En kraftfull brandfackla

Den läckta information om Försvarsmaktens nya stålbad kan ses som en kraftfull brandfackla från HKV. Jag ser ingen annan anledning till varför man skulle släppa detta dokument redan nu. Normalt sett vill man hålla locket på medan arbetet sker, men jag misstänker att den information som nu släppts, samt den mycket pedagogiska kartan, är ett sätt att visa allmänheten att så här illa kan det bli. Är det så här ni vill ha det? Förhoppningsvis kommer detta att sätta rejäl fart på försvarsdebatten, som tidigare varit klen. "Försvarsminister" Borg har klarat sig alldeles för lindrigt undan, men det har även alla de politiker som tidigare beslutat om alla hejdlöst flummiga förbandsnerläggningar och flyttar. I det senare fallet är det tyvärr för sent att agera. I det första är det nu hög tid att agera.

Mycket av den information som släppts får en verkligen att höja på ögonbrynen. T ex nerläggning av F 21? F 21 har huvudansvaret för understöd till och samverkan med arméförband. Vidare är F 21 navet för internationell övningsverksamhet inom Flygvapnet med regelbundna övningar med Norge och Finland över gränser från hemmabasen. F 21 har också varit värd för och skall även nästa år vara värd för en av Europas största flygövningar - Nordic Air Meet, med världens största luftrum för flygövningar, motsvarande hela Tysklands yta. Under nästa år har även NATO valt att lägga en av sina största flygövningar i norra Sverige (ca 70-80 fpl) med basering på F 21 och förmodligen även på Vidsel och Jokkmokk också. Som sagt, det verkar rätt märkligt att lägga ner F 21. Sådana övningar skulle aldrig gå att genomföra i södra Sverige.

Detta "arbetsläge" som det kallas skulle också innebära en kraftfull reduktion av antalet värnpliktiga i Försvarsmakten (och säkerligen också officerare). Hur ska man då klara av att hålla 2500 man i utlandstjänst över tiden? Hur ska man klara av att försvara Sverige?

Det gör man inte. Gotland lämnas t ex helt utan försvar utan ens möjlighet till återtagning. Även Hemvärnet och andra frivilligorganisationer kommer att försvinna från stora delar av landet. Detta lär bli det man märker först. Vem ska hämta Agda när stormen Berta gjort att strömmen gått, telefonnätet havererat och det ligger 1 m packad, oplogad snö på vägarna?

Ser man på tidigare nämnda karta och jämför med de senaste förbandsbesluten ser man också exempel på sådant som jag tidigare tagit upp i bloggen. Dessa vansinniga flyttar av förband, där värdena av nerläggning, flytt och nybyggnation vida överstiger vad man ens kan hoppas att spara på lång sikt. Det bästa exemplet kan vara Bodens garnison där man i förra försvarsbeslutet lade ner alla regementen utom I 19 (ok då, bataljonerna som var kvar av regementena), däribland ingenjörerna. Tidgare hade redan A 8 lagts ner. Så i förra beslutet flyttades A 9 från Kristinehamn till Boden. Billigt. I det nu publicerade arbetsläget flyttas ingenjörstruppernas kvarvarande rester från Ing 2 Eksjö till Boden. Verkar också billigt och bra.


Vad var det då som slutligen fick bägaren att rinna över? Jo, Karl Engelbrektsson, C NBG, kan komma att gå till historien som mannen som lade ner det svenska Försvaret genom misshushållningen med NBGs kostnader. Dock var ju den ekonomiska rötan betydligt äldre och djupare än så och framförallt vållad av oskickliga regeringar.

Kvarstår gör en Försvarsmakt som vida understiger någon av våra grannländers till en kostnad åtskilligt högre än någon av dem. Förutom Norge, som nu kommer att utöka sin budget med 800 milj NOK och därmed gå om Sverige. Men så har ju norrmännen också bestämt sig för att försvara sitt land.

Någon undrar säkert varför det inte görs några nerskärningar inom FMV, FOI etc. Det är ju inte möjligt för HKV att besluta om eller föreslå - de är ju egna myndigheter. Det är kanske inte heller så förvånande att underskottet i försvarsbudgeten inte drabbar dessa myndigheter. Återigen är man tillbaka till den klassiska frågan inom Försvaret och andra statliga myndigheter - vad är kärnverksamheten?

Ni som fortfarande anser att vi ska ha ett försvar i Sverige - Stå upp för Försvarsmakten, inte för ert lokala förband! Det här är större än just ert kvarter i världen.

Det är nästan så att man skulle dra igång någon slags "spräckliga bandet"-kampanj (grönt är väl redan upptaget?)....


Mil.se med karta över gällande arbetsläge (kolla innan det är för sent)
DN, 2, 3
SvD, 2, 3, 4, 5, 6 (snygg karta), 7, 8, 9 (varför förtydligar man inte att "materiel" till största delen inte är just inköp av materiel?), 10, 11
Aftonbladet, 2
Expressen, 2
Sydsvenskan, 2
HD, 2

18 kommentarer:

Anonym sa...
23 april 2008 18:51  

Det känns så overkligt. Som man sitter och läser i en bok om försvarsbesluten runt världskrigen. Men... det är inte historia. Om detta spikas igenom blir det sorg.

Armbindel kanske vore nått?

Anonym sa...
23 april 2008 19:53  

hittade en sida där man kan beställa silikonarmband. bara att lägga en beställning med vilket mönster man önskar på. vore detta något kanske?

http://www.relationreminder.se/kategori.asp?page=1&grupp=64

Anonym sa...
23 april 2008 20:55  

Klokt sagt, det är dags att skrota insatsförsvaret. Det finns inga gränser för nedskärningarna om vi inte bestämmer oss för att försvara Sveriges gränser igen.
www.krigsmakten.se

Anonym sa...
23 april 2008 21:11  

Det är med sorg som jag tar detta besked. Jag blir kanske en av de sista att anställas vid Sveriges sista kvarvarande ingenjörsförband i Eksjö, kanske får jag ett år där. Kul när man skrev på lägenhetskontraktet för ett par dagar sedan och redan bestämmt vilken väg jag skall vandra. Civil högskola till hösten kanske, den här utbildningen var ju helt i bortslängd. //Kadetten

Wiseman sa...
23 april 2008 21:24  

Kadetten: Så illa är det. Det var många år sedan jag rekommenderade någon att bli officer. Det är bara att konstatera att i dagsläget är vi inget värda.


halldin och anonym: En blågul armbindel skulle ju kunna föra tankarna till kombattanter i brist på uniform. En god idé, men jag tror att det skulle kunna förväxlas med en hel del annat blågult i landet. Ett band i spräckligt M/90 (ribbon, likt det mot bröstcancer) skulle nog sända en tydlig signal svår att misstolka.

Anonym sa...
23 april 2008 22:05  

Läser ofta din blogg och håller i mångt och mycket med dig. Vi är båda inom samma bransch och något jag reagerade starkt på när jag fick höra vad som är på gång är att en stridsflygdivision samt GU för soldater ska flyttas tillbaka till F7 från F21 och F17. Var det inte just det som flyttade förra gången? Vad fan är det som händer!?

Wiseman sa...
23 april 2008 22:21  

Hugh: En fråga som vi säkert ställt oss själva åtskilliga gånger vid det här laget. Nerläggning av helikopterbataljonen i Boden, flytt av personalen till Ronneby. Ett drygt år senare omlokalisering till Luleå för att ingå i NBG? Personalvård...

Anonym sa...
24 april 2008 00:00  

Det är väl bara att konstatera att den svenska sk försvarspolitiken måste falla Putin mkt väl i smaken.
Det som regeringen sysslar med är inte i juridisk mening men väl i moralisk mening att jämställa med landsförräderi.

Anonym sa...
24 april 2008 01:16  

Detta är skandal utan like! Nu får det ta mig tusan var slut med helgonförklarandet av "Insatsförsvaret"...
Att nämna ordet "Invasionsförsvar" eller "Infanteri" idag är att likställa med en svordom men en man med ett vapen är likförbannat en man med vapen... Sverige behöver inte en rasande massa "high-tech" utrustning i malpåse som tingats av det förbaskade NBG. Återgå till invasionsförsvar värt namnet... Slut! Verkställ!

Även om jag skriver som jag gör så betyder det inte att jag är militär, jag är vanlig skattebetalare och 100% civilist...

P-O sa...
24 april 2008 08:49  

Om inte alla dessa miljarder räcker för att en uppratthålla nuvarande s.k. försvar. DÅ finns det ett antal systemfel (interndebitering med bl.a hyror är ett av dom !)Räknenissarna i regeringskansliet och HKV har snart slarvat bort allt ihop, om inte svenska folket sätter ner foten NU, och säger stopp.Vem tror att nånting kommer att återuppbyggas när säkerhetsläget hårdnar.... Sådana beslut är politiskt impopulära och kommer alltid för sent. När får vi en långsiktig försvarpolitik värd namnet, som inte handlar om kvartals ekonomi, utan om att värna om vårt lands själständighet (i den mån vi har någon kvar) ?
Som statsanställd vet jag hur det blir när man ska leka affär.... Till slut bidde det ingenting !
Gör om ,gör rätt NU !

Anonym sa...
24 april 2008 17:18  

de armband som jag syftade på var likt de rosa för bröstcancer. var kanske lite otydlig. men jag vet att du har många av de som brinner för vår försvarsmakts öra. du är en oponions bildare. du har möjligheten att lansera detta projekt och med stöd från andra så kan vi sprida budskapet.

(jag är "anonym" i det tidigare inlägget.)

Wiseman sa...
24 april 2008 21:18  

Hmm Stoffe, jag är nog inte riktigt säker på vilken du menar? Är det den längst ner till höger på sidan du länkade till?

Anonym sa...
25 april 2008 12:25  

vilken som egentilgen. de är alla till för att bäras kring handleden. sen om man vill ha ett vävt armband eller ett elastiskt i silikon spelar nog ingen större roll.

Anonym sa...
25 april 2008 15:58  

Jag orkar int mer.
http://www.youtube.com/watch?v=H10Ep0F8Z7A

Anonym sa...
25 april 2008 18:41  

vi är några som har fått nog nu. därför har vi ett projekt på gång, vi är övertygade om att du hade varit till stor hjälp med detta och att vi med din hjälp kommer att nå ut till många fler. intresserad? lägg i så fall ut en mejl eller nått sånt så kan vi diskutera saken mer ingående.

Wiseman sa...
26 april 2008 00:15  

Stoffe, skriv din mail i en kommentar så mailar jag dig och tar bort kommentaren.

Anonym sa...
28 januari 2009 02:28  

Hej

Oki vi vet varför ÖB inte kan göra ngt åt FMV, Fortverket, FMlog och de andra parasiterna.

Men...kan ngn förklara för mig varför ÖB inte rationalisera sitt egna Högkvarter?.

Det fan patetiskt var det dräller med höga befäl när försvarsmakten är så liten.

ÖB kan börja med sparka 33% redan nu men det enda ÖB vill göra är att minska det riktiga försvaret samt hemvärnet.

ÖBs generalkompisar är det viktigaste han har tydligen.

Hemvärnets totala kostnad är 650 miljoner om året. Vad det otroligt ineffektiva HKV kostar med sina 3000 höga kontorsofficerare
skulle jag vilja se siffror på.

1. Lägg ner FM och speciellt HKV nu.

2. Överför resurser samt FMs unga officerare till en ny försvarsmyndighet kallad Krigsmakten.

Alla officerare från HKV som är över 50 år samt med över majors grad skulle få

1. Sparken utan fet pension
2. Omplacering till övriga myndigheter som exempelvis kustbevakningen, polisen, tullen, sjukvården, ngt städbolag.
3. ÖB och de högsta djuren skulle
deporteras till ryssland för att
på så sätt minska den ryska krigsmaktens effektivitet.

3. Ge hemvärnet 2 miljarder samt
låt hemvärnet få en egen kassa och egen ledning samt befria oss från FMV, FMlog, högkvarteret
och de andra parasiterna. Amen

Wiseman sa...
28 januari 2009 07:10  

TForce: Du har uppenbarligen aldrig satt din fot på HKV eller någon koll på dess organisation.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade