Att stjälpa polisen

Jag kommer ihåg att jag läste för några månader sedan om en våldtäktsman i Örebro som polisen ville ha hjälp att identifiera och därför gick ut med en bild från en övervakningskamera. Filmsekvensen bilden var tagen visade hur mannen gav sig på en kvinna. Denna bild och andra bilder av samma slag skulle vara till mycket stor hjälp för polisen i dess arbete att få tag i misstänkta brottslingar. Polisen säger till Expressen: "Nu hoppas vi att någon känner igen mannen och kontaktar oss, säger Torbjörn Carlson, vid Örebropolisen."

Vad gjorde då Expressen? Man retuscherade bilden så att man inte kunde se ansiktet.... Oj, vilken stor hjälp detta måste ha varit för polisen. Titta själva.

Är det någon mer än jag som reflekterat över att man i svensk media i princip aldrig ger signalement på misstänkta brottslingar? Undantaget skulle väl vara ministermord. Det är inget tal om saken att fler brott skulle klaras upp med hjälp av offentliga signalement. Ger man nu mot förmodan ett signalement beskriver man alltid kläderna, men aldrig utseende utöver längd. Med andra ord meningslöst eftersom största delen i vårt igenkännande av andra människor är på deras utseende. Offentliga signalement är inte PK.

Idag uttalar sig även en jounalistikprofessor i detta ämnet där han efter Englamordet ifrågasätter policyn att aldrig publicera namnen på misstänkta.

Aftonbladet
SvD

2 kommentarer:

Anonym sa...
15 april 2008 22:21  

Som nyligen då finska polisen sprängde en rånarliga med hemma address i Sverige och några rånare som undkom polisen efterlysets internationnelt. I finskt media publicerades "mugshots" med namn på de efterslysta, i svenskt media ( Expressen ) publicerades samma mugshots, men retuscherade till oigenkännliget samt inga namn. Och detta gällde för personer som var internationellt efterlysta.

Det är nog enbart i Sverige någon kan komma på en sådan befängd idé som att retuschera officiella efterlysningar utav bus till oigenkännelighet .....

Är idén med dylik retuschering att man inte vill störa buset i deras yrkeutövning eller är man rädd för att buset skall stämma tidningen eller vad handlar det riktigt om ?

Anonym sa...
6 augusti 2009 23:35  

Tja du, om du känner några poliser så kanske du kan få svaret på varför media aldrig publicerar signalemente. Nej vänta, tänker du efter så är det inbland signalementen. Hmm, tittar du lite närmare på biler på förövare så upptäcker du även att man "vitpixlar", misstanke kan anas när man vitpixlar armar och ben eller annat förutom ansiktet som är bart. Finns flertalet exempel
http://www.ungsvensk.se/showthread.php?t=3942

Om man vill ha osminkade nyheter rekommenderas

http://politisktinkorrekt.wordpress.com/

http://frianyheter.wordpress.com/

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade