April, april...


Om nyheten om svenska och danska postens samgående skulle visa sig vara ett aprilskämt är det definitivt ett av de mest genomarbetade genom tiderna. Det låter ju definitivt som ett aprilskämt, men mängden artiklar i ämnet samt pressmeddelandena på Postens hemsida, och danska postens gör ju att man blir tveksam.


Strunt samma om det är ett aprilskämt eller inte. Jag kan emellertid inte låta bli att komma med lite samhällskritik när Posten ändå är på tal. Det är märkligt att servicen i ett samhälle ständigt ska bli sämre, när det egentligen borde vara tvärtom. Förr i tiden (det var bättre förr och ju förr desto bättre...) delades brev ut även på lördagar (det gör de fortfarande i Danmark, men Postens VD tycker inte det är något för Sverige). Nu får man vara glad om man får posten dagen efter den skickats även om det är det man betalat. Brevbärarna orkar ju heller inte längre gå i trappor i hyreshus och sitter brevlådan för högt upp, får man ingen post. Det är nämligen jobbigt för brevbäraren att lyfta på armen. Jag har en känsla av att personalen i hemtjänsten skulle fnysa om de stötte på en brevbärare som talade om jobbiga lyft.
Man kan också läsa i artiklarna om sammanslagningen att Posten ska genomföra en extra utdelning till staten av sin vinst. SIN VINST!??!! Även om sammanslagningen är ett aprilskämt är det ju tyvärr inte ett aprilskämt att det fungerar så med statliga företag. Kanske är det därför inte så dumt att sälja Vin & Sprit. Att tillverka alkohol är knappast något staten behöver stödja medborgarna med. Där måste jag hålla med Carl Bildt.

Statliga företag skall ej gå med vinst. Staten och dess företag skall tillhandahålla medborgarna bästa möjliga service till en för medborgarna så låg kostnad som möjligt. Inget annat.

E 24, 2, 3
DN, 2, 3, 4, 5

3 kommentarer:

Anonym sa...
1 april 2008 18:25  

"Statliga företag skall ej gå med vinst."

Det är inte riktigt så enkelt. Ta exempelvis Vin och Sprit som värderades av Pernod till 55 miljarder kronor. Med 4 % statsskuldsränta blir det ungefär 2 miljarder kronor.

Alternativ 1: Vin och sprit sänker priserna och går med nollresultat.
Alternativkostnad 2-0= 2 miljarder kronor

Alternativ 2: Vin och Sprit går bra och levererar resultat
Alternativkostnad 2-0,8 = 1,2 miljarder kronor.

Alternativ 3: Vin och sprit säljs till Pernod, bästa alternativet och således alternativkostnad 0.

Om det statliga företaget inte ska gå med vinst innebär detta således en årlig kostnad om 2 miljarder kronor. Är det så bra?

Wiseman sa...
1 april 2008 19:00  

Förklara då för mig varför de myndigheter som arbetar runt Försvaret ska gå i vinst? Fortifikationsverket som hyr ut lokaler till Försvaret som Försvaret måste hyra genererar vinst tillbaka till staten. Effektivt? Locum, Stockholms Läns Landstings Fastighetsbolag är det på samma sätt med. Hyrorna höjs hela tiden för att vara "marknadsmässiga" varvid landstinget får dra ner på verksamheten och servicen. Bra?

Som du kanske såg ser jag inte det som någon större ide att staten skall syssla med Vin&Sprit. Däremot Posten etc, anser jag är sådant som ska gå plus/minus noll. Ska staten göra vinst i sina "företag" ska det vara mot andra länder, inte mot sina medborgare.

Det du beskriver är ett sätt att finansiera en gigantisk statsskuld. Skall statsskulden vara gigantisk? Nej, det tycker jag inte. Ju mer samhället sysslar med korsbetalningar, desto mer byråkrati, desto större kostnader och mindre effektivitet. En viss statsskuld går visserligen inte att komma ifrån, men man måste ju i längden kunna förvissa sig om att samhället och dess skattetryck är självbärande. Personligen går jag inte och tar lån som jag aldrig kommer att kunna betala tillbaka.

Anonym sa...
1 april 2008 23:25  

ano1: Du jämför äpplen och päron. Ett företags framgång mäts inte enbart med resultatet (även om det har allt mer blivit så den senaste tiden med kvartalsrapporten som det enda som räknas).

V&S kan man väl sälja, men posten är ett av företagen med allt för stor vikt för att lämnas år privata aktörer.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade