Upptakt

På Newsmill pågår just nu upptakten för fullt inför årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Först ut igår var KDU:s ordförande Aron Modig som anser att Alliansen sviker Försvaret och inte tar ansvar för framtiden.

Idag på eftermiddagen publicerades artiklar av generalmajor Karlis Neretnieks och ordföranden i Försvarsutskottet Peter Hultqvist. Neretnieks artikel talar om vikten av att hålla debatten öppen och att anställda i Försvarsmakten tar tjuren vid hornen och bidrar med sina kunskaper i försvarsfrågorna eftersom det inte finns någon som kan dessa frågor bättre. Han tar också upp aspekten med yttrandefriheten med exemplet med överstarnas debattartikel i DN från 2002, där Försvarsdepartementet ville lägga sig i dessa möjligheter till befordran. Neretnieks har ju annars egna tråkiga erfarenheter på området då han stoppades av Försvarsmaktens dåvarande generaldirektör Ulf Bengtsson från att hålla ett anförande om solidaritetsförklaringen på Arméinspektörens Fältövning 2011. Neretnieks har rätt. Vi försvarsmaktsanställda måste bli mer rakryggade i att berätta a) vad som utgör problem och b) hur de kan lösas. Inte bara beskriva allt i mycket svepande drag som gott med "vissa eventuella utmaningar".

Peter Hultqvist skriver bl a om att bryta Finansdepartementets makt över försvarspolitiken och försvarsfrågorna. Skygglapparna måste kastas, skönmålningen upphöra och realiteter styra försvarspolitiken. Det är lätt att instämma med Hultqvist i så gott som allt han skriver i artikel, MEN, för att Socialdemokraterna ska ha någon som helst trovärdighet i försvarsfrågor kräver det att partiet gör upp med sin egen smutsiga byk i försvarsfrågorna och erkänner ansvaret för de mycket grova misstag man gjorde under 90- och 00-talen som i högsta grad gjort att Sverige befinner sig i den oreda vi idag upplever. Först då kan trovärdigheten upprättas.

3 kommentarer:

H sa...
4 januari 2013 kl. 17:51  

Ska bli mycket intressant att se vilka förslag (S) kommer med under konferensen i Sälen.. Framförallt skall det bli spännande att se hur konkreta dessa förslag kommer vara. Trött på floskler som "samarbeta mer" och "effektivisera"..

Unknown sa...
4 januari 2013 kl. 19:24  

Finns det hopp?

http://www.newsmill.se/artikel/2013/01/04/s-dags-att-bryta-finansdepartementets-makt-ver-f-rsvaret

Corse sa...
4 januari 2013 kl. 23:22  

Håller helt med om att alla vi FM-anställda har ett ansvar att debattera dyl. Men med full respekt för korpralen så är jag övertygad om att effekten hos allmänheten och våra politiker blir betydligt större om generalerna vågar gå ut och beskriva FM bedrövliga tillstånd. Därför är det så bra att ÖB nu äntligen talar klartext, första ej pensionerade general sedan Wiktorin som vågar ta bladet ifrån munnen. Nu väntar jag bara på att någon ur mil.ledningen hakar på och beskriver våra reella förmågor att försvara vårt territorium utan att använda våra facktermer så att Svensson förstår!

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade