Moskva visar musklerna

Ryssland har sedan Sovjetunionens sönderfall stött de georgiska utbrytarrepublikerna Abchasien och Syd-Ossetien, medan i stort sett alla andra länder anser att områdena fortfarande tillhör Georgien. Kriget då Abchasien med ryskt bistånd bröt sig ur Georigen 1992-93 kan väl mäta sig med det samtida kriget i Jugoslavien i otrevligheter. Dock kom det i skymundan i nyhetsrapporteringen i väst då fokus låg på Jugoslavien.

De senaste åren har fler och fler incidenter mellan Ryssland och Georgien kommit till allmän kännedom i väst. Förra sommaren sköt ryska flygplan en signalsökande attackrobot in i Georgien. Roboten undersöktes sedan bl a av svenska experter för att utröna ursprunget även om radarbilder klart visade hur ryska flygplan kränkte georgiskt luftrum innan roboten avfyrades. Dessförinnan har det förekommit flera incidenter där energitillförsel saboterats för Georgien. Transformatorstationer etc i flera grannrepubliker har utsatts för samtidiga sabotage.

Forskare på FOI har i en rapport sammanfattat antalet gånger Ryssland som politiskt påtryckningsmedel har brutit energitillförseln till andra stater i f d Sovjetunionen. Mellan 1992 och 2006 var den siffran 55. Ännu en klar anledning till varför vi i Sverige (och Europa) inte ska göra oss beroende av rysk gas. Denna rapport har även uppmärksammats av International Herald Tribune, som frågar sig om detta och andra händelser är en form av ett nytt kallt krig.

En av de allvarligaste incidenter mellan Ryssland och Georgien är dock den senast inträffade. Förra onsdagen lät Ryssland meddela att man avser vidta en rad åtgärder för att knyta Abchasien och Syd-Ossetien närmare till sig (Carl Bildt). Så i söndags sköt Ryssland ner en georgisk UAV (Hermes 450 av israelisk tillverkning) på spaningsuppdrag nära Abchasien. Det mest intressant i videon är att Mig-29:an som genomförde anfallet startade i Abkhasien, genomförde anfallet och landade i Ryssland.Ryssland hävdar att UAV:n sköts ner av en Abchasisk L-39 (ett skolflygplan). Alla med normal syn kan se efter att ha sett videon att detta ren och skär lögn då flygplanet på videon utan tvivel är en Mig-29. En guide för dummies är att Mig-29 nämligen har två fenor, medan L-39 endast har en. I närområdet (Mig-29 har rättså kort räckvidd) är det bara Ryssland som opererar Mig-29.

Detta är utan tvekan en tydlig markering av regeringen i Moskva var ribban ligger och ur ett internationellt perspektiv totalt oacceptabelt. NATO-toppmötet i Rumänien för två veckor sedan var en framgång för Ryssland eftersom Georgien efter tyska och franska påtryckningar, nekades inträde i organisationen. Nt återstår att se vad Moskvas nästa drag blir. På onsdag kommer FN:s säkerhetsråd att sammanträda för att på georgisk begäran diskutera UAV-incidenten. Det ska också bli intressant att se om vår utrikesminister skriver något om incidenten på sin blogg.

2 kommentarer:

Anonym sa...
6 maj 2008 23:30  

nu har du allt fel du, Mig29 används av Irak, iran, Indien, Kina, och den har otrolig räckvind. ///Föredeta Militär pilot

Wiseman sa...
7 maj 2008 06:55  

;)

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade