stavas numera utmaning inom FM.
Därför är utebliven lön inget problem utan skall ses som en utmaning.
Hela familjen blir dessutom delaktiga i utmaningen vilket för vissa kan ses som utomordentligt positivt.
Dessutom är jag nästan helt övertygad om att herr Tolgfors skulle ha sagt att ni som klagar på era lönebesked/utbetalningar har fel.

Man bör också ha i åtanke den besparing och till och med lilla vinst som FM åtnjuter vid innehållen utbetalning.

En av våra medarbetare här på teatern har lyckats med konststycket att generera ett ganska stort belopp i traktamente utan att få en enda krona i lön under en sommarmånad då vederbörande åtnjöt sin semsterledighet!

Jag har kommenterat detta tidigare och jag tycker fortfarande att det är sorgligt, bedrövligt och ger gigantiska minuspoäng i trovärdighet.
Hur är det herr Moore brukar säga? Vi lämnade något som fungerade till något som inte fungerar… eller något liknande. Även om han inte läst studien innehåller den en “felbild”.
(jag tolkar ordet “felbild” som varande något som inte överensstämmer med försvarsdepartementets verklighetsuppfattning)

Teaterdirektören.

OBS !! För att undvika alla missförstånd så innehåller min kommentar i vissa delar ironi.

Popeye sa...
23 september 2011 kl. 18:37  

Kaos, pinsamt, frustration, onödig ilska är väl några ord som jag kommer på när jag tänker på den här soppan. Nu på tisdag är tanken att jag ska ut och resa och har beställt en resa i PRIO. Jag har sedan en vecka fått en ny chef som ligger kvar på sin gamla arbetsplats i PRIO, min gamla chef aktiverade inte ställföreträdarregeln innan han stack - konsekvens av detta virrvarr är att min resa ligger till sig lite i systemet innan den berömde någon får tummen ur och fixar detta. Uppdragsutbildad som man är har jag givetvis en omfallplan i bakfickan, ta en fljbil och åka 6h enkelresa på dålig väg men jag kanske skulle skita i att vara dumlojal för en gångs skull och sätta mig på händerna och vänta tills någon inne på HRC behagar göra sitt jobb....

Von Örngott sa...
23 september 2011 kl. 18:56  

Jag tycker att HRC gör så gott dom kan. En sak är säker att värden kretsar kring fler personer än den som skrivit inlägget. Jorden snurrar inte enbart kring dig. "Först blev jag helt paff, men sedan mer och mer förbannad. Här har jag ställt upp, och med bara några dagars varsel skjutit ut mig från mitt liv och mitt vanliga jobb (där jag är en singelkompetens) för att bemanna en befattning i insats utan att egentligen behöva göra det. "
Jag förstår att ditt ärende gick åt pipan, jag vart trött bara av att läsa ditt inlägg med dina % hit och dit.
/Von Örngott

Honken sa...
23 september 2011 kl. 19:14  

Påståendet "Sveriges bästa jobb hos Sveriges sämsta arbetsgivare" står fortfarande stadigt ser jag.

Flygteknikerna på F7, fått känna på detta. För två veckor sedan blev de informerade om att 10 stycken skulle tas från kompanierna och skickas till K3 UAV, för en tid av 2 år varav 6 månader i Afghanistan. Kurserna skulle starta den fjärde veckan efter informationen.
Detta blev efter uppror i leden ändrat till 5+5, fen från kompanierna på F7 och fem från FMLog flygverkstäder.

Mig veterligen finns det inga frivilliga från kompanierna, mycket på grund av den korta framförhållningen och den långa tiden man är hemifrån (veckopendling till K3) och sedan en 6 månaders lång basering i Afghanistan. Endast ett ytterst fåtal är icke familjefäder med små barn hemma.

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 19:18  

Tjaa... ingen skillnad mot 2004. Anställd i dåvarande Utlandsstyrkan och tjänstgjorde i FSxx.

Hade upprepade strul med löneutbetalningar-det "roligaste" exemplet var en kollega som fick 0kr i lön från Utlandsstyrkan, och samtidigt fick han -800kr från sin ordinarie (dåvarande) lönekassa.

Han hade den månaden att betala lån på sitt hus och satt "glatt" i det varma Afghanistan. Kan ju säga att det inte var sååå glada miner då.

Bekymren fortsatte under flera månader-till slut skickades två glada tanter från HKV lön ned och skulle reda ut cirkusen....

Detta är alltså 2004, långt innan det förlösande PRIO. Vilka erfarenheter har Försvarsmkaten gjort inom området? För visst verkar det präktigt korkat att göra samma misstag, ett redan känt misstag 7 år senare?

Men varför blir man inte förvånad? Joo-för med en så sagolikt anonym koncernchef-jämför gärna med Victor Muller på Saab-så kanske det inte kan bli på så många andra sätt.

Här borde antingen generalsarsleden sparkas eller så borde de som blivit utan lön omgående lägga ned arbetet.

Jättebra jämförelse med LKAB-gruvarbetarna. Är ju bara synd att militären är bland de mesigaste avseende sina egna rättigheter.....

Vilken general är ansvarig? Vilken? Nån här på forumet borde ju veta vem det är.....

Sam Lowry sa...
23 september 2011 kl. 19:38  

Tyvärr blir man inte alls förvånad även detta nog är ett av ytterskotten av skräckhistorier om HRC.
Bara inom eget förband har flertalet kollegor drabbats av likartade problem som HRC dessutom säger sig ha svårigheter att rätta till.
Exempelvis kollegan som varit går på tjänstledighet, men råkar få en eller två månadslöner under den tjänstlediga tiden. God officer som han är vill han rätta till det där, men HRC envisas med att trots upprepade samtal "glömma bort" att skicka ut inbetalningskort för att reglera felaktigheten.
På samma sätt finns det en kollega som i cirkusen av övergång mellan palasso och PRIO samt utlandstjänstgöring efter hemgång kommer fram till att HRC och lön har dragit för få dagar semester under föregående år (dvs innan övergången mellan palasso och PRIO). I det fallet kunde inte handläggaren på HRC hantera ärendet att få allt inknappat rätt(och därmed också rätt semesterersättning utbetald).
Enda sättet att lösa problemet var enligt HRC att involvera hela chefskedjan med hattar så att någon kunde manuellt ändra saldona i PRIO. Huruvida det skulle innebära att officeren skulle få rätt semesterersättning utbetald i efterhand kunde HRC svara på, men alla kan nog se hur den sagan kommer sluta ...
När det gäller order om tjänsteresor, uppkomna insatser och utrikes tjänsteresor är det sällan jag varit med om att man verkligen fått rätt papper i rätt tid för att exempelvis "boka resor senast fyra veckor innan aktuellt datum" och ordern kommer fredagen innan aktuell resa skall påbörjas.

Ett affärsystem som inte fungerar som det ska, "rationalisering" av administrativa kostnader och ett HRC som växer och växer utan att för den skull öka effekten och stödet till den lille tjänstemannen eller ens dennes chef.

För övrigt väntar jag fortfarande på nätverksaktivitet som gör att jag kan internredovisa hur mycket tjänstetid jag lägger på administrativa sysslor kopplat till PRIO och därmed vilka kostnader detta innebär för mitt förband.

CS sa...
23 september 2011 kl. 20:10  

Känner så väl igen problemet. Särskilt vanligt att det går fel för de som är tjänstlediga från FM. Till slut lärde jag mig hur man skulle göra för att få rätt lön. Det var på Palassos tid (gamla lönesystemet). Det hängde verkligen på att man själv gjorde allt rätt.

Hur det fungerar nu med PRIO har jag inte lärt mig ännu så inför nästa insats förutsätter jag att det blir fel igen.

Min erfarenhet är att anledningen till att det blir fel är att arbetstagaren har gjort fel. Fel data inmatat i systemet. Problemet är bara att eftersom ingen berättar hur man ska göra så är det svårt att skylla på arbetstagaren. Vem som då är ansvarig är som vanligt omöjligt att klara ut i vår röriga organisation, där tydliga lednings- och lydnadförhållanden sedan länge försvunnit och ingen kan utkrävas ansvar.

CS sa...
23 september 2011 kl. 20:19  

Min erfarenhet av HRC hittills är enbart positiv. I alla kontakter jag har haft med dem så har de varit trevliga och hjälpsamma. De har åtgärdat det som varit fel.

Det är inte deras fel att de inte får korrekta ordrar och uppgifter från taktisk stab och förband i tid för att hinna göra något åt dem.

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 20:21  

I utlandsinsatserna är det inte arbetstagaren själv som knappar in uppgifter i PRIO utan de anmäls in pappersvägen hem till Sverige. Någonstans efter att uppgifterna lämnat förbandet och lönebeskedet sliter det sig.

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 20:24  

Var är Freskers balettfjollor? Ska Officersförbundet hojta ett litet förläget "ajabaja" till cirkus Göranssson?

Här krävs ett BUFFLIGT fackförbund som äter regelverksöverträdare. Utfört arbete ska betalas-i rätt tid. Betalas inte lön ut ska arbetet läggas ned.

Eller har jag kanske fel?

Törs man hoppas på nån chefs- eller fackförbundskommentar?

Blir väl tröttsamme Mellblom på sin höjd.....

ANONYM-rädd om livhanken i denna verklighet. Välkommen till VÅR verklighet.

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 20:34  

Spännande att höra att dina löner från FMV fungerar klanderfritt med alla avdrag och tillägg. Det är nämligen FM (FMLOG) som på uppdrag av FM hanterar alla löner i FMV! Det leder mig att vara helt övertygad om att det är precis som "anomym" anger, dvs att det är SBS som ligger bakom dina problem och att du helt enkelt inte är rätt "inmatad", vilket är illa! Att du får uppgiften att det inte skulle gå att fixa felaktigheter på en månad är dessutom bara nys. Det är ingen som helst systemfråga (i PRIO) utan enbart en viljefråga och att personalstaben alt PROD ger ut riktlinjer/order till HRC/Lönekontoret att felaktigheter skall åtgärdas inom 3-4 dygn.
Pinsamt för FM och ett av många tecken på att den så kallade HR-transformationen nog visar sig vara ett stickspår. Av alla de förbandschefer jag träffat har ingen, läs ingen, varit positiva till den och den rationalisering som utlovades är sedan länge väck då HRC tvingats öka i storlek för att undvika totalhaveri.
Någon koppling mellan HR-transformationen och PRIO finns egentligen inte heller utan PRIO är uppsatt helt enligt "beställning" och kunde enkelt satts upp med en annan struktur där betydligt mer av ansvaret för hantering återfanns på förbanden som det var förr.
Hursomhelst: God lycka på missionen!

Högbåtsman P.RIO

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 20:49  

@19:14
Enligt säker information kommer två piloter som genomfört minst GFU/GHU
Skickas till staterna för uav "pilot" kurs, för att sedan hamna i Afghanistan. :(

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 21:06  

@ anonym 17:58

Än en gång visar (general)major Silwer sin brist på ledarskapsförmåga och agerar numera helt förutsägbart som om han fortfarande var DC på Johan Blå.

Flygvapnet väntar med tillförsikt på näste FVI, som till skillnad från (general)major Silwer, genomfört såväl väl vitsordat flottiljchefsskap som internationell tjänst ...

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 21:37  

@21:06
FVI Silwer gör ett gott försök att komunicera med förbanden, både via besök och bloggande. Sen kan alla ha åsikter kring innehållet. När hörde någon av ÖB senast?
Jag har glömt vad han heter......

HoD sa...
23 september 2011 kl. 21:39  

Högbåtsman P.RIO.
FMV köper inte längre in löneadministration från FM utan från civil leverantör. Logica?

Lt M sa...
23 september 2011 kl. 21:59  

@Högbåtsman P.RIO
På mina lönebesked från FMV står det inte FM LOG utan Logica, jag vet inte vem som sköter processerna i bakgrunden men jag vet i alla fall att vi inte använder PRIO. Arbetstid lägger vi in i en enkel webbaserad applikation, och ledigheter mm i Palasso (som på något konstigt sätt känns lite smidigare än vad Palasso i Försvarsmakten gjorde).
Jag har blivit servad med det mesta båda gångerna jag sökt tjänstledigt, inte behövt sitta i en enda telefonkö och allt har blivit rätt på en gång. Något måste man göra som är bättre än det Försvarsmakten mäktar med. Vad vet jag inte, jag är militär och inte löneadministratör.

@Von Örngott
Ledsen att procenttecknen var jobbiga för dig. Jag är dålig på att formulera mig kort och kärnfullt.
Det var inte min mening att framstå som egocentrerad, tyvärr finns det kompetensområden i Flygvapnet (och säkert övriga FM också) där vi har stor brist på utbildad personal. Min kategori är en sådan, och utan sådan personal på plats vet jag inte om vi löser vår uppgift där nere (”om vi inte får ner någon ny kan vi lika gärna packa ihop här” vill jag minnas att han som ringde och bad mig komma ner sade på telefon, ursäkta om det låter förmätet). Jag åker eftersom de kollegor som kunde vara aktuella av personliga eller familjeskäl satt i en sämre sits hemma än jag. Känslomässigt kände jag det därför som att jag "ställde upp", eftersom jag på grund av min tjänstledighet inte behövde göra det, och när man då får 70 öre i lön svider det kanske mer än vad det skulle gjort annars. Om detta är att tycka att "jorden enbart kretsar kring mig" så må det vara hänt.

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 22:08  

PRIO är inte problemet. Problemet är antalet felkällor, dvs samtliga användare där i sin tur många har en negativ grundsyn till PRIO. Om du inte vill lära dig systemet men tvingas använda det kommer det ta lång tid innan systemet/individen gör rätt. Däremot är den "HR-transformation" som nu genomförs redan ett total-haveri! Generalerna förstår inte vidden av den tid som läggs ner av enskild "hatt" när man i ett slag blivit arbetsgivare. Jag har gått några mil skolor och lärt mig taktik och teknik men aldrig arbetsrätt!
GK

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 22:10  

Man kan raljera relativt mycket kring HRC , som får stå med hundhuvudet istället för HKV.

Man får inte glömma bort att HRC är dimensionerad för att handlägga rena personalärenden. I sista stunden lägger man även till uppgiften att handlägga löneärenden.Självklart gör man detta på numera klassiskt FM maner, att inte tilldela ytterligare resurser för uppgiften (löses inom ram).

Jag har bara goda erfarenheter av HRC. Visst har jag också suttit i telefonkö i 45-60min, men det är inte HRC:s fel.
//fem ören

Band sa...
23 september 2011 kl. 22:27  

@ Högbåtsman P.RIO.
Nehej du, det är inte nys!

Har själv hamnat i sitsen att jag, hur gärna jag än vill, inte kan rapporetera mina arbetstider och ledigheter i PRIO. Detta tydligen beroende på att "det inte finns någon med hatt" ovanför mig. Att ge mig som tf sektionschef en hatt skulle ta en månad enligt PRIO. Att sedan ge min, i oktober, inkommande chef en hatt skulle, allt enligt PRIO, därefter ta ytterligare en månad. Istället för att fördröja alla löneadministrativ verksamhet med två månader har min avdelningschef fattat det kloka beslutet att vänta till ordinarie chef kommer och ge hatten till honom. Då behöver vi alla bara vänta en månad på att hans hatt under hgögtidliga former sätts på plats och jag kan få min semesterersättning.

Har därför förstått att PRIO-hattarna i själva verket handsys av spetsörade alv-albino-jungfrur i det fjärran landet bortom solnedgången och sedan tvättas och formas i åsnemjölk innan de levereras med duvpost till PRIO för utdelning.

För hade det bara handlat om några knapptryckningar i ett tekniskt system hade det förmodligen gått mycket, mycket fortare.

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 22:49  

@LT M
Jag förstår att med hela insatsen hängande på dina axlar, att det känns tufft med med 70 öre i lön. Hade jag varit i dina kläder så skulle jag begärt minst dubbla lönen.

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 23:07  

@23/9 18:00

Skilj på om ett system kan göra saker rätt rent tekniskt respektive om det sedan också är lätt för användarna att använda.

Ett svåranvändbart system som matas med felvärden är lika med ett dåligt system, oberoende hur bra affärslogiken är.

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 23:36  

Efter många år i försvaret har jag lärt mig den hårda vägen att det måste alltid finnas två månadslöner på ett konto att disponera för de gånger som fel eller ingen lön betalas ut. Detta för att kunna betala löpande kostnader etc. Jag är inte det minsta förvånad över löjtnantens problem, det enda jag kan säga, skaffa en buffert.

Anonym sa...
23 september 2011 kl. 23:37  

Puh, vilket j-a gnäll. Jag har hittills aldrig träffat en fattig militär... Den stora fienden tycks vara den egna administrationen. Är inte det ganska skönt? Egentligen.

Entreprenör sa...
23 september 2011 kl. 23:42  

Jag har noterat att flera användare har beskrivit problemen med PRIO som att programmet är perfekt och att användarna misslyckas.

Jag skulle vilja arbeta vidare på flygplansparallellen och Flygvapnets arbete med pilotfel. Jag har aldrig varit med i flygvapnet (Armén och Försvarsutbildarna är min melodi) men kommit i kontakt med deras syn på "pilotfel" via civila managementutbildningar.

I det här fallet handlar det om att implementeringen har varit dålig och att systemet är både förvirrande och oförlåtande. Ungefär som om någon byggt ett flygplan, placerat en ljusröd och en magenta färgad spak där den ena aktiverar radion och den andra katapultstolen. Utbildningen består sedan i att någon säger "Dra i den röda spaken för att aktivera radion".

Sedan kan jag meddela att SAP:s system är ganska hatade i den civila världen också. För mig har det gått så långt att jag till och med tjänat pengar genom att investera i företag vars affärsidé har varit att konkurrera med SAP på vissa nischmarknader.

Deras hattsystem är helt enkelt katastrofalt uppbyggt och konsulterna är drillade att alltid ge folk så lite kontroll som möjligt. Ni kan läsa mer om det på bl.a.:

http://boards.straightdope.com/sdmb/archive/index.php/t-331943.html

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20091001191652AAZEtfI

Googla "Issues with SAP" så får du 100 miljoner träffar.

Lt M sa...
24 september 2011 kl. 00:11  

@Anonym 22:49
Nej, insatsen hänger inte på mina axlar. Men någon kollegan familjeliv gjorde det kanske.

För övrigt vill jag betona att jag inte är ute efter att hänga ut handläggarna på HRC även om jag kanske är hård i min framtoning. Jag ville lyfta upp ett exempel på ett systemfel som jag uppenbarligen inte är ensam om att ha drabbats av (och är långt ifrån den värst drabbade), och om tillräckligt många enskilda fall kommer upp till ytan blir Försvarsmakten tvungen att åtgärda problemen eftersom man annars får löpa galopp i bloggvärld och media. Har jag kännt till något sätt att återmata detta internt med följden att någon på beslutsfattarnivå faktiskt brytt sig hade jag nog gjort det istället. Nu svarar infodirektören på twitter efter bara några timmar, vilket tyder på att inlägget nått viss effekt. Tack wiseman för utrymmet, och tack ni som kommenterat och bidragit till att ytterligare synliggöra problembilden. Se till att det här tas på allvar nu Lagersten, så att vi slipper se fler såna här berättelser. Jag vill så gärna ha förtroende för Försvarsmakten som arbetsgivare, men då måste man börja förtjäna det förtroendet först.

Anonym sa...
24 september 2011 kl. 03:29  

@ Lt M

Logica.se
2005 tog FMV ett strategiskt beslut om att outsourca sin it-drift.
Från serverdrift, applikationsdrift och kommunikationstjänster till Service Desk och Desktop Lifecycle Management – Logica tog över all it-drift, och började leverera tjänsterna från en av Logicas datacentraler. FMV:s klientarbetsplats SFAP (Säker FMV Arbetsplats) som levereras av Logica som tjänst blev lösningen på FMV:s mobilitetsbehov. Tjänsten ger de anställda tillgång till FMV:s interna nät, även när de är på resande fot. Utöver detta har Logica infört en rad övriga lösningar i FMV:s verksamhet: Agresso infördes som ekonomisystem och Logica levererar även organisationens Lönetjänst som BPO, baserat på produkten Palasso.

Här finner du förklaringen till varför du känner igen lönesystemet som PALASSO.
Här finner du också att herr högbåtsman trampar vatten.

Bry dig inte så mycket om att vissa inte har förstått att vissa kompetenser/förmågor i det "nya försvaret" endast kommer att finnas i väldigt få exemplar.
De blir snart varse problemet och då blir det en utmaning.
Regeringen uppmanar FM att kraftigt öka "utfasningen" av icke nödvändiga kompetenser och officerare i fel ålderskategori under 2012.

Lycka till!

Teaterdirektören.

Anonym sa...
24 september 2011 kl. 14:16  

Lt M
Jag är otroligt glad att du åker och löser av mig. Om jag gissar rätt så kommer FM att kontakta oss snart igen och fråga om vi kan åka igen. BTW, de riskar att oktoberlönen kommer troligen inte vara korrekt...
/Lt A

Anonym sa...
24 september 2011 kl. 19:03  

Var inte tanken med prio att det skulle bli ordning på den dåliga ekonomikollen i FM. Verkar gå bra så här långt.

Visst var väl iden med det gamla invasionsförsvaret att det skulle ha en avskräckande effekt. Det enda som förmodligen skulle kunna hindra en invasion i dag är att en ev. FI förmodligen inte vill förlora nöjet i att gapskratta åt kommentarerna till denna blogg.

WW är klarsynt och insiktsfull men så fort man där kan läsa om ett problem någonstan så fullkomligt exploderar kommentatorsdelen av bevis för att det är mycket mycket mycket värre.

Fast i revirpinkar och ryggdunkarvärlden kanske det är lättare att vräka ur sig en massa skit här än att de fakto göra något.

inte många pinnar kvar nu

Skipper sa...
24 september 2011 kl. 21:46  

Till att börja med så kan man åter igen konstatera att Försvarsmakten har stora problem att få vissa enkla men för individen avgörande saker som löneutbetalningar att fungera.

Sedan blir jag både bekymrad och rent ut sagt förbannad när jag läser vissa raljerande och plumpa kommentarer riktad till skribenten. Von örngotts kommentar är en, och en del från anonym 22.46, 23.36 och 23.37 är bra exempel på när samma individ skriver flera kommentarer efter varandra. Sannolikt kanske den kommentatorn jobbar på HR-C?

Tänk er in i situationen att själva hamna i den sits som Lt M hamnat i. Jag tror INGEN skulle acceptera detta. Nej, för ingen ska BEHÖVA acceptera detta.

Stå på dig Lt M. Du har många medarbetare bakom dig!

Anonym sa...
25 september 2011 kl. 09:40  

Har man inte fått lön den sista i månaden har man rätt till skadestånd.

Anonym sa...
25 september 2011 kl. 10:41  

@Skipper 21.46
Raljerar du inte själv?
"exempel på när samma individ skriver flera kommentarer efter varandra. Sannolikt kanske den kommentatorn jobbar på HR-C?"
Jag blir bekymrad!

publicisten sa...
25 september 2011 kl. 11:23  

@Anonym 10.41

Nej, jag tror inte att Skipper raljerar. Mycket tyder på att han har rätt i att det är en och samma person som angriper lt M.

Unknown sa...
25 september 2011 kl. 11:40  

Har kommenterat inlägget på http://blogg.forsvarsmakten.se/kommentar/2011/09/25/utebliven-lon/

Erik Lagersten
INFODIR

Anonym sa...
25 september 2011 kl. 12:05  

@Publicisten 10.40
Det är fantastiskt att du svarar på en fråga till Skipper!
Och vad är det som tyder på att en och samma person "angriper" Lt M? Förklara dig

Anonym sa...
25 september 2011 kl. 22:34  

Anonym sa: "PRIO är inte problemet. Problemet är antalet felkällor, dvs samtliga användare där i sin tur många har en negativ grundsyn till PRIO."


"Negativ grundsyn"? Jag har hört från flertalet som jobbar med systemet att det har ett extremt dåligt användargränssnitt och är onödigt komplicerat med flummiga ogenomtänkta rutiner.

PRIO är ett missfoster och ett hot mot personalförsörjningen. Gör om - gör rätt.

Anonym sa...
26 september 2011 kl. 11:20  

Nu kan jag inget om PRIO.. Lämnade försvaret för 11 år sen, men Leif Östling, VD på Scania, fick en gång frågan varför Scania var så lönsamt. Svaret var: "Vi använder inte SAP". Sant eller inte - SAP är ökänt för att vara extremt dyrt och att man helt sitter i knäet på leverantören...

Anonym sa...
29 september 2011 kl. 20:37  

Prio kostar enligt utsago 50 miljoner i licens/år och det bara för att få använda programmet. 300 milj för att skrota prio hade varit intjänat på sex år med 50 milj till förbandsverksamhet år sju.
//Sweddo

Anonym sa...
30 september 2011 kl. 08:33  

Tänkvärt i sammanhanget!

http://www.youtube.com/watch?v=zRRloZ44gY8

Pilotupproret, snart i en bunker nära dig

Anonym sa...
4 oktober 2011 kl. 00:19  

Jag kan berätta vad som hände mig när jag var tjänstledig från FRA. Rätt mycket vad gäller är likt jämfört med Försvarsmakten som arbetsgivare. Dock är det ett annat lokalt Alfa. Tjänstledigheten gällde studier utan lön. Jag gjorde ett inhopp på fyra dagar från måndag till torsdag för att ordna några saker på jobbet. Den veckan var fredagen en helgdag och jag är dagtidare.

Sedan fick jag mitt lönebesked och då såg jag att jag ansågs ha varit i tjänst dessa fyra dagar och fick då 4*3,3 % = 13,2 % av min månadslön. Jag tyckte att det var märkligt att inte någon av de omkringliggande helgerna räknades med som tid i tjänst. Jag tänkte på motsatta scenariot: att jag skulle ha varit tjänstledig utan lön dessa fyra dagar. Då skulle avdraget vara 4*4,6 % = 18,4 % av min månadslön. Varför skulle bli avdraget större än den lön som jag fick för fyra dagar? Varför skillnaden mellan 3,3 % och 4,6 %?

Om man tittar på alla lagar, förordningar och avtal ser man att 4,6 %-avdraget är för kortare tjänstledigheter än en vecka och 3,3 %-avdraget avser att helger också räknas med. Alltså borde jag ha varit i tjänst några arbetsfria helgdagar, antingen helgen före (två dagar) eller helgen efter (tre dagar). Med sex respektive sju dagar i tjänst hade jag fått 6*3,3 % = 19,6 % respektive 7*3,3 % = 23,1 % av min månadslön.
Vad var då rimligt? Sex tjänstgöringsdagar hade gett 19,6 %, lite mera än avdraget på 18,4 % om jag hade gjort det omvända. I detta sista fall hade jag dragit nytta av helgdagen på fredagen. För en normalvecka hade 5 dagar à 4,6 % gett 24 % och 7 dagar à 3,3 % 23,1 %. Skillnaden handlar bara om avrundningar när reglerna skrevs. Helst skulle arbetsgivaren och jag delat på den lediga fredagen, men eftersom man är tjänstledig hela dagar så går det inte. Alltså tycker jag att jag borde ha fått räkna sex dagar som i tjänst.

När jag tar kontakt med lönekontoret får jag ingen förståelse utan får höra att jag borde vara glad som fick komma och jobba några dagar. Jag fick ingen hänvisning till relevanta bestämmelser. Någon gång nämndes tjänstledighetsförordningen som säger att man inte får vara i tjänst under tjänstgöringsfria dagar mellan två tjänstledigheter, vilket inte gäller i mitt fall. Jag har granskat Alfa, både centrala och lokala, och ser att jag skulle kunna vara i tjänst allt mellan fyra och nio dagar i detta fall. Även min chef har stött mig gentemot lönekontoret men utan resultat.

Jag konstaterar att jag har inte fått lön för min arbetade tid. FRA är en arbetsgivare som förväntar sig lojalitet av sina anställda. Är FRA lojal tillbaka och betalar ut lön utan att konstra?

Ad P

Anonym sa...
4 oktober 2011 kl. 22:41  

Får man ingen lön ska man inte jobba. Enkelt och lättbegripligt för alla. Dessutom grunden i ordet soldat. SOLD-lön. Ingen lön-ingen soldat.

Har ännu inte hört något i det här ärendet från Officersförbundet. HALLÅ!!!!!! Finns Officersförbundet där?????? Vakna?

Rekomendation till Officersförbundet; Inför ensidig regel för förbundets medlemmar-är inte lön utbetalad på stipulerad tid medför det omedelbar arbetsnedläggelse. Nu får det vara nog med löjliga konstranden och allmänt skyllande på konstiga administrativa system från arbetsgivaren.

Soldat-sold-lön.

Anonym sa...
26 januari 2012 kl. 19:19  

Detta är beklämmande läsning.
Jag är numera civil och har arbetsgivaransvar för 30 pers i en konsultfirma.
Vårt lönesystem fungerar oklanderligt, oavsett vilken kund vi levererar till, var i riket det sker och vilka tillägg som behövs. En sund fördelning av arbetsgivaransvar och medarbetaransvar, en bra plattform, och till det en smidig löneabdelning. Vi har ca 1000 anställda....
Sen kom dagen jag tog tjänstledigt för att genomföra tjänst som reservofficer, en vecka.
Jag fick min lön 3 månader senare, efter många telefonsamtal och mail. Helt förvirrat och jag undrar; vad i h-e sysslar FM med? Medarbetare skall leverera oh arbetsgivare skall betala, solklart, och jag kan bara tolka det som att man betraktar oss anställda som nåt man inte behöver respektera.
/resoff

institutet sa...
20 maj 2013 kl. 09:42  

förra året tog jag ledigt från studierna för att vara behjälplig under en utbildning på FörmedC i 2 dagar, 8 månader senare fick jag ut lönen (efter att ha ringt och tjatat minst 1 gång i veckan). i år så var tog jag ledigt från studierna i 20 dagar i februari för att arbeta som instruktör på en kurs på FörmedC, i skrivande stund så har jag fortfarande inte fått ut min lön,bara att de olika cheferna bollar frågan mellan sig och säger att de ska återkomma (vilket de aldrig gör). efter att ha pratat med facket så har FM solklart brutit mot lagen genom att inte betala ut lönen i tid, och är ett solklart fall om frågan tas upp i arbetsdomstolen (vilka brukar döma ut ca 150 000 i skadestånd i dylika fall)något som jag kommer att göra om inte jag får ut min lön i slutet av veckan, jag är lojal och älskar att arbeta inom FM, men VAD FAN! men det är inte min uppgift att som helt vanlig basse att se till att min lön blir utbetald. jag ska inte behöva jaga folk för att få min lön, att en statlig myndighet inte klarar en så basal sak som att betala ut löner till sina anställda är ju helt absurt. det hjälper inte att huvudhandläggaren som aldrig har ringt upp mig när jag har sökt honom, nu säger att han är i estland till slutet av veckan (när lönen ska vara inne) och säger att han ska "se vad han kan göra" och " det är inte riktigt mitt ansvar".

dessa erfarenheter har visat för mig vikten av att skaffa en riktig facklig representation inom FM, för så här kan det inte fortgå.

/enkel basse

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade