Med all sannolikhet fel

Försvarsministern har drivit igenom ett sparbeting på 650 milj kr för Försvaret. Effekten av dessa besparingar ger positiv verkan tidigast 2010, men den negativa verkan kommer direkt, som om det inte var illa nog redan.

Nästa år kommer flera förband att sakna värnpliktiga eftersom det inte finns råd att utbilda dem. Samtidigt kan man ifrågasätta varför man överhuvudtaget ska utbilda värnpliktiga, när de inte används i insatsförbanden. En kategori är flygmekaniker. I det gamla Försvaret var det självklart att flygplanen skulle betjänas av värnpliktiga mekaniker tillsammans med en flygtekniker. Idag fylls alla funktioner av anställda flygtekniker (mestadels officerare, någon civilanställd). Varför ska vi då spendera massor av pengar på att utbilda dessa värnpliktiga när de inte fyller någon funktion? Utöver flygmekaniker finns det som sagt en del andra kategorier där samma förhållande finns.

Försvarsministern uttryckte i rapport förra veckan att vissa åtgärder för att få bukt på Försvarets budgetproblem kommer att kräva riksdagsbeslut. Det har jag svårt att tolka som annat än att det är nerläggningar och förbandsflyttar på gång. En sak är säker, det blir dyrare i slutändan än vad det var innan. Så har det varit med alla liknande åtgärder. Det här inlägget blir lite flygvapentungt, men det förefaller ju inte otroligt att Flygskolan flyttas igen. Det brukar vara en populär åtgärd och nu har man dessutom dragit igång ett storbygge där för många sköna miljoner.

Försvarsminister uppger att de 650 miljonerna ska sparas på materielanslaget. Det tycker jag är en bra idé, men med all sannolikhet har jag och försvarsministern olika uppfattning om var i detta konto det ska sparas. Jag tror t ex inte att han har för avsikt att få bort de sanslösa hyrorna för fastigheter. Nej, han syftar nog snarare på inköp och det kan bara bli fel, fel, fel, som Brasse skulle sagt det. Jag hatar att behöva använda den här klichén, men omställningen till det nya insatta insatsförsvaret kräver en hel del ny materiel. Man kan i alla fall vara trygg i att när Sverige ska ha ansvar för nästa Battle Group 2011 kommer den erforderliga materielen ej att vara levererad.

Som sagt 2008 är ett riktigt bister år för Försvaret, men det blir värre 2009... Jag undrar återigen: Hur kan det vara en mer långsiktig lösning att tvinga Försvarsmakten att nyttja anslagskrediten än att överföra pengar från materielkontot? Tolgfors visar ju på en otrolig dubbelmoral i det här fallet när han påstår att en överföring bara vore att skjuta problemen framför sig.

Jag tror inte jag är den ende officeren som gått ur moderaterna.

SvD, 2

1 kommentarer:

Anonym sa...
11 april 2008 00:41  

"Nästa år kommer flera förband att sakna värnpliktiga eftersom det inte finns råd att utbilda dem. Samtidigt kan man ifrågasätta varför man överhuvudtaget ska utbilda värnpliktiga, när de inte används i insatsförbanden. En kategori är flygmekaniker. I det gamla Försvaret var det självklart att flygplanen skulle betjänas av värnpliktiga mekaniker tillsammans med en flygtekniker. Idag fylls alla funktioner av anställda flygtekniker (mestadels officerare, någon civilanställd). Varför ska vi då spendera massor av pengar på att utbilda dessa värnpliktiga när de inte fyller någon funktion? Utöver flygmekaniker finns det som sagt en del andra kategorier där samma förhållande finns."

Du påpekar på en viktig sak Wiseman. Som vanligt går man omvägar för att genomdriva förändringar man är ute efter. Det är klart att vi är på väg bort från värnpliktsförsvaret och som syndabock används ekonomin, besparingar.


Det finns gått om sossar och dylikt som inte vill släppa iden med värnpliktsförsvaret. Samma slags typer vill också ofta minska försvarsutgifterna. Genom att spara på försvaret och

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade