Nytt försök att leverera attackhelikoptrar

Barents Observer rapporterar idag att fartyget Alaed nu har lämnat Murmansk på väg mot Syrien. Alaed är fartyget som tidigare i juni fick avbryta sin resa mot Syrien med sin last av tre st Mi-25 attackhelikoptrar som varit på service i Ryssland. Försäkringsbolaget annullerade nämligen fartygets försäkring, varvid fartyget satte kurs mot Murmansk, där det nu flaggats om till rysk flagg.

Leveransen av syriska attackhelikoptrar är alltså så pass viktig för Ryssland att man vidtar extraordinära åtgärder för att fullfölja den. Extraordinärt hade det också varit om David Cameron gjort allvar av sina planer att låta Special Boat Service borda fartyget när det passerade Storbritannien, då det är svårt att hitta stöd för detta folkrättsligt. Å andra sidan är de brittisk-ryska förbindelserna redan rätt frostiga sedan några år tillbaka.

Frågan är nu om Alaed seglar ensam eller tillsammans med den flottstyrka ur Norra Flottan som igår lämnade hamn på kurs mot den ryska flottbasen Tartus i Syrien för senare deltagande i övningen Kavkaz 2012 i Svarta Havet. I styrkan ingår bland annat ett par landstigningsfartyg och tanken är att denna flottstyrka i Medelhavet ska sammanstråla med en annan styrka ur Östersjöflottan och en tredje ur Svarta Havsflottan innan man anlöper Tartus.

Syftet med denna kraftsamling av marinstridskrafter är en intressant fråga. Handlar det endast om en styrkedemonstration eller handlar det om en evakueringsoperation? Ryssland har sedan tidigare förstärkt upp sitt närskydd av Tartus med marininfanteri. Intressant är också huruvida Alaed och fler lastfartyg skyddas av de ryska fartygen. Ett sändebud från den syriska oppositionen har under dagen träffat den ryske utrikesministern, men några vidare framgångar verkar inte ha nåtts. Ryssland har i alla fall vidhållit att man avser fortsätta leveranserna av krigsmateriel för luftförvar enligt tidigare kontrakt med Syrien. Samtidigt har det syriska försvaret under de närmaste dagarna hållit stora övningar med sina luftstridskrafter.

Om några dagar lär det ha klarnat vad de ryska avsikterna är med besöket i Tartus. Fram till dess lär det genomföras en hel del havsövervakningsuppdrag, inte minst från norsk sida. De första enheterna ur Svarta Havsflottan går dock in i Medelhavet redan idag och man kan fråga sig vad Turkiet anser om de ryska styrkedemonstrationerna.


SR

5 kommentarer:

pseudonauten sa...
11 juli 2012 22:38  

Bara lugn!

Den svenske statsministern ser de ryska fartygsrörelserna som ämnade för inrikes bruk...

Skipper sa...
11 juli 2012 23:08  

Alaed har enligt egen AIS status den ryska örlogshamnen Baltijsk som destination. Beräknad ETA 17/7 1100. Återstår att se om detta stämmer.

Bild på helikopter i lastlådan:
http://2.bp.blogspot.com/-F_e_zIBnfSs/T9es1fX6EYI/AAAAAAAADPs/-jtWHiex7iU/s1600/heloship.jpg

Mer att läsa här:
http://convenientflags.blogspot.se/2012/06/shipping-attack-helicopters-from-russia.html

Anonym sa...
11 juli 2012 23:50  

@Skipper
Misstänker att bilden på helikoptern i lastrummet inte är på den aktuella transporten.
-Silhuetten är inte Mi-24 som det skall röra sig om
-Transportskyddet av helikoptern är inte av rysk standard
-Arbetarna är västerländska, m.a.p arbetskläderna

Skipper sa...
12 juli 2012 01:05  

@oplatsen

Tvivlar inte en sekund på din kompetens inom detta område. :)

De har då sannolikt tagit en helt annan bild till den aktuella artikeln för att förstärka budskapet?!

Anonym sa...
12 juli 2012 01:59  

Bilden tror jag är från då Kanada köpte de avbeställda VH-71 helikoptrarna från USA. De blev transporterade med båt till Kanada för att användas som reservdelslager.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade