75 år sedan vadå?

Runtom i Europa har man i år högtidlighållit att det är 75 år sedan svältkatastrofen i Ukraina, även känd som Holodomor. För den som är obekant med ämnet kan det behöva förtydligas att det inte berodde på missväxt, torka eller något sådant. Istället var det en organiserad utsvältning av den ukrainska befolkningen från Stalins sida. Över 6 miljoner människor beräknas ha avlidit, vilket är fler än antalet judar som avrättades i Nazityskland. Liksom Förintelsen ifrågasätts Holodomor av högst tveksamma politiska skäl (Länken går till Sveriges Kommunistiska Partis tidning Riktpunkt).

Jag har inte någonstans i svenska tidningar läst något om denna årsdag. Däremot var tidningarna fulla av information om Kristallnatten som inträffade för 70 år sedan. Tyvärr måste jag ju i det överpolitiskt korrekta Sverige betona att jag absolut inte tycker det är fel att minnas det hemska med Kristallnatten. Men varför minns vi inte Stalin och Sovjetunionens missgärningar?

"Är det inte dags att fundera lite över det moderna Tyskland när undersökning efter undersökning visar att fyrtio procent av tyskarna vill se "en ny Hitler" och Hitlers födelsedag firats av ledaren för Tysklands största parti?"

Orden är författaren och journalisten Lars Gyllenhaals och från hans bok Ryssland och den svenska nedrustningen. Ovanstående stycke syftar till att få läsaren att dra paralleller till dagens Ryssland, för texten är helt osann när det gäller Tyskland. Men byt ut Tyskland mot Ryssland, tyskar mot ryssar och Hitler mot Stalin så är den mer än sann.

Varför är det så? Förmodligen åter ett bevis på att segraren skriver historien.

För den som inte redan läst den rekommenderar jag varmt Gyllenhaals bok. Där finns åtskilligt intressant att lära sig om Ryssland

2 kommentarer:

Anonym sa...
25 november 2008 06:10  

var inte anledningen till utsvältningen att det Ukrainska folket välkommnat tyskarna först med öppna armar? och att Stalin var rädd att Ukraina skulle revoltera?

Kommunismen började i svält och slutar i svält

/ J

Wiseman sa...
25 november 2008 07:31  

Tyskarna gick in i Ukraina styvt tio år senare. Det här hände 1932-33.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade