Wikileaks, Gripen och Afghanistan

I ett av de av Wikileaks senast släppta meddelandena från amerikanska ambassaden i Stockholm hem till amerikanska UD föreslår dåvarande chargé d'affaires Silverman att USA bör be Sverige att förstärka sin närvaro i Afghanistan med Hkp 10, JAS 39 Gripen och OMLT. Meddelandet, klassificerat som confidential (näst lägst av fyra hemlighetsklasser utöver öppen information), sändes i början av januari 2008. I meddelandet nämns bl a att Försvarsmakten offentligt har föreslagit att en insats med Gripen bör göras i Afghanistan. Insatsen ska ha motiverats med att ge Flygvapnet stridserfarenhet och som ett led i marknadsföring av Gripen. Avseende OMLT skriver ambassadören, som också söker vägledning avseende hur han ska agera i dessa frågor gentemot den svenska regeringen, att det vore fördelaktigt för USA om Sverige kunde avlösa amerikanska OMLT i norra Afghanistan.

Lätt förvånande att svenska media inte snappat upp detta ännu.


Flygvapenbloggen kan man läsa att FL 01 idag medaljerades för sin insats. Kritiker kommer alltid att hävda att insatsen endast var ett led i marknadsföringen av Gripen. Att insatsen varit framgångsrik inom Operation Unified Protector står helt klart. I blogginlägget avslöjas att svenskt spaningsunderlag nu ses som en kvalitetsstämpel i NATO och att 50 % av det underlag koalitionen arbetat utifrån har varit svenskt. Utan tvekan något att vara stolt över.

5 kommentarer:

Anonym sa...
7 september 2011 kl. 08:41  

"Lätt förvånande att svenska media inte snappat upp detta ännu"

Nja, det är ju fyra år gamla nyheter :

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=1218420

Wiseman sa...
7 september 2011 kl. 08:43  

Precis det som skrivs, men det brukar inte vara något problem när det gäller sånt som Wikileaks släpper. Kanske har man ändå bättrat sig.

Anonym sa...
7 september 2011 kl. 18:55  

Delar av FL01 i alla fall...
/pizza pomodoro

Unknown sa...
7 september 2011 kl. 20:38  

Petimeter kanske, men Restricted existerar inte i USA sedan andra världskriget, det är en NATO-klassificering. Så Confidential är lägst av USA-hemligheterna.

Anonym sa...
8 september 2011 kl. 23:15  

@Faffe

Det heter faktiskt petimäter.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade