På SVT Opinion om samhällets beredskap

Jag skriver idag på SVT Opinion om samhällets beredskap, eller snarare bristen på denna, i ljuset av den stora skogsbranden i Västmanland.

8 kommentarer:

Unknown sa...
5 augusti 2014 17:13  

Var det dig dom refererade till i Rapport? Samordningen verkar kass. Grabben i Falu HV sitter o väntar på order. Dom kan inte rycka ut utan bat.chef order.

Anonym sa...
5 augusti 2014 17:15  

Att redan tidigt i ett brandförlopp kunna verka med stora resurser är avgörande för hur förloppet senare utvecklas.

Tyvärr så gick den allra viktigaste resursen, lednings- och organisationsförmåga, om intet när försvarsmakten och civilförsvaret avskaffades.

Kan det verkligen stämma att hela 200 personer jobbar med att släcka branden? Var är alla betalda frivilliga? Det kanske är en onödig kostnadspost; bättre då att vänta, även om det kommer bli en mycket dyrare totalkostnad. Det viktigaste är ju ändå kostnadsstället.

Utöver HKP4; var är alla bandvagnar för att lägga slang och distribuera pumpaggregat? Glömde visst att de flesta har skrotas.

Vem tillagar mat och dryck och distribuerar denna till de som släcker, eftersläcker och brandbevakar? Vilken idioti, vad skall man med trängen och trossen till när det finns nymoderata entreprenörer som Sodexo och annat helveteskap.


Unknown sa...
5 augusti 2014 17:25  

Det mest uppenbara felet svenska myndigheter har begått, nämligen att avskaffa det svenska civilförsvaret, är glömt. Jag är själv befäl i det norska civilförsvaret, och här i Norge gjorde man något mycket klokt efter det kalla krigets slut: Man gjorde en omställning av civilförsvarets organisation till att stötta blåljusmyndigheterna i fredstid. Skogbrand är en av de klassiska uppgifterna för det norska civilförsvaret (oftast under ledning av brandbefäl), och vi är utrustade med mycket brandmateriell så som pumpar, slangar osv. Vi kan också utöva en viss ordningsmyndighet, t ex spärra av områden eller vid en evakuering. För mig är det uppenbart att Sverige gjorde en stor tabbe när man mycket oklokt la ner civilförsvaret. Det norska civilförsvaret kan i teorin delta i insatser i utlandet, men den sker frivilligt eftersom manskapet inte är anställt av myndigheten. Tyvärr tror jag DSB (vårt MSB) inte tänker långt utanför boxen nog för att erbjuda denna typen hjälp.

Patrik sa...
5 augusti 2014 21:25  

Pinsamt höra försvarsministerns bemötande på din kritik. Samma floskler och klyschor som alltid.

Anonym sa...
5 augusti 2014 21:33  

Aktuellt 21:00
Wiseman vs Försvarsministern
1 - 0


Wiseman sa...
5 augusti 2014 21:44  

Einar Bolstad,

Tack för intressant kommentar om den norska modellen! Vi hade liknande möjligheter till civilförsvaret lades ner för ca 10 år sedan, även om det hade krävt regeringsbeslut om mobilisering. Vi får hoppas att Sverige kan svälja prestigen att be broderlandet om mer hjälp om man anser att behovet finns.

Unknown sa...
5 augusti 2014 21:45  

Ett kort men precist inslag. Aktuellt idag! Bingo!
Tänkte på att det är 20 år sen Estonia sjönk. Här i GBG hade vi Scandinavian Star. Till o med Göran Johansson här i GBG slogs mot Stockholm ang. nedläggningen av Säve-div hkp. För att kunna evakuera en brinnande Stena båt kunde då i gott väder ev. lita sig till stridsbåtarna i AMF 4. Nu är dom borta med. VAD håller dom på med?
Här i GBG går 70% av landets import/export. Det här går inte o babbla sig ur. Bra att folk får klart för sig hur skyddslösa vi är. Bilderna från Sala kunde lika gärna vara ett begränsat militärt angrepp. Tur att det fortfarnande finns folk med civilkurage kvar i detta landet.

Masja sa...
5 augusti 2014 21:50  

Fast jag tror att problemet är PRIO i FM, det är just nu delvis nedstängt... Ingenting fungerar som det är tänkt, inte ens flextidsräknaren!

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade