Glöm inte tjocktröjan

Rapporteringen här hemma av händelser i Afghanistan fortsätter vara lika korkade som tidigare. I SvD uttalar sig en soldat som är upprörd över hur det senaste eldöverfallet tonas ned på Försvarsmaktens hemsida. Även i tidningarna verkar det som om undertonen är att vi kan inte ha soldater någonstans där de blir beskjutna. "Det är ju farligt!" Försvarsmakten och dess uppdragsgivare, regeringen, vet att det är oerhört känsligt i landet Mellanmjölk med trupp i ett stridsområde. Därför försöker man förmedla en nedtonad och tillrättalagd bild av verksamheten. Minns vilket korkat ifrågasättande det blev när svensk trupp deltagit i en strid där en lokal upprorsledare dödades. Det skulle utredas av Kalla Fakta och gud vet allt.

Den här tillrättalagda rapporteringen fyller inte sitt syfte utan leder istället till att den oinsatta allmänheten ifrågasättander stridsviljan , har jag märkt sedan en tid tillbaka. När soldater uttalar sig om att de har dålig materiel eller att det var turen som gjorde att man undgick att ta förluster, händer det ofta att reaktionen i kommentarer och bloggvärlden (framförallt vänsterbloggarna) blir att ifrågasätta soldaternas stridsvilja. Den är det inget fel på, men däremot är det ju inte utan att man får idiotförklara de som fäller dessa kommentarer, men jag anser ändå att det är den korkade nyhetsrapporteringens fel, och ytterst Försvarsmaktens sätt att förmedla nyheter. Det är bättre att vara saklig och lägga korten på bordet istället för att media ska behöva gräva upp information, som då ofta riskerar att bli felaktig och som bekant blir medias bild den gällande och den är svårändrad i efterhand.

Som de gamla kloka orden lyder: "din uppgift som soldat är inte att dö för ditt land, utan att se till att fienden gör det för sitt", vilket många tyvärr inte verkar ha fattat innebörden av. Det är oerhört viktigt att våra soldater har den bästa materielen de kan få, för att de på bästa möjliga sätt kan lösa sina uppgifter. Det är också mycket viktigt att man känner stödet hemifrån och det gör man inte när man får höra att man är en "sillmjölke". Genom sitt korkade sätt att redovisa nyheter har nu Försvarsmaktens informatörer skapat och breddat förtroendeklyftan både mellan allmänheten och Försvarsmakten, men även mellan soldaterna och ledningen och det är verkligen inget vi behöver.
I landet Mellanmjölk finns det bara en sak som är känsligare än svensk trupp i strid och det är stupad svensk trupp. Därav följer SvD:s korkade rubrik "Officerarna inväntar dödsolyckor". Som jag skrev i mitt förra inlägg är inte stupade till följd av ett eldöverfall en olycka. Däremot skulle det vara en olycka om man körde utför ett stup med terrängbilen. Minns också vilket liv det blev i media för ett drygt år sedan när det framkom att Försvarsmakten beställt 100 liksäckar och ett antal kistor till Nordic Battle Group, vilket jag inte alls tycker är konstigt. Vad blev Försvarsmaktens reaktion på mediastormen? Jo, att avbeställa säckarna och kistorna... Fast sedan återupptogs beställningen när någon mer sansad människa fick se beslutet. Alla olyckor, dödsfall och skador i arbetet ska enligt lag anmälas till Arbetsmiljöverket för att de ska utredas och så är det även inom Försvarsmakten. Jag tror att det även gäller dödade soldater på insats. Så är det i landet Mellanmjölk.

Landet Mellanmjölk måste helt enkelt lära sig att hantera döden och inse att tjocktröjan inte hjälper mot ondskan i världen.

2 kommentarer:

Tokmoderaten sa...
9 november 2008 kl. 17:40  

Klokren beskrivning av ett naivt land, där freden är självklar och den eviga freden inträtt... Inga svenskar kommer naturligtvis att dö om inte det inte är en olycka. Vi som är goda kan ingen vilja något ont!

365 sa...
11 november 2008 kl. 14:07  

Fruktansvärt bra inlägg som beskriver landet lagom.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade