Inga HKP 10B till NBG

Det var väl ingen som blev förvånad över den nyheten?

FMV tror nu att leverans till Flygvapnet tidigast kan ske under hösten 2008. Därefter kan förbandet vara redo under våren 2009. Det är imponerande dryga ett och ett halvt år senare än ursprungligen planerat. Aktuellt 21 kunde också berätta att FMV inte säkrat något skadestånd från leverantören för förseningen, men sen är också FMV förmodligen ett av Sveriges sämsta företag på att göra uppköp.

Inköpen till Försvarsmakten tar oftast alldeles för lång tid då de går via FMV, vilket de också måste göra. Försvarsmaktens skarpaste förband, SSG, har dock inte tid med sådant trams och har därför tillstånd att köpa in sin materiel själv, utan att behöva vänta på att byråkratins kvarnar ska mala på FMV.

Andra bravader man lyckats med på FMV som kan vara värda att nämna:

Då Saab levererar nya mjukvaror (större uppdatering) till Gripen håller de sällan måttet, utan kräver en ytterligare uppdatering (buggfix på civilt datorspråk). Denna tar ofta några månader till något år till. Det gör att nästa större uppdatering skjuts på framtiden. Där har FMV förhandlat så klurigt med Saab att för varje månad Saab inte får leverera nästa större uppdateringen (alltså pga att man inte lyckades med vad man utfäst sig att göra) betalar FMV miljonskadestånd till Saab...

FMV beställer högteknologiskt system för miljardbelopp, men tycker det blir så dyrt samtidigt som man inte är riktigt nöjd med tillverkaren att man väljer att inte köpa in manualen för x milj kr. Det gör i sin tur att systemet inte kan användas fullt ut utan användarna får sitta och prova sig fram, ungefär som vilken kille som helst som köpt en ny dvd-inspelare eller liknande.

Sen finns det en hel del andra bravader man skulle kunna ta upp också, men istället kan man titta på hur Finland har gjort. Finland, liksom Sverige, har beställt helikoptern NH 90. Dessa skulle egentligen slutlevererats till finska försvaret under 2008. Istället får man i år den första helikoptern. Det har gått så långt att Finland nu får rätt stort skadestånd från tillverkaren, eftersom man hotade med att häva affären och köpa in en annan helikoptertyp istället.

Vad är då grunden till alla problem med helikoptrar för NBG? Jo, för att när man har köpt in helikoptrar till Försvaret aldrig har tänkt tanken att någon skulle kunna få för sig att skjuta ner dem. I så fall hade man redan från början utrustat dem med motmedel, och beväpning.

Tolgfors svarar om Hkp 10B
SVT
Web-tv

2 kommentarer:

Anonym sa...
4 april 2008 12:48  

inget nytt, men bra att du tar upp det. Men var är ditt inlägg om Kongoskandalen? Säkerligen har du synpunkter i frågan!

Wiseman sa...
4 april 2008 14:46  

Nej, det är inget nytt för dem som jobbar inom FM, men det är definitivt intressant för alla andra som är med och betalar också.

Kongo... jo visst har jag åsikter om det. Naturligtvis är det fullständigt förkastligt det som har inträffat. För svensk del, om man får tro Uppdrag Granskning, verkar det mest röra sig om dåligt ledarskap. Vad jag tycker Uppdrag Granskning missade att visa var hur situationen var i Kongo. Kollegor jag talat med sa att man var glad om man fick se lik som dött av skottskador istället för avhuggna armar, ben, bröst etc. Uppdrag Granskning fick det närmast att framstå som om fransmännen bara ryckt en kille med cykel och börjat tortera honom. Men, som sagt - krigets lagar gäller.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade