Besök i verkligheten – utan att ens behöva vara där

Dagens roligaste nyhet är inte att en ordförande till den nya försvarsberedningen tillsatts utan att även Allan Widman fått prova på verkligheten i Försvarsmakten. Få gånger har väl kommentaren "välkommen till vår verklighet" varit så träffande som nu.


Widman skulle under våren tjänstgöra vid Artilleriregementet där han är anställd som reservofficer. Han tvingades dock ställa in tjänstgöringen och erhöll senare ett lönebesked där 0 kr utbetalades i lön. Så långt allt rätt. Ett tag senare fick han dock ett kravbrev från HRC på ett par tusen kr som skulle ha utbetalats till honom. Läs resten av historien på Widmans blogg.


Det är svårt att sätta värde på att även politiker och högre chefspersoner får prova på verkligheten i Försvarsmakten, inte bara i Afghanistan utan även på hemmaplan i Sverige. En sak är säker och det är att inför PRIO och HRC är vi alla lika. Ett litet fåtal är förstås mer jämlika än andra.Hur gick det förresten för officeren som fick förra året fick 70 öre i lön under insats? Jodå, problemen fortsatte enligt uppgift ett bra tag till.

8 kommentarer:

Anonym sa...
12 juli 2012 kl. 20:44  

Det tråkiga är bara att han uppfattar det hela som en solskenshistoria.

Han har just varit och skymtat ett av de missförhållanden som råder i FM och leder till att de berörda längst ut på linan inte ens kan betala sina räkningar och hyreskostnader, men ser det hela som att allt är frid och fröjd. Det oroväckande är bara att jag inte är förvånad, bara uppgiven. Inte konstigt att man kan lägga ner försvaret och låtsas om att man ökar förmågan. Allt är ju ändå bara en saga!

Anonym sa...
12 juli 2012 kl. 20:45  

Sannerligen.

Och då har den gode Herr Widman ändå bara kommit i kontakt med de äldre och hyfsat fungerande delarna av "stödsystemet".

Man kan ju i sitt stilla sinne hoppas att han nu får ta steget fullt ut, måhända med att försöka beställa en valfri reservdel.

Anonym sa...
12 juli 2012 kl. 23:48  

Om man talar sanning på HRC är det inte ett datasystem vi talar om utan en form av AI. (ej herr Grundevik)

Ett system som kan hitta på lösningar för att skydda sin egen inkompetens.
Att snabbt byta bank vid överföringen är ett sådant exempel.

Att det senaste beskedet är handskrivet talar också för att systemet vägrar skriva ut något som kan tolkas som om det gjort något fel.
Att det dessutom blivit fel i det handskrivna beskedet kan bara tolkas som att systemet inte är klar med frågan ännu.

Detta kan tyckas som en liten obetydlig fråga men tyvärr är hanteringen inte bättre när frågorna växer i volym.

Detta är dessutom någonting centralt och som hela vår FM snurrar runt.
Då kan man inte ha ett system som ingen litar på och som dessutom, enl HRC, ändrar sig och tänker själv!

Sedan skall vi nog inte räkna på hur mycket arbetstid det går åt för att få ut våra löner och förmåner.
Här på teatern gjorde vi en helt ovetenskaplig undersökning. Vi rödmarkerade på ett papper tid som var relaterad till lön och löneförmåner under en månad.
Av de sjutton personer som genomförde testen åtgick två och en halv heltidstjänst till lönehantering.
Tid som PRIO stal från vår ordinarie tjänst. Frågan, som fortfarande är obesvarad, jag ställde, var vilka arbetsuppgifter som skulle utgå till förmån för lönehantering.

Förstora upp detta till hela FM så är det rätt många heltidstjänster som enbart sysslar med något så trivialt som att få FM att betala ut löner och förmåner i avtalad tid.

Teaterdirektören

TRIDENT sa...
13 juli 2012 kl. 00:31  

Widman har åtminstone kontakt med verkligheten - något som moderata försvarspolitiker inte har.

Nu är även Johan Forsell ute på sin blogg och ljuger offentligt - tydligen behövdes det uppbackning till den skandalösa debattartikeln i DN.

Verkar som om det håller på att sprida sig lite panik i de moderata leden, eller är det önsketänkande....

Anonym sa...
13 juli 2012 kl. 08:09  

Teaterdirektören!

Finns dokumentär om införande 7-8 av PRIO.
AI-applikationen alltså.

I sann infostabsanda ej med personal som faktiskt jobbar i FM, utan med inhyrda utländska skådespelare.
Bla en viss A Schwarzenegger.

I'll be back!

Unknown sa...
13 juli 2012 kl. 09:40  

Widman är en lysande stjärna på en mörk himmel. När samhällseliten tappat intresset för att tjänstgöra som officerare i statens absoluta kärna - dess stridskrafter - bör man tänka sig för.

Vänder de sig från staten eller rent av mot den?

Har förhållandena i stridskrafterna blivit dem olidliga?

Är stridskrafterna ointressanta för dem?

Ett är klart: om officerare som Allan Widman finns, hamnar samhällselitens-makthavarnas fokus på dennes upplevelser.

Varför har vi inte flera officerare av den kalibern?

Det finns familjer i samhällseliten som varit officerare i 13 generationer, men som numera. inte längre kan tänka sig det.

Varför?

Mvh Göran Mellblom

Skipper sa...
14 juli 2012 kl. 00:06  

Var kan man finna propagandafilmen för PRIO med Henrik Hjelt i huvudrollen? Den visades under den sk frälsningsturnen i riket. Den vore mkt intressant att se den igen så här 5-7 år efteråt när vi sett resultatet.

Anonym sa...
14 juli 2012 kl. 11:48  

"Roligt" att de som bestämmer får en bit av verkligheten :-)

Själv sitter jag med problemet att HRC tagit 8 semesterdagar...Fick 26 dagar ogulden semester utbetalt helt utan anledning. Gjorde ett ärende för att pengarna skulle betalas tillbaka och det gick bra. Då upptäckte jag att det dragits 8 dagar av min sparade semester och ringde då HRC. Då fick jag förklarat för mig att jag hade haft 18 dagar kvar 2011 som inte bokförts som uttaget men efter som jag fick 26 dgr ogulden så hade helt enkelt HRC dragit 8 dagar till och dessutom lagt ut dagarna i systemet. Så nu visar PRIO att jag tog ut 31 + 8 dagar under 2011 fast jag bara tog mina 31 och eftersom PRIO visar det är detta sanningen.

Så just nu är det ett klassiskt moment 22 där jag alltid förlorar eftersom PRIO har rätt och de på HRC inte tänker själva utan kollar i PRIO för att se mina saldon...suck!!!

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade