Ett måste

För att överhuvudtaget ha någon chans alls att få Norge att köpa JAS istället för JSF är det ett måste att Sverige går in och lovar att köpa ny JAS. Det finns i stort sett inget land i världen i modern tid att som enda kund vågat att köpa en ny flygplantyp från en utländsk tillverkare. Det enda fall jag kan dra mig till minnes är UAE:s F-16E/F.

Nya JAS 39 (E/F) skulle definitivt råda bot på de två problem som mest plågar Gripen. Liten last och förhållandevis kort räckvidd.

Jag ser dock med sorg att man åter släpat fram Allan Widmans (fp) tokerier i dagsljuset. Vi kan inte låta Norge bestämma hur många flygplan det svenska Flygvapnet ska ha. Det måste vara ett svenskt beslut anpassat efter svenska förhållanden och behov. Jag har skrivit om det tidigare men 48 flygplan (som verkar vara ung vad Widman tänkt sig) räcker inte långt. Man kan normalt påräkna ung. 25 % omedelbar tillgänglighet hos flygplanen. Det skulle alltså innebära att med 12 flygplan i Sverige ska man kunna lösa incidentberedskap, utbildning av nya JAS-piloter, utbildning och vidmakthållande av redan inskolade piloter och runt 4 flygplan i internationella insatser. Därutöver ska man lägga att några flygplan kontinuerligt ska gå i testverksamhet för utprovning av ny materiel och taktik, några kommer att långtidsstå för teknisk utbildning och sedan den stora pucken - exportstöd, dvs utbildning av utländska piloter. Det är en ekvation som ej låter sig lösas med mindre än 100 flygplan. Flera av de där uppgifter behöver inte Norge lösa med sina flygplan eftersom de, liksom andra JAS-köpare hittills kommer att låta sin personal utbildas i Sverige, av svensk personal på svenska flygplan och ta del av svenska tester, utprovningar etc.

Tvärtemot vad alla negativa tror är JAS bra för Sverige. Det är otroligt många arbetstillfällen, know-how och andra spin-off:er som genereras.

Också i Aftonbladet (Kul att se att nästan 60% av Aftonbladets läsare önskar rusta upp Försvaret, 20% behålla det på dagens nivå. En ganska överväldigande majoritet mot de nu aktuella nerdragningarna)

Edit 27/4: Enligt DN blir det kanske inte tal om fler än 10 fpl för Sveriges del. Jag är tveksam till att det räcker för att norrmännen ska känna sig trygga i sitt köp.

HD:s ledare är starkt kritisk.

Inte bara jag utan även norrmän är ytterst tveksamma till att Gripen har en chans. (Blir det Gripen är det en otroligt kraftig markering mot USA)

4 kommentarer:

Anonym sa...
26 april 2008 18:22  

Jag forstar din punkt med JAS systemet, men då måste forsvaret budget ökas motsvarande. Plus glöm inte att transport formagan måste fornyas inom några ar.

Wiseman sa...
26 april 2008 18:29  

Jag tror faktiskt vi utan problem kan lösa båda två, m m med de ca 37 mdr kr FM tilldelas i budgeten. Dock måste det till kraftfulla rationaliseringar där man ser till att man får reell effekt istället för att bara skicka runt pengarna i cirkel förutom de som åker ut p g a byråkratins friktioner.

Det finns en klar anledning till varför endast 15% av förbandens budgetar går till ren verksamhet idag jämfört med 50% för 10-15 år sedan då dessutom budgetarna var mindre.

Anonym sa...
28 april 2008 14:49  

Nya Gripen med längre räckvidd skulle säkert vara ännu mera attraktiv för Colombia?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2360360.ab

Wiseman sa...
28 april 2008 17:27  

Jag tror att den är mer attraktiv för alla som är Gripen-spekulanter faktiskt.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade