Vem glömde berätta?

Efter att ha läst den här artikeln om luftvärnsroboten Umkhonto kan man undra vem som glömde berätta för sydafrikanerna att finansminister Borg inte anser att Visbykorvetterna behöver luftförsvar.

Våren 2007 kom beskedet att Umkhonto-systemet skulle köpas in till Visbykorvetterna. Svenska ytstridsfartyg har alltid saknat ett trovärdigt luftförsvar. Ursäkten för detta har varit att man ansett sig kunna lite på att Flygvapnet skulle stå för detta. Det enda luftförsvaret har varit de 40- och 57 mm allmålskanoner som korvetterna och robotbåtarna varit utrustade med. Dessa har begränsningen att de har mycket kort räckvidd och endast kan verka mot ett mål i taget. För Visby som endast har en kanon innebär det att fartyget är helt oförsvarat mot ett anfall med robot eller flyg bakifrån. Normal stridsteknik vid anfall med sjömålsrobotar är att man skjuter flera robotar som sedan får anflyga från olika håll för att mätta målets luftförsvar.

Under Marinens deltagande i missionen utanför Libanons kust fick hela tiden HMS Sundsvall operera i närheten av andra fartyg för att kunna vara under deras luftförsvarsparaply. Så kommer det att fortsätta vara för Visby om inte ett mer kvalificerat luftförsvarssystem tillförs eftersom Umkhonto tillhörde de inköp som ströks redan under Borgs tal på Gotland i somras.

Låt oss hoppa att det skett en förändring i planerna.

10 kommentarer:

Tabby sa...
18 april 2008 17:57  

Det här låter som det kan bli dyrt. Kanske inte omedelbart i fartygsförluster men det låter ju som om kontraktet redan är skrivet och om vi då väljer att bryta det... är det någon där högre upp som har koll på vad de sysslar med?

Wiseman sa...
18 april 2008 22:49  

Jag vet faktiskt inte om det hann skrivas något kontrakt. Förmodligen inte.

Huruvida det är någon som har koll... Nja...

Anonym sa...
19 april 2008 16:50  

När Robotsystem 23 lades ned var den i princip produktionsklar. Marinversionen som skulle ha suttit i Visbykorvetterna var också på gång. Vem var det som motiverade nedläggningen med att Bamse inte behövdes?

Behöver det tilläggas att priset för Bamses införskaffande hade varit mycket fördelaktigt?

Anonym sa...
19 april 2008 17:29  

Finnarna är säkert överlyckliga. Vartefter Sverige skär ner, tvingas finnarna fylla upp tomrummet och det kostar. Finnarna är högst medvetna om vad de har på östra sidan om gränsen ......

Wiseman sa...
19 april 2008 20:21  

Anonym 16.50: Jag vet inte om jag är så imponerad av Rb 23 faktiskt. Jag vet att många av de provskott som gjordes även mot slutet inte var så lyckade.

Du har dock helt rätt i att vi behöver ett mer kvalificerat luftvärn rent generellt inom Försvaret. Jag tror den norska NASAMS skulle fungera ganska bra.

Wiseman sa...
19 april 2008 20:22  

Anonym 17.29: Både finnarna och norrmännen är realister. Vi kommer som vanligt ca 10-15 år efter.

Anonym sa...
20 april 2008 00:57  

Om Bamse lades ned p g a otillräckliga performancer som inte kan förbättras till en försvarbar kostnad så är jag med på noterna - men jag minns inte att detta var motiveringen till nedläggningen.

NASAMS hade kunnat vara ett alternativ, speciellt om Norge slår till och satsar på Gripen ;-)

Wiseman sa...
20 april 2008 01:49  

Jag vet faktiskt inte varför man la ner projektet, men jag vet att notan hade sprungit iväg rätt duktigt i alla fall.

Anonym sa...
20 april 2008 03:40  

Jag har aldrig hört en trovärdig motivering till nedläggningen. Det handlar väl som vanligt om "besparingar". Annars är det idag inte så sexigt att satsa på defensiva vapen utan allt som inte är ämnat att användas på andra sidan jordklotet ratas. Historien har visat gång på gång att det är inte klokt att lägga alla ägg i samma korg...

Vad det gäller kostnader för Bamse så är 5 mrd kronor inte mycket att orda om i sammanhanget. Det är vad utvecklingen samt produktionen av 6 avfyrningsramper med missiler har kostat. Potentialen har varit enorm. En marin version hade kunnat utvecklas t ex, UndE23 har visat sig långt mer användbar än man hade tänkt sig från början, exportmöjligheterna...

Wiseman sa...
20 april 2008 11:47  

UndE 23 är det verkligen inget fel på. Däremot är jag som sagt inte helt imponerad av själva roboten och dess transportlösning. Splitterskyddad släpkärra? Det som är bra med roboten är i så fall, utan att bli för specifik, lösningen för eldledning.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade