Lär av britterna

Den som följer Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten på Twitter kunde under tisdagen läsa:

"Bullret över Visby är incidentroten. Två Gripen som ständigt är beredda att upprätthålla territoriet/avvisa kränkningar. #svfm #almedalen"

Att incidentroten uppträder i närheten av och från Gotland får sägas tillhöra normalbilden, även om man som ordförande för Socialdemokraterna på Södermalm är av annan uppfattning:

"@lagersten Noterar också HMS Carlskrona i hamnen. Totalsumma för FM:s Almedalssatsning inkl. drivmedel till griparna?"

"@lagersten Vilken lycklig slump att operativa överväganden innebär att ni kan visa musklerna precis när svenska makthavare träffas i Visby."


Den säkerhetspolitiska karta som skissats i politiska kretsar må se annorlunda ut. Verkligheten är dock en annan, vilket också Flygvapeninspektören fick förklara senare under dagen på Flygvapenbloggen.


Tyvärr är Försvarsmakten usel på att informera om nationella insatser i allmänhet och incidentuppdragen i synnerhet. På något sätt har incidentuppdragen blivit hemliga för alla utom just delar av Försvarsmakten och de länder som "befinner sig på andra sidan" av incidentuppdragen. Viss irritation rådde t ex härom året när franska jaktflygplan, ansvariga för NATO:s incidentberedskap i Baltikum, fotograferade och publicerade bilder på svenska JAS 39 som var uppe och identifierade samma ryska signalspaningsflygplan som man själv startats mot. Även vad gäller internationella insatser kan man förbättra sin rapportering avsevärt, även om det blivit bättre de senaste åren.

Ett föregångsland i frågan är Storbritannien, där man på det brittiska flygvapnets hemsida varje vecka kan följa vilka insatser som RAF genomfört. Dessa är dessutom uppdelade enligt de fyra huvuduppgifter som RAF har: Control of the air, ISTAR (Intelligence, Surveillance, Targeting and Reconaissance), Air Mobility och Attack.


Samma hemsida bör också vara av stort intresse inför torsdagens seminarium i Almedalen om Luftförsvarsutredning 2040, där direktiven måste anses hålla en mycket låg kvalitet, liksom kunskapsnivån i allmänhet om uppgifterna för luftstridskrafterna. På RAF:s hemsida finns enkelt och bra beskrivet vad de brittiska luftstridskrafternas uppgifter är genom just de fyra tidigare nämnda huvuduppgifterna. Klarar man att ta till sig av den informationen borgar det för en avsevärt mycket högre kvalitet på seminariet – och utredningen och beslutsfattande om luftstridskrafterna i allmänhet. Önskvärt vore att Försvarsmakten hade motsvarande presentationer för de svenska stridskrafterna, istället för den mycket enkla och på det hela intetsägande informationen som nu finns på hemsidan.


Avseende svensk incidentberedskap är den enda mer ingående officiella dokumentationen filmen "Fredens Hav" från 1979. På det hela är den fortfarande aktuell fastän Warzawapakten och Sovjetunione försvunnit sedan 20 år. Den största förändringen är flygplantyperna – och så förstås klädmode och frisyrer.


4 kommentarer:

Jakob Wedman sa...
4 juli 2012 kl. 22:34  

Hemligstämplandet ledde till att knappast någon utom, och få inom, Försvarsmakten kände till hela omfattningen av invasionsförsvaret och därmed inte heller förstod vad det innebar att skrota detta.

Hemligstämplandet gör det även svårt att få till en politisk debatt om försvarets utformning. Låt oss anta att vi hade ett Flygvapen med obalanser mellan antalet stridsflygplan och dessas beväpning så att huvuddelen av flygplanen inte skulle kunna beväpnas i ett skarpt läge. Ja, då skulle denna obalans inte kunna diskuteras genom att själva offentliggörandet av problemet skulle innebära ett hot mot rikets säkerhet.

Hemligstämplandet tror jag även har bidragit till att folket inte längre vet varför vi ska ha ett försvar idag.

Bygdemajoren sa...
4 juli 2012 kl. 22:36  

Men luftvärnet kan man lita på!
De har samma vapensystem kvar som 1979.
(Hawk 1962-20XX och RBS-70 1977-20XX).

Unknown sa...
5 juli 2012 kl. 10:25  

Det finns ju PPI-filmer som är publika. Här får man ju ett annat perspektiv på fisken :

http://youtu.be/rAUodXI4LPw

Rikard Hagman sa...
5 juli 2012 kl. 22:35  

Förvånar mig inte att denna oförståelse kommer ifrån en socialdemokrat. Ty detta parti under Göran Perssons ledning stod för huvuddelen av ansvaret att försvaret skrotades ner till en obetydlig nivå. Jag är själv Gotlänning och stör mig inte ett dugg på bullret från Griparna. jag såg dem nämda 2 planen med och rös och tänkte att det var bra "timeat" - en fin syn i Visby,ett flygplan vi ska va stolta över.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade